Desi de cand e lumea, cele cateva sute de locuitori ai marginasului cartier sighetean Campu Negru si-au exercitat pornirile religioase frecventand biserici din centrul orasului, proliferarea inconstienta a numarului de absolventi de Teologie a condus spre decizia Episcopiei de a aproba fiintarea unei noi parohii in acest cartier.

In anul 2000, dupa ce Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a aprobat construirea unei biserici in marginasul cartier sighetean Campu Negru, in zona si-a facut aparitia tanarul preot paroh, Ioan Hanganu.

Energic, inconjurat doar de o mana de oameni, Hanganu a reusit sa ridice in vara anului 2000 o modesta biserica (cu hramul "Sfintii Constantin si Elena"), pe un teren donat de o enoriasa (Maria Tamas), locuitoare in vecinatatea scolii de cartier. Banii necesari constructiei au fost donati, bineinteles, de catre enoriasi.

Hanganu e cunoscut azi ca "fostul preot", dar cativa isi mai amintesc ca inainte de a imbraca sutana, a fost karatist, profesor de religie si multe altele. Gurile rele spun ca iubea sexul frumos "mai mult decat se cade". Dar, cine este fara pacat? La doi ani dupa ce a devenit paroh in cartierul Campu Negru, Hanganu a inceput sa aiba probleme.

A ajuns in divort cu nevasta, si-a vandut biserica, s-a apucat de constructia alteia, apoi a lasat totul balta si a fugit in strainatate!

"Era un baiat de viata"

Vecinii parohiei "Sf. Constantin si Elena" il privesc si acum pe Ioan Hanganu ca pe un om bun. Un vecin sfatos a povestit despre "marele scandal" pe care l-a avut "parintele Nelu Hanganu" cu Catedrala. "Asta din cauza ca a facut parohie si le-a luat din enoriasi. In iunie 2000 o sfintit biserica. Au vrut sa-l si bata, am sarit eu cu furca (asta o fo’ amu tri ani).

Popa s-o apucat apoi de construit cealalta biserica, sub deal, unde-o fost depozitul de munitie (fostul depozit de materiale explozibile ce deservea intreprinderile socialiste din zona Sighetului, n.red.). Preotul o fost un om tare bun! O facut minuni cum numai Hristos a mai facut: vindeca epilepsie, scurgeri de sange… de tate! Nu lua bani pentru inmormantari, se ocupa de copiii scolii.

Da’ o avut alte probleme. Se aude ca nevasta sa, profesoara de religie, nu era tare de treaba. O venit numai o singura data cu mancare la el, cand era biserica in constructie. Amu’, el o plecat si ne-o lasat… Suntem ca turma fara pastor. Ca s-o dus in Spania sau Italia, sa faca bani pantru a gata biserica noua", e de parere enoriasul.

Un paranormalist sighetean, specialist in exorcisme, ne-a infatisat o alta fateta a personalitatii ciudatului preot Hanganu: "Da, il stiu. El este un fel de cu popa din satul Valea Stejarului. Facea exorcisme, magie, chestii de astea. Si era un baiat de viata, nu ca altii. Ii mai placeau si femeile…"

Localnicii confirma tranzactia

Cartierul Campu Negru este situat la periferia municipiului Sighet si seamana mai degraba cu un sat, in care tot ce se intampla este cunoscut de intreaga comunitate. Oamenii confirma ca Hanganu a cautat un teren pentru construirea parohiei si ca Maria Tamas i-a dat terenul. Fara acte.

A fost o intelegere verbala, urmand ca Episcopia sa reglementeze pe cale legala situatia juridica a terenului si constructiei, ceea ce nu s-a mai intamplat niciodata. Terenul a ramas in proprietatea femeii, iar constructia nu a fost vreodata trecuta in patrimoniul Episcopiei.

La fel de verbala a fost si intelegerea dintre Maria Tamas si Ioan Hanganu la vanzarea constructiei, in urma cu un an, fara a se incheia inscrisuri. Cum a functionat timp de un an parohia respectiva fara a fi cuprinsa in proprietatea Episcopiei si cum s-a facut respectiva tranzactie fara stirea inaltilor prelati? Greu de inteles.

Cumparatoarea

Batrana Maria Tamas ne-a relatat o istorioara halucinanta. "Parintele a plecat, pasamite in Portugalia, prin 15 septembrie, anul asta. Pe 12 octombrie a avut proces de divort cu nevasta, dar el nu s-a prezentat. Cand a plecat (noi n-am stiut nimic inainte) a lasat in altar un bilet, numai diacul si apropiatii sai stiu de continea. El a zis: . Eu am cumparat biserica de la el (Ioan Hanganu, n.red.

) cu 25 de milioane, in toamna trecuta. Parintele a lucrat singur la constructia asta, care e cam slaba, din scandura si PFL, fara izolatie. Terenul pe care este construita a fost dat de mine, este al meu. Dar preotul o vrut sa faca o alta biserica, sub deal. Atunci, neavand bani, i-am cumparat eu biserica si, cu banii ceia, el o cumparat boltari pentru biserica noua.

Amu’ ce oi face io cu asta? Pai de-a vini un alt preot, i-oi da-o sa slujeasca in ea si mi-a intoarce oarice. Cum mi-a da? Pai ase, ceva chirie lunara."

"Explodeaza lumea!"

– reactia oficialilor Episcopiei –

Cazul este extrem de ciudat, dar la fel de ciudat este ca reprezentantii Episcopiei nu stiu nimic! "Stiu ca in luna septembrie si-a luat concediu. Lasati, ca ne ocupam noi de cazul lui, acum ca mi-ati spus. Nu am vazut pana acum actele de vanzare-cumparare. Femeia nu a venit sa-mi spuna ca a cumparat biserica. Nu e posibil asa ceva. Un locas de cult nu se poate vinde.

E foarte grav", a afirmat Aurel Vasile Pop, protopopul din Sighetu Marmatiei. "Acum aud pentru prima data. Stiu numai ca Ioan Hanganu si-a dat demisia (!). Vorbiti cu preotul Balan, poate stie el mai bine", a precizat Vasile Augustin, consilier administrativ al Episcopiei. Gheorghe Balan, consilier economic al Episcopiei, era la fel de mirat. "Noi nu avem nici un raport.

Daca aveti stiri de ultima ora, ma rog, noi nu avem nici macar de penultima ora. Se mai intampla orice pe pamantul asta, dar asa ceva nu exista. E o aberatie! Explodeaza lumea si parohia de acolo! Cu proprietatea privata faci ce vrei, dar cu cea obsteasca nu se poate. Verificati bine zvonistica, cel putin mie nu-mi vine sa cred", a declarat Balan.

Pentru ca biserica a fost construita pe terenul unei persoane private, iar acel teren nu a fost donat nici parohiei, nici Episcopiei, pentru ca biserica nu e trecuta in proprietatea nicicui (e imposibil, fara a fi proprietarul terenului), pentru ca in cazul unui proces, femeia poate demonstra cu martori ca a "cumparat biserica", noi credem.