In urma redistribuirii mandatelor de parlamentari la nivel de tara, PSD a primit 2 fotolii de senatori, desi nu a intrunit nici macar voturile pentru unul singur. Sibienii au votat degeaba Alianta, pentru ca, dupa ce s-a tras linie, Uniunea a primit tot atatea mandate cat Alianta.

Sibienii au votat o coalitie politica, dar s-au ales cu alta. La alegerile generale, pe judetul Sibiu, la voturi a castigat Alianta, dar la mandate, scorul este egal ca numar.

Balanta inclina in favoarea PSD, pentru ca are cu un senator mai mult decat Alianta, iar pentru un mandat de senator este nevoie de mai multe voturi decat pentru unul de deputat. Uniunea PSD+PUR a obtinut 2 senatori si 2 deputati, in timp ce Alianta a luat un senator si trei deputati.

Situatia i-a indignat pe reprezentantii DA si este o sfidare fata de vointa a peste 85.000 de sibieni care au mers duminica la vot, insa este perfect acoperita de Legea electorala, votata anul acesta de Parlamentul PSD.

Nu este prima data cand, desi a pierdut alegerile, Partidul Social Democrat reuseste sa prinda diferite posturi, chiar daca vointa majoritatii este alta.

In Consiliul Local din 2000, FDGR-ul a pierdut un loc de consilier, iar PNŢCD-ul patru consilieri locali in dauna PSD, cu care acesta a format o majoritate confortabila, ce i-a permis sa negocieze un protocol cu Klaus Johannis.

Uniunea ia 2 senatori prin redistribuire

Potrivit rezultatelor alegerilor din judetul Sibiu, Uniunea PSD+PUR a obtinut 58.588 de voturi, adica 28,2 la suta din numarul total de alegatori, cu 5 procente mai putin decat ar fi fost necesar pentru a obtine un singur mandat de senator.

In urma calculelor efectuate pentru redistribuire, voturile neutilizate au revenit formatiunii castigatoare la nivelul tarii, astfel ca, la prima redistribuire, a primit locul de senator Ilie Stoica, de la PUR.

Desi pe Sibiu nu intrunea nici macar procentele pentru un singur senator, Uniunea a primit totusi, prin redistribuire, inca un mandat de senator, astfel ca si Viorel Arcas, de la PSD, va ajunge in Parlament.

Alianta a primit 86.428 de voturi, adica 41 la suta, dar, cu toate acestea, s-a ales doar cu un senator, in persoana primului candidat pe liste, pedistul Nicolae Neagu. Voturile de la redistribuire au revenit tot Uniunii PSD+PUR, care a castigat alegerile pe plan national. Urmatorul din lista Aliantei, penelistul Mircea Cazan, a ramas pe langa.

PSD a facut Legea alegerilor

Legea alegerilor generale pare nedreapta si a fost intens disputata si discutata inainte de a fi promulgata. Pe de o parte, votul cu cartea de identitate s-a dovedit a fi unul permisiv la nereguli, iar pe de alta parte, repartizarea mandatelor prin redistribuire este nedreapta fata de cei care au ales.

Dupa principiul castigatorul ia totul, PSD-ul a luat si la Sibiu patru mandate de parlamentari, ca si cum ar fi obtinut egalitate de voturi cu Alianta. Chiar daca majoritatea sibienilor au votat pentru Alianta, votul lor nu se mai regaseste in numarul de parlamentari.

Nedreptatea este acoperita de o lege adoptata, anul acesta, cu majoritate pesedista.

Consilierii „duplicati”

In anul 2000, sibienii au avut o experienta asemanatoare. FDGR a castigat, atunci, alegerile la municipiul Sibiu, dar nu a avut supleanti pe lista, dupa ce Klaus Johannis a fost ales primar. Astfel, urmatoarea formatiune pe lista a fost PSD, care a cules mandatul sasilor si a obtinut 8 consilieri.

La acestia s-au adaugat cei 4 taranisti fugari, cu care a facut 12 consilieri din 25. Cu votul celor 3 consilieri PRM, PSD-ul a obtinut o majoritate conjuncturala in Consiliul Local, cu care a putut sa negocieze protocolul cu sasii. Toate acestea, chiar daca sibienii au votat FDGR in majoritate.

Alianta se cearta cu „soft-ul”

Reprezentantii Aliantei au facut ieri o intampinare catre Biroul Electoral Central prin care arata ca este incorecta modalitatea de atribuire a mandatelor de senator in judetul Şibiu si cer verificarea soft-ului.

Mircea Cazan, cel care a pierdut locul de senator in defavoarea lui Viorel Arcas, nu s-a aratat foarte surprins de decizia de a primi PSD-ul mandatul.

„Ce pot sa fac decat sa constat? Asta este Legea electorala, ca doar de ei este facuta si ei stiu sa o interpreteze. Daca asa au interpretat-o ei... Ca nu este corect, asta este alta discutie, dar care nu mai are acum nici un rost.

Am depus o contestatie si speram sa se rectifice aceasta situatie”, a declarat Mircea Cazan.

„Avand in vedere neconcordanta intre atribuirea a doua mandate de senator unei singure formatiuni politice care a obtinut 28,2 la suta din voturi, si atribuirea unui singur mandat formatiunii Alianta PNL-PD, care a obtinut 41,5 la suta din voturi, solicitam sa procedati la verificarea soft-ului de redistribuire a mandatelor de senator in Circumscriptia Electorala nr. 34 Sibiu, si sa dispuneti redistribuirea acestor mandate in conformitate cu prevederile legale, fiind convinsi de existenta unei erori”, se arata in comunicatul Aliantei.

Cindrea, dezamagit de sibieni

Ioan Cindrea, presedintele PSD Sibiu, sustine ca rezultatele din judetul Sibiu sunt foarte bune la parlamentare, dar este dezamagit de sibieni, care nu l-au votat pe Adrian Nastase. „Votul pentru Camera si pentru Senat l-am inteles si l-am acceptat, dar pe cel pentru Presedintie, nu.

Adrian Nastase a facut foarte mult pentru Sibiu si nu cred ca merita doar atat din partea sibienilor”, a declarat, ieri, Ioan Cindrea.

Acesta a mai anuntat si ca, sambata, Adrian Nastase va veni la Sibiu, pentru a se intalni cu simpatizantii.

Johannis nu comenteaza

Primarul Sibiului nu a vrut sa faca referiri privind alegerile, decat din unghiul de vedere al observatorului. A privit rezultatul ca pe unul firesc. Johannis a apreciat, totusi, ca este destul de mare numarul celor care au votat pe liste speciale, fiind indignat de fenomenul ce a primit denumirea de „turism politic”.

„Mi se pare cel putin curios faptul ca sunt atatea persoane pe listele speciale. Nu cunosc formula de repartizare a voturilor neutilizate, dar este interesant ce se intampla. La Forum suntem multumiti. Numarul de voturi este de doua ori mai mare decat in anul 2000”, a declarat Klaus Johannis.

Calculul care demonstreaza incorectitudinea

La Sibiu s-au prezentat la vot 210.800 de alegatori. Dintre acestia, 41% au votat DA, ceea ce inseamna 86.428 de sibieni. Pentru un mandat de senator, este nevoie de 33,33 la suta dintre voturile valabil exprimate. Nicolae Neagu avea nevoie, asadar, de 70.259 de voturi. Restul voturilor, 16.160, se trec in contul urmatorului pe lista DA pentru Senat, Mircea Cazan.

De cealalta parte, PSD+PUR nu a obtinut pentru Senat nici macar voturile necesare pentru un mandat plin, respectiv cele 70.259, ci are doar 58.588 de voturi, adica 28,2 la suta din numarul total de alegatori. Ilie Stoica, primul pe lista PSD+PUR pentru Senat a obtinut, totusi, un mandat de Senator, in urma redistribuirii.

In mod evident, in contul urmatorului pe lista Uniunii nu a trecut nimic. Cu toate acestea, Viorel Arcas a obtinut fotoliul de parlamentar, in ciuda, daca nu a tuturor sibienilor, cel putin a celor 16.160 care si-au trecut voturile in contul lui Mircea Cazan.

33,33% din 210.800 alegatori = 70.259 voturi pentru un senator

41% din 210.800 alegatori = 86.428 voturi DA

86.428-70.259 (obtinute de Neagu) = 16.160 trec la Cazan

28,2% din 210.800 alegatori = 58.588 voturi PSD+PUR

70.259(necesare pentru un senator)–58.588 = MINUS 11.671 (trec la Arcas)