Posturile de director ai Directiei de Sanatate Publica si ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sunt, fara doar si poate, functii politice.

Este clar ca, in noile conditii, Klara Branzaniuc, actualul director DSP si un pion de baza al partidului rosu ancorat in domeniul sanatatii, nu mai are sanse sa ramana in actuala functie. Va pleca, probabil, la fel de repede cum a venit.

Reamintim cititorilor faptul ca Branzaniuc s-a instalat in scaunul de director al DSP dupa tragicul accident din 2002, in urma caruia Florin Butilca si-a pierdut viata. Cel mai probabil, noul director al directiei va fi medicul urolog Schwartz Ladislau, ex-presedinte al PNL Mures.

Daca din partea Aliantei s-a conturat macar un posibil candidat pentru sefia DSP, conducerea UDMR sustine faptul ca inca nu a avut nici o reuniune pentru desemnarea unor potentiali candidati din partea Uniunii. "Deocamdata discutiile vizeaza Prefecturile. La nivel de judet, inca nu am discutat nimic concret cu membri coalitiei.

E inca prematur", a spus Kelemen Attila, presedintele UDMR Mures.

Csiki la CNAS?

In privinta CJAS, situatia este mai ambigua. Daca la inceput se vehicula ideea ca Csiki Zsuzsanna va deveni, in urma propunerilor UDMR, secretar de stat, mai nou, conducerea Uniunii si-a schimbat optiunile. "Nu mai avem sanse sa mai prindem un post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Oricum Targu Muresul este bine reprezentat in ministere, dar am propus-o pe Csiki Zsuzsanna pentru presedintia CNAS. Este doar o propunere, nu stim daca va fi acceptata", a declarat presedintele UDMR. In schimb, membrii Aliantei sunt de parere ca, in cazul in care Csiki va lua drumul Bucurestiului, postul vacant ar trebui ocupat de un "finantist".

"In cazul in care actuala directoare va pleca, vom sprijini ideea ca noul director general sa fie finantist si nu medic. Medicii sa fie doar consultanti, care sa prezinte directorului general problemele de ordin medical din ambulatoriu si spitale", a fost de parere dr. Schwartz Ladislau.

Cosmarul lui Paltinean

Chiar daca functiile de directori de spitale au fost ocupate in urma unor concursuri, si la acest capitol se anunta schimbari mari. Nici nu e de mirare, avand in vedere faptul ca obtinerea posturilor s-a facut in functie de interese.

Desi actualul director al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Mures, Bogdan Paltinean, nu indeplinea toate cerintele impuse de lege pentru a putea participa la concurs, dosarul acestuia a fost acceptat fara prea multe intrebari si, culmea, a devenit director.

ZIARUL de Mures a prezentat la acea vreme sicanele ascunse in spatele asa-zisului concurs, asa ca vom puncta, in cele ce urmeaza, doar cateva aspecte mai importante. Directorul Paltinean, pana la data la care a fost "instaurat" in noua functie era cunoscut drept "ruda doctorului Copotoiu", care la acea vreme era director al spitalului-mamut. Cum dr.

Copotoiu a devenit intre timp si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, la care se adauga si functiile de presedinte al Colegiului Medicilor, dar si membru al Consiliului de Administratie in cadrul Spitalului Clinic Judetean, era clar ca trebuia sa renunte la unul din posturi.

Cea mai buna modalitate a fost renuntarea la sefia spitalului, acolo unde in intimitatea paravanului oferit de nepotul Paltineanu, Copotoiu isi putea manifesta in continuare influenta.

Singura problema a fost ca tanarul nepot nu indeplinea conditiile cerute de lege, iar scandalurile care au urmat l-au determinat pe acesta sa-si retraga dosarul, pentru "ajustare". Ziua anuntata pentru concurs a fost amanata de mai multe ori, pentru ca intr-un final Paltineanu sa ajunga la finish singur.

Grigore Dogaru si Alexandru Botianu au renuntat, in ultimul moment, sa participe la concurs, scandalizati de aranjamentele care au devenit batatoare la ochi. Va mai dezvaluim si faptul ca presedintele comisiei de evaluare a fost nimeni altul decat dr. Copotoiu.

In plus, pentru ca totul sa mearga bine, conducerea DSP a avut grija ca Legea 274/2004, care face referire la conditiile care trebuie indeplinite pentru participarea la concurs sa nu se afiseze pentru informarea potentialilor candidati, desi hartia cu pricina era in posesia directiunii. "Nimeni nu-i prost sa se prezinte la un concurs daca stie ca e aranjat.

Si acest lucru se stia", au fost de parere mai multi medici.

Buicu si scaunul de ceara

Un alt anonim care a devenit brusc director administrativ, in urma unui concurs la fel de aranjat, este si Florin Buicu, actualul director administrativ.

Daca ar fi fost sa ne luam dupa situatia financiara precara in care a lasat spitalul din Sighisoara (unde era director general) doar un inconsient l-ar fi instalat in functia administrativa a unitatii judetene.

Singurul motiv pentru care Buicu a ajuns in aceasta functie este ca a avut intotdeauna un sprijin puternic si bine ancorat in partidul rosu. Doar ca acum "sprijinul" se clatina de-a binelea. Daca cei doi directori isi vor lua in curand adio de la fotolii, cel putin dr. Copotoiu s-a orientat bine.

Chiar daca in curand va pierde controlul asupra spitalului, cel putin va ramane cu functia de rector al UMF, cel putin pana la viitoarele alegeri.

Si ceilalti directori de spitale (ii mentionam pe Iuliu Moldovan, Aurelia Masca, Mircea Moldovan) vor avea multe nopti albe la randul lor, pentru ca daca ne luam dupa criteriul competentei, nici unul nu se poate lauda cu acest punct forte.

Scindarea Spitalului Judetean...

O alta problema care va fi revizuita in viitorul apropiat este si situatia Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, care a devenit un mamut cu 2.500 de paturi, rezultat al unificarii Spitalului Judetean cu cel Municipal. Ideea "geniala" a venit de la un trio cu influente rosii: defunctul dr. Florin Butilca, dr.

Constantin Copotoiu si Ioan Nicolaescu, si a fost avizata in mare graba de ministrul Bartosi. Doar ca nici unul dintre motivele aduse in sprijinul ideii de unificare nu au dat randament. Gruparea tuturor sectiilor sub acoperisul mare al Spitalului Judetean nu s-a realizat nici pana in acest moment.

Sectii ca cea maxilo-faciala, ORL sau urologia functioneaza si acum in alte cladiri. Despre o eventuala reducere a unor costuri nu se poate vorbi, datoriile spitalului spre diferitii furnizori fiind enorme. "Nu am fost de acord cu ideea unificarii de la bun inceput. Niciunde in UE nu exista spital cu 2.500 de paturi.

Probabil ca se va reorganiza spitalul, urmeaza sa discutam problema", a fost de parere dr. Benedek Istvan.

Urmeaza schimbarea la nivel inalt

In lunile urmatoare ne putem astepta la mari schimbari in structurile de conducere ale spitalelor. Deocamdata reprezentantii Aliantei si ai UDMR sunt destul de reticenti in a da declaratii si

s-au rezumat la a afirma faptul ca discutiile sunt in stadiu incipient, deci neconcludente. "Am discutat cu membrii Aliantei. Oricum problema sanatatii nu este importanta pentru UDMR. Sanatatea este intr-o situatie foarte proasta, Uniunea a prevazut acest lucru. Este un teritoriu cu foarte multe probleme.

Este necesara o reforma si se va taia in carne vie pentru a putea realiza ceva concret. Daca vrei sa schimbi, e posibil sa se faca presiuni si nu este chiar placut... Uniunea va sprijini oamenii tineri, care sunt intr-adevar competenti. In plus, trebuie reluate multe probleme, cum ar fi reforma spitalelor.

Este inadmisibil ca un municipiu sa ramana fara spital, iar cazurile sociale (pentru care internarea costa extrem de mult) sa fie internate in spitale universitare, care au un alt regim de tarifare, mult mai ridicate", a spus dr. Benedek Istvan.

Cert este ca abia in saptamanile urmatoare discutiile intre liderii Aliantiei si cei ai UDMR vor viza propuneri pentru conducerea institutiilor descentralizate. Vom reveni.