Banca Comerciala Romana este protagonista unui nou scandal de natura economica. La sfarsitul lunii ianuarie, filiala ieseana a Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii acuza BCR de mai multe nereguli. Cu toate acestea, nici pana la aceasta ora, Banca Comerciala nu a remediat deficientele.

Neregulile sesizate de PIMM faceau referire la modul in care BCR gestioneaza dosarele pentru obtinerea unor credite acordate din bani publici. Agentia Nationala a IMM-urilor a pus la dispozitia intreprinzatorilor ieseni aproximativ 5 miliarde lei.

Banii au fost obtinuti de doua unitati comerciale iesene, dar in ciuda acestui lucru salariatii BCR au refuzat sa faca publice numele beneficiarilor si criteriile in baza carora au fost alocate creditele. Mai mult, PIMM a acuzat Banca Comerciala de favorizarea intreprinderilor din capitala, in cursa obtinerii fondurilor, in detrimentul societatilor iesene.

Din aceasta cauza, Patronatul a dat in judecata BCR, solicitand in instanta ca numele celor doua societati care au obtinut credite prin ANIMM sa fie facute publice. Mai mult, PIMM doreste organizarea unor licitatii la nivel judetean, pentru desemnarea unor alte banci care sa intermedieze actiunile de creditare. In acest fel, monopolul BCR va fi desfiintat.

Golanii cu banii ANOFM

La aceasta ora, BCR este suspectata de modul in care a gestionat 3 miliarde lei, bani pusi la dispozitie de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca intreprinderilor mici si mijlocii iesene. Este cel putin dubios modul in care au fost acordate creditele, dar mai ales criteriile dupa care au fost selectionate firmele castigatoare.

Cu toate ca la sediul AJOFM au fost depuse sute de cereri pentru obtinerea fondurilor, in cele din urma, BCR a decis sa aprobe solicitarile formulate de 6 unitati comerciale din Iasi. Acestea au pus la dispozitia somerilor numai 19 locuri de munca. Mai mult, 3 dintre firmele castigatoare au si datorii de miliarde la bugetul centralizat al statului.

Unitatile care au fost preferate de Banca Comerciala Romana sunt Alma Dent SRL, Proactiv SRL, Regal SRL, Minitel SRL, Eco Car Company SRL si Scirom Tex SRL.

Incurajarea datornicilor

In loc sa sanctioneze firmele care au datorii la bugetul centralizat al statului, BCR le incurajeaza prin acordarea unor credite. Banii agentilor economici cotizanti la fondul de somaj au ajuns la firme care au omis sa-si mai plateasca darile la stat de mai bine de un an.

Potrivit site-ului Ministerului de Finante, 3 dintre unitatile beneficiare ale creditelor oferite de ANAF au debite de miliarde de lei la bugetul de stat. Astfel, Proactiv SRL figureaza cu o restanta de 171 milioane lei, Regal SRL datoreaza statului 2,4 miliarde lei, iar Scirom Tex 2,8 miliarde lei.

Teapa pentru micii intreprinzatori

Legea 76/2002 prevede acordarea de credite unitatilor comerciale nou infiintate, in vederea stimularii si ocuparii fortei de munca. Din aceasta cauza, dobanda practicata pentru sumele acordate este de numai 50 la suta din cea impusa de Banca Nationala Romana. Cu toate acestea, segmentul caruia i-a fost destinat initial proiectul de finantare a fost neglijat.

Asta deoarece BCR considera ca micii intreprinzatori nu prezinta destula credibilitate pe piata bancara. "Au existat unitati care au avut programe de fezibilitate foarte bune si au prezentat si garantii imobiliare, dar nu au primit credite, pentru ca Banca Comerciala le-a respins din start solicitarea.

Momentan, noi nu putem face nimic, BCR fiind cea desemnata sa se ocupe de problema creditarii", a precizat Maria Mihnea, director pentru managementul pietei muncii in cadrul AJOFM Iasi.

Marii pierdanti

Cu toate ca indeplineau toate conditiile impuse de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, cererile de creditare formulate de 9 firme iesene au fost respinse.

Potrivit Bancii Comerciale Romane, unitatile comerciale Dya Dora SRL, Titan Est SRL, Bras SRL, Comtrix SRL, Dany-Ruth SRL, Indiana SRL, Cristin Line SRL, Pintecom SRL si Micro Complex SRL nu au prezentat destula credibilitate in vederea obtinerii unor imprumuturi.

Aceasta in conditiile in care solicitantii nu au nici o datorie la bugetul de stat sau la fondul contributiilor sociale, iar numarul de locuri de munca create pentru someri era mult mai mare decat cel pus la dispozitie de firmele castigatoare.

Ramona LEONTI