Cel mai probabil, postul de subprefect va reveni PUR, dar acest lucru va fi decis la Bucuresti.

Doar 20 de minute, atit a durat ceremonia instalarii noului prefect la Casa Patrata. Sala Galbena a Prefecturii s-a dovedit, insa, neincapatoare pentru cei care au asistat simbata dimineata la inscaunarea celui mai puternic om din judet. O parte dintre oficiali au stat in picioare, iar majoritatea institutiilor au fost reprezentate la virf.

Guvernul l-a trimis la Iasi pe Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul.

„E un prefect in care cred. Il cunosc de multa vreme si m-a convins. Ramine sa-i convinga si pe ieseni“, a spus ministrul Olteanu, membru PNL. El a reamintit ca incepind din 2006 prefectul devine functionar public, situatie in care Radu Prisacaru trebuie sa decida daca paraseste PNL pentru a ramine in fruntea Prefecturii.

Ex-pedistul Cretu a plecat suparat din Casa Patrata

Predarea propriu-zisa a stafetei a fost lipsita de fastul de altadata. Inclusiv discursul fostului prefect, Spiridon Cretu, a fost unul extrem de scurt, din care a razbatut o unda de regret. „Am stat 11 luni la Prefectura, iar ceea ce se petrece astazi (simbata – n.r.) este un exercitiu de democratie“, a precizat Cretu.

Interesant este ca Spiridon Cretu a fost pina nu demult un membru de vaza al PD, el alegind pina la urma sa intre in PSD. Demersul sau de a-i abandona pe democrati a fost rasplatit cu postul de prefect, insa Cretu poate medita asupra traseului sau politic daca ar fi ramas in PD. Simbata dimineata el si-a parasit biroul, nu inainte de a face o fotografie cu urmasul sau, Radu Prisacaru.

Chiar daca a zimbit in fata ziaristilor, Cretu a parut marcat de momentul despartirii de locul sau de munca.

Discursul noului prefect a fost asteptat cu infrigurare de cei prezenti in Sala Galbena, dar in special de sefii institutiilor din judet, care nu stiu inca la ce sa se astepte. Chiar daca Radu Prisacaru nu si-a dezvaluit clar intentiile, el a lasat sa se inteleaga ca actualii directori nu vor avea viata usoara. „Am venit sa construim o echipa.

Cei care nu si-au facut treaba vor avea un prefect dur“, a spus Prisacaru, care n-a dorit sa explice in ce va consta duritatea actiunilor sale.

Solcanu a lipsit de la momentul investiturii

In sala Galbena a Prefecturii au fost prezenti cinci din cei sase parlamentari ai Aliantei D.A., singura absenta fiind liberalul Varujan Vosganian.

La momentul investiturii au asistat si citiva reprezentanti de vaza ai PSD, printre care primarul Gheorghe Nichita, seful Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, senatorul Neculai Apostol, deputatul Traian Dobre si primarul Pascaniului, Neculai Ratoi.

In timp ce Nichita, Flaiser, Dobre si Ratoi au avut mai degraba o prezenta discreta, senatorul Apostol s-a intretinut indelung cu liderii locali ai PNL si PD, facind chiar fotografii impreuna cu acestia. De remarcat absenta liderului PSD Iasi, senatorul Ion Solcanu.

La rindul lor, umanistii au fost reprezentati de Nicolae Lupascu (candidatul PUR nominalizat pentru postul de subprefect) si consilierul local Ionel Oancea. De la PRM a fost prezent insusi liderul organizatiei, Anghel Stanciu, care pe tot parcursul reuniunii a facut glume in stilul sau caracteristic.

In schimb, gruparea liberala Stan-Vlasov a preferat sa nu apara deloc la Casa Patrata. Eugen Ticau, cel care a pierdut in fata lui Prisacaru postul de prefect, a explicat absenta sa spunind ca, „dupa atita munca, merita doua zile de odihna“. „N-am luptat pentru ciolan, dar, daca venea o personalitate care sa demonstreze ca e bun pentru Prefectura, m-as fi dat deoparte“, ne-a declarat Ticau.

PNL si PD nu primesc dezertori de la PSD

Liberalii si democratii n-au decis nimic asupra viitorului actualilor sefi din institutii. De altfel, legea nici nu ingaduie astfel de schimbari pe motive politice. Chiar ministrul Bogdan Olteanu a avertizat asupra posibilitatii ca directorii demisi sa isi recistige in instanta posturile.

„La Galati au fost astfel de situatii, iar fostul prefect a trebuit sa scoata bani frumosi din propriul buzunar“, a spus Olteanu.

Chiar daca, in mod oficial, liderii PNL si PD spun ca nu vor opera schimbari, se pare ca actualii directori, in special cei proveniti din PSD, nu vor avea viata usoara. De asemenea, liberalii si democratii ieseni exclud varianta ca rindurile lor sa se ingroase cu membri proveniti din PSD. „Traseistii n-au nici o sansa. Abia dupa sase luni vom discuta“, sustine democratul Dan Vasiliu.

Potrivit unor surse din PNL, pe lista neagra a celor care urmeaza a fi schimbati s-ar afla chiar seful Politiei, Stefan Alexa. Noul prefect a confirmat ca Alexa l-a contactat deja pentru o discutie si ca aceasta ar putea avea loc chiar in cursul zilei de astazi. „Abia astept sa ne intilnim“, a spus Prisacaru, pe un ton usor amenintator.

Simbata, Alexa a fost primul demnitar care a intrat in Sala Galbena a Prefecturii, dar cu toate acestea a preferat sa ocupe un loc cit mai in spatele salii.

Amintim ca, in campania electorala, intre Alianta D.A. Iasi si seful Politiei au aparut divergente majore, pe tema fluturasilor „otraviti“, raspinditi de adversarii politici in zona Alexandru cel Bun.

Chioariu si Paduraru, posibili secretari de stat

La ceremonia de la Prefectura a fost prezenta si Camelia Gavrila, cotata initial cu sanse mari pentru a prelua sefia ISJ. Totusi, participarea sa la sedinta „pucistilor“ liberali face ca desemnarea sa in acest post sa nu mai fie atit de sigura. „Vom vedea. Nu s-a stabilit nimic deocamdata“, a declarat ieri Camelia Gavrila.

Nici la Directia de Sanatate Publica nu este nimic clar, favorit pentru ocuparea postului de director fiind liberalul Mihnea Hurmuzachi, actualul director al Spitalului de Boli Infectioase.

Cit priveste posibilitatea ca Iasul sa obtina posturi in Guvern, liberalii dau ca sigura numirea lui Tudor Chioariu ca secretar de stat pentru controlul fondurilor UE. De asemenea, sanse consistente are un alt reprezentant PNL, Nicu Paduraru, sustinut pentru functia de secretar de stat in Ministerul Economiei.

La PD, Dan Constantin Vasiliu ar putea fi numit secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor.

Fenechiu cistiga teren in PNL Iasi

Desemnarea lui Radu Prisacaru in postul de prefect a linistit deocamdata spiritele in PNL Iasi. Intrebat despre scandalul din filiala, ministrul Bogdan Olteanu a spus raspicat ca sefii de la centru merg in continuare pe mina lui Relu Fenechiu. „Se va constitui un nou Comitet interimar, dar Fenechiu ramine presedintele PNL Iasi“, a spus ministrul Olteanu.

Ieri, primarii liberali si sefii de organizatii din judet au fost convocati la sediul WTC, pentru o intilnire amicala cu noul prefect. Practic, a fost un „raspuns“ la intrunirea organizata saptamina trecuta de grupul Stan-Vlasov, in care Aurel Stan a fost inscaunat la sefia filialei.

Reuniunea de ieri nu s-a incheiat cu vreo decizie, dar a fost un semn clar ca Relu Fenechiu incearca sa-si reapropie organizatiile din judet. De altfel, inscaunarea lui Prisacaru la Prefectura reprezinta o victorie importanta pentru Relu Fenechiu in razboiul din cadrul PNL Iasi. Lucrurile vor fi transate la Conferinta Judeteana PNL, programata a avea loc la finele lunii februarie.