Recent infiintat, Colegiului National al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 pare, la o prima vedere, decupata din romanele SF. Discutam aici despre aparitia "revolutionarului" Alexandru Mironov, alaturi de Sergiu Nicolaescu, ca sa nu mai pomenim de Razvan Theodorescu, ca totul sa capete si o patina academica.

Pe aceeasi lista se mai gasesc si Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif, Petre Roman, Dumitru Mazilu si actorul Dorel Visan. Ceea ce este cu adevarat surprinzator, insa, este ca il regasim si pe unul din liderii clujeni ai Asociatiei pentru Adevarul Revolutiei, anume pe Gheorghe Pastor.

Cum a ajuns Pastor in aceasta combinatie, ne-a spus chiar el: "S-a infiintat acest Institut prin ordonanta de Guvern, eu am fost NUMIT in colegiu de presedintele Romaniei, Ion Iliescu, saptamana trecuta. Din acest Institut face parte si unul din calaii nostri - Victor Atanasie Stanculescu.

Venirea lui, am impresia, s-a facut tocmai pentru astuparea adevarului. Dar mai sunt si alti revolutionari de la Timisoara, Lorin Fortuna, Adi Sanda, Claudiu Iordache. I-am sesizat despre Stanculescu si n-au spus nimic" . Oricum, concluzia lui Gheorghe Pastor este: "Trebuie aflat adevarul". Cum anume va reusi sa-l afle in "prestigioasa" combinatie, pare deosebit de dificil de spus.

Si nici Gheorghe Pastor nu stie.

Cert ramane doar faptul ca in actuala componenta, Institutul Revolutiei este doar o alta gluma proasta. Pacat doar ca adevaratii revolutionari, cei raniti in evenimentele din 1989, cum e si cazul lui Pastor, accepta astfel de compromisuri. Si, legitimeaza prin prezenta lor demersurile celor care s-au chinuit rastimp de 15 ani tocmai sa ascunda adevarul.

Ca sa nu mai pomenim de generalul Stanculescu, sinistrul personaj care a fost deja condamnat intr-un dosar legat de reprimarea demonstrantilor de la Timisoara si care, in 1992, a zadarnicit eforturile privind finalizarea Dosarului Revolutiei Clujene.

In alta ordine de idei, Institutul a fost declarat "de interes national", ceea ce presupune si o finantare de la buget, din bani publici. Institutul are ca obiect "analiza stiintifica" a evenimentelor, achizitionand, contra cost, prin transfer sau donatie, a marturiilor sau documentelor referitoare la cele petrecute in 1989.

Institutul va infiinta si un muzeu, cireasa de pe tort fiind "colaborarea cu institutii si persoane din strainatate", evident, tot pe banii contribuabilului.7