Desemnarea lui Mircea Miclea pentru functia de ministru al Educatiei si Cercetarii a constituit o surpriza majora in mediile politice.

Cu doar o zi inainte ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa anunte componenta Cabinetului, numele vehiculat pentru portofoliul Educatiei si Cercetarii continua sa fie cel al liberalului Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic al Universitatii Babes-Bolyai (UBB) Cluj.

Psihologul e, de fapt, filosof

Mircea Miclea s-a nascut la 8 noiembrie 1963 in localitatea Cioara, din judetul Alba (numele satului - in care s-a nascut si savantul David Prodan - a fost schimbat in Saliste, din considerente estetice). A urmat cursurile Facultatii de Istorie-Filosofie din cadrul UBB Cluj, obtinand licenta in 1987.

Foarte ciudat este faptul ca noul ministru a trecut in toate CV-urile titulatura de absolvent al "Facultatii de Filosofie si Psihologie", desi aceasta facultate nu exista in cadrul UBB inainte de 1989. Mai precis, Sectia de Psihologie a fost desfiintata de comunisti in 1977.

Abia in 1990 a fost infiintata Sectia si Catedra de Psihologie, sub conducerea profesorului Ioan Radu. De altfel, profesorul Radu a fost cel care i-a deschis lui Miclea calea universitara. Actualul ministru preda stiinte socio-umane la un liceu din Turda.

La 27 de ani, Miclea a devenit asistent la nou-infiintata Sectie de Psihologie, iar la 31 de ani - profesor si seful Catedrei de Psihologie, dupa pensionarea lui Ioan Radu, in 1996.

Demn de remarcat este faptul ca in primii ani postrevolutionari, conducerea Universitatii Babes-Bolyai a promovat o politica de deschidere si intinerire a corpului profesoral, care era nu numai insuficient, dar si cu o medie de varsta ridicata.

Prin urmare, obtinerea gradului didactic de profesor universitar in urma cu un deceniu era si rezultatul unei politici conjuncturale, nu neaparat al meritelor deosebite in activitatea stiintifica a candidatului.

Ministrul e expert in gauri

In 2000, Mircea Miclea este ales cancelar general al UBB, dar este inlocuit dupa doi ani din cauza multiplelor conflicte pe care le-a generat la nivelul conducerii institutiei.

Inainte de a fi inlocuit, in 2002, Miclea a infiintat Centrul de Consultanta Psihologica si Orientare Profesionala „EXPERT", sub egida Universitatii Babes-Bolyai, care oferea "servicii psihologice tuturor persoanelor fizice si juridice, atat in cadrul comunitatii academice (studenti, profesori, tutori), cat si a intregii

comunitati". Rezultatul financiar al acestei initiative: o gaura la bugetul UBB de peste 100 milioane lei, in conditiile in care cheltuielile de personal erau finantate de la buget.

Miclea nu l-a vrut primar pe Boc

Miclea a fost unul dintre sustinatorii lui Pompei Cocean, decanul Facultatii de Geografie, care a candidat, in martie 2004, pentru obtinerea functiei de rector al UBB. Prorectorul Nicolae Bocsan a castigat insa alegerile, cu 88 de voturi, fata de cele 18 ale lui Cocean.

Interesant este faptul ca Pompei Cocean este membru al PSD, fiind candidat al acestui partid pe listele pentru Camera Deputatilor in 2000 si 2004.

De asemenea, Miclea a fost printre putinii profesori din universitatea clujeana care nu au semnat scrisoarea de sustinere a candidaturii colegului lor de la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative, Emil Boc, la Primaria Clujului. Fireste, Miclea s-a inscris in partidul condus de Emil Boc in ziua in care a fost desemnat ministru al Educatiei.

Una dintre primele sale masuri a fost sa o numeasca director de cabinet pe Mariana Roman, secretar general al Universitatii Babes-Bolyai pentru o scurta perioada. Ea este sotia fostului deputat taranist de Cluj Ioan Roman, acum preot in cartierul clujean Someseni.

Mariana Roman a mai fost director de cabinet ministerial si pe vremea CDR. Intre cele doua "directorate" a reusit sa-si vare mana in bugetul Universitatii. Astfel, in 2002, Rectoratul UBB a descoperit ca doamna Roman s-a impus pe sase state de functiuni, incat ar fi trebuit sa lucreze zilnic cel putin 33 de ore.

Dupa constatarea acestei ilegalitati, Rectoratul a obligat-o sa restituie contravaloarea veniturilor necuvenite - 36 milioane lei, reprezentand salariu necuvenit pe trei luni, si a destituit-o, prin vot unanim, din functia de secretar general al UBB.

Universitarul devine patron

Revenind la ministrul Educatiei si Cercetarii, trebuie spus ca a reusit, impreuna cu colegii sai de la Psihologie, sa atraga in ultimii ani proiecte de cercetare finantate de Ministerul Educatiei, prin Banca Mondiala, in valoare de cel putin 450.000 dolari. E greu de spus pe ce s-au cheltuit acesti bani.

Cert e ca in anul 2001, universitarul devine patron, infiintand firma Cognitrom SRL Cluj, care are ca obiect de activitate "cercetarea si dezvoltarea in domeniul stiintelor sociale si umane". In anul infiintarii, societatea lui Miclea a avut venituri de 265 milioane lei si cheltuieli de 26 milioane lei.

In 2003, activitatea societatii Cognitrom SRL a "explodat": firma a avut venituri de 9,3 miliarde de lei si a obtinut un profit de 2,9 miliarde de lei.

In decembrie 2004, Mircea Miclea si sotia sa, Stefania Miclea, angajata si ea la Cognitrom SRL, obtin certificate de abilitare pentru a presta servicii psihologice in domeniul protectiei muncii.

De ce nu a fost numit Marga?

De ce a fost scos din joc Andrei Marga? In primul rand, Andrei Marga nu ar fi fost niciodata de acord cu solicitarile UDMR de infiintare a unei universitati de stat maghiare la Cluj, pe fundamentele Universitatii Babes-Bolyai.

In conditiile in care fostul rector Andrei Marga si echipa sa au reusit sa aduca UBB la standarde europene si sa faca din aceasta institutie cea mai mare universitate din tara, e de la sine inteles ca s-ar fi impotrivit dezmembrarii ei, asa cum doreste UDMR.

Scopul Uniunii conduse de Marko Bela nu este infiintarea UNEI universitati de stat maghiare - care poate fi realizata in orice alt oras - ci divizarea actualei UBB. Care nu inseamna doar despartirea lui Victor Babes de Janos Bolyai, cat mai ales fragmentarea patrimoniului acesteia (cladiri, camine studentesti, terenuri etc).

Potrivit unor surse, UDMR a conditionat intrarea la guvernare alaturi de Alianta DA PNL-PD de acordarea portofoliului MEC oricui altcuiva decat lui Andrei Marga. Cert e ca discutiile cu actualul presedinte al Consiliului de Administratie al UBB pentru preluarea portofoliului Educatiei au continuat pana in ultimul moment.

Apoi, Andrei Marga este un apropiat al fostului presedinte al PNL, Theodor Stolojan, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu face parte din tabara lui Dinu Patriciu.

Explicatia lui Tariceanu ca a preferat ca din noul Cabinet sa nu faca parte ministri din Guvernul CDR este cel putin hazlie, in conditiile in care el insusi a facut parte din acel Cabinet.

In plus, Marga este o personalitate mult prea puternica pentru "a sta drepti" in fata presedintelui Basescu sau a premierului Tariceanu. Era nevoie de un om mai docil.

De ce a fost numit Miclea?

Guvernul Tariceanu s-a nascut in cateva zile. Erau in joc solicitarile pentru portofolii ale PNL, PD, UDMR si PUR, plus, neoficial, cele ale presedintelui Traian Basescu. Presedintele PD, Emil Boc, l-a impus pe Mircea Miclea, cu care purtase discutii in zilele anterioare, in paralel cu discutiile cu Andrei Marga.

Ce-i leaga pe cei doi? N-au fost colegi de liceu, nici de facultate, nu au facut afaceri impreuna, nu sunt prieteni, nici macar amici, nu erau in acelasi partid ...

Este Mircea Miclea cel mai bun profesor-manager din tara? Nu. Este cel mai bun in domeniul sau? Nu. Ca dovada ca la alegerile din toamna ale Colegiului Psihologilor din Romania, cand a candidat pentru functia de presedinte, a primit doar 93 de voturi, in timp ce Nicolae Mitrofan a fost desemnat castigator cu 515 voturi.

Atunci, de ce a fost Miclea "alesul"?

Un raspuns mai aproape de realitate ar putea veni in zilele urmatoare. Vom reveni.

"Imi plac mai mult femeile, tenisul si bautura"

Intr-un interviu acordat in 2002 saptamanalului GAZETA de Cluj, preluat recent de mai multe ziare nationale, Mircea Miclea a facut mai multe afirmatii tulburatoare. Citam in continuare cateva dintre declaratiile sale.

"Eram in Germania, incasam un premiu de 2.000 de marci de la o asociatie si am plecat in Paris. Pe toti i-am ras pe bautura". (…) La intrebarea reporterului - Fiind hipnoterapeut, ati incercat droguri psihedelice?, raspunsul lui Miclea a fost naucitor: "Sigur ca am incercat, succesul terapiei este legat de asta.

Dar nu pot sa spun ca mi-a placut in mod special vreunul dintre ele. Imi place mai mult bautura, tenisul si femeile".