Situatia sociala a populatiei rrome inrautatita datorita tranzitiei economice si politice din tara noastra a afectat, in special, pe copiii din mediul rural. Majoritatea acestora provin din familii cu parinti analfabeti. Acest lucru determina limitarea numarului celor care frecventeaza cursurile unei institutii de invatamant primar sau gimnazial.

In ceea ce priveste invatamantul liceal sau universitar, in ultimii ani s-au depus eforturi serioase in sensul stimularii tinerilor rromi privind accesul la o educatie superioara.

In conformitate cu ultimele programe guvernamentale, populatia de etnie rroma beneficiaza de anumite facilitati, si-n special in randul tinerilor. In acest sens, elevii care apartin acestei etnii, tocmai datorita apartenentei lor, pot beneficia de locuri care le sunt destinate special, in aproape toate institutiile de invatamant liceal sau universitar.

Din acest motiv, Alexandru Graur, inspector pentru rromi ii indeamna pe toti tinerii apartinatori etniei din anii de studii terminali, sa se adreseze directorilor institutiilor de invatamant unde studiaza in prezent pentru a-si face cunoscuta optiunea in ceea ce priveste continuarea studiilor.

Ei trebuie sa specifice exact alegerea efectuata pentru a fi cuprinsi in programul guvernamental destinat rromilor prin care se vizeaza accesul acestora la educatie. Mai inainte de toate, acestia trebuie sa-si asume responsabilitatea recunoasterii etniei, doar astfel putandu-se integra in randul beneficiarilor noilor prevederi educationale.

Acest lucru il pot face adresandu-se directorilor din sistemul de invatamant sau inspectorului de specialitate.