ITM Constanta a fost evaluat de cele doua institutii si se afla printre primele patru institutii de acest gen din tara.

„Dupa cum se stie, institutia noastra este extrabugetara, fondurile sunt constituite din taxele conectate de agentii economici si se ridica la aproximativ 35 de miliarde, vizibil mai mare fata de anii precedenti“, ne-a declarat Tiberiu Plesu, inspectorul sef a ITM.

Cifra valorica a amenzilor aplicate de institutie au depasit in 2004 valoarea de 10 miliarde. De retinut, ITM aplica amenzi doar in cazul in care fapta este de gravitate majora. „Şi asta, deoarece mergem si pe ideea de a nu descuraja angajatorul in activitatea pe care o desfasoara.

Imbucurator este ca in 2004 numarul accidentelor de munca s-a redus cu 20%“, a mai precizat Tiberiu Plesu.

Acest nou an va fi unul cel putin la fel de bun ca si precedentul pentru institutie, apreciaza seful ITM. Pentru a eficientiza activitatea cu publicul, conducerea ITM are in vedere achizitionarea unui spatiu. „Vom muta arhiva si relatiile de munca la noul sediu.

Lipsa spatiului necesar desfasurarii activitatii a fost una dintre problemele cu care ne-am confruntat.

Activitatea de arhivare a fost deficitara deoarece spatiile de depozitare nu au fost indeajuns, mai ales ca, potrivit legii, aceste documente ale firmelor si ale noastre trebuie sa fie pastrate timp de 50 de ani“, ne-a informat Plesu. Odata cu rezolvarea acestor probleme, activitatea cu publicul se va desfasura in conditii optime.

Anul trecut, institutia a reusit sa achizitioneze cateva autoturisme, o retea de calculatoare. Toate acestea nu fac decat sa aduca un plus de incredere ca anul 2005 va fi unul bun pentru institutie, dar si pentru toti cei care se adreseaza ITM Constanta.

„Consideram ca, in aceste conditii, problemele cu care se confrunta firmele si nu numai in intocmirea si inregistrarea contractelor, a cartilor de munca, eliberarea de adeverinte, vor fi rezolvate intr-un timp mult mai scurt“, a punctat seful ITM.

In final, referitor la accidentele de munca, Tiberiu Plesu ii anunta pe agentii economici ca s-au modificat normele generale de securitate in munca, avand in vedere aderarea la Comunitatea Europeana.