In preambulul acestei publicatii, Serban Suru, coordonatorul "Obiectivului legionar", face o adevarata apologie a miscarii din Romania.

"Miscarea legionara este invinuita si atacata in public, pentru pacate trecute si viitoare.

Oameni din administratia de stat, politicieni, oameni de cultura cat si oameni «de bine» azvarla cu noroi in noi, ca sa-si dea importanta, sa-si acopere propriile pacate, sa para mai democrati si sa castige ceva banuti de la contribuabili.

Atacurile pe care acestia le aduc azi la adresa miscarii legionare sunt axate pe ideea ca aceasta este un potential pericol la adresa societatii si a democratiei, ca este rasista, xenofoba, antisemita, plina de ura, antidemocratica si totalitara", sustine Suru, in paginile publicatiei.

Tintele

Cel mai des, publicatia legionara de distribuie oficial, prin intermediul chioscurilor Rodipet, la nivelul carora se primesc lunar, de la Bucuresti, intre 200 si 250 de exemplare pe judet.

Sunt vizate mai ales orasele mari din judetele transilvanene in care au existat nuclee puternice ale miscarii, Oradea, Cluj, Timisoara, Mures, Brasov si Sibiu.

Tiparitura care supureaza de lozinci naziste nu se vinde doar in Ardeal, fiind vizata si piata presei din Bucuresti, Constanta, Iasi, Piatra Neamt, Bacau, Craiova, Ploiesti si Pitesti.

"Revista a inceput sa se cumpere, mai mult in anul 2005, datorita faptului ca i s-a facut o publicitate mai mare. Au fost si anumite probleme de difuzare a revistei, in sensul ca, in luna ianuarie, am primit mai putin de o suta de exemplare, din cauza unor probleme de distribuire.

In orice caz, «Obiectiv legionar» se cumpara si de catre tineri, care au citit si au auzit de miscarea legionara, dar si de batrani, mai ales cei peste 70 de ani, care au facut razboiul si care stiu ce inseamna nazismul si, separat, ce inseamna miscarea legionara", afirma D.I., unul dintre distribuitorii de pe raza judetului Sibiu. Serban Suru, initiatorul acestei reviste, precizeaza problemele legate de distribuirea aceasteia in tara. "Tirajul «Obiectivului legionar» este de circa 2.000 de exemplare.

Cu privire la categoriile de persoane care cumpara cu predilectie revista legionara nu am facut pana acum un sondaj, ca sa-mi dau seama de audienta in randul diferitelor categorii sociale din Sibiu si din tara", sustine acesta.

Aderenta la studenti

Propaganda reliefata in "Obiectiv legionar" se adreseaza cu predilectie tinerilor, usor manipulabili si de indoctrinat cu preceptele acestei miscari. Sub acoperire, un redactor al publicatiei Ziarul din Sibiu a obtinut date ample cu privire la difuzarea si impactul ideologiei legionare, in mediile studentesti din acest judet.

Unul dintre simpatizantii si sustinatorii doctrinei legionare nu s-a ferit sa faca declaratii in nume propiu. "Lunar, ajung sa distribui, in caminele studentesti din Sibiu, circa o suta de exemplare din «Obiectiv legionar».

Ma ocup de distribuirea acesteia, inca din anul 2004 si am constatat ca, din ce in ce mai mult, revista incepe sa aiba priza la studenti.

Mai ales studentii de la istorie, filozofie si in general stiinte umaniste sunt atrasi sa cumpere aceasta revista, pentru ca majoritatea cunosc ceea ce inseamna miscarea legionara si ceea ce s-a scris despre ea, de la Revolutie incoace.

Am avut si situatii in care revista a fost tratata cu rezerva si chiar cu dispret si multi m-au acuzat ca incerc sa fac propaganda legionara in randul studentilor. Pe acestia nici macar nu-i bag in seama", declara Nelutu Deac, student in Sibiu. In Bihor, publicatia nu este foarte citita.

La unul dintre cele mai bine situate chioscuri Rodipet de difuzare a presei, situat chiar in centrul Oradiei, din numarul aferent lunilor ianuarie-februarie al revistei „Obiectiv legionar" nu se vanduse pana saptamana trecuta nici un exemplar.

Surse din cadrul Serviciului Vanzari al Rodipet Bihor confirma ca vanzarea tipariturii legionare in Bihor nu este o afacere rentabila. Apoartele din ianuarie 2005 arata ca, din 30 de numere lansate la vanzare, 21 au fost retururi.

Cu toate acestea, interese care par sa depaseasca actul comercial in sine mentin pe lista de oferta a celor de la Rodipet aceasta tiparitura care arboreaza zvastica nazista si fotografii cu Hitler ori lozinci si caricaturi cu caracter rasist si antisemit.

De ce o mai tin pe piata daca nu se vinde, nimeni nu stie.

Un raport incriminator

Intr-un raport elaborat de Biroul pentru Democratie si Drepturile Omului, din 5 ianuarie 2005, se fac aprecieri incriminatoare la adresa miscarii legionare si a publicatiei "Obiectiv legionar", care incepe sa capete tot mai multa aderenta in cateva dintre judetele Romaniei.

"Elementele extremiste ale presei continua sa publice articole antisemite. Legionarii (Garda de Fier) — o grupare nationalista, antisemita, pronazista — continua sa reediteze carti incendiare din perioada interbelica.

O noua publicatie lunara a Garzii de Fier, «Obiectiv legionar» a inceput sa fie distribuita in mai multe orase mari, inclusiv in Bucuresti.

Organizatia "Noua Dreapta" — de asemenea de orientare legionara — continua sa sponsorizeze marsuri si slujbe religioase, comemorative, pentru Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul miscarii legionare.

Extremistii au facut incercari repetate de a nega faptul ca activitatile caracteristice Holocaustului au avut loc in tara. In mai multe ocazii, oficialii guvernamentali au negat sau au minimalizat existenta Holocaustului pe teritoriul Romaniei.

In iulie 2003, intr-un interviu acordat unui ziar israelian, presedintele Ion Iliescu a minimalizat Holocaustul, sustinand ca nu numai evreii au avut de suferit in Europa. Mai tarziu, a spus ca discursul a fost prezentat incomplet si selectiv.

In decembrie 2004, presedintele Ion Iliescu l-a decorat pe Corneliu Vadim Tudor, presedintele partidului extremist Romania Mare, cu cea mai inalta distinctie a tarii, "Steaua Romaniei".

Ion Iliescu si fostul prim ministru Adrian Nastase, cat si alti membri ai cabinetului, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturiii si Cultelor, au continuat sa faca declaratii publice cu diferite ocazii, impotriva extremismului, antisemitismului si xenofobiei.

Suru acuza

Serban Suru, seful miscarii legionare in Romania, adopta o pozitie vehementa, cu privire la abordarile promovate de factorii de decizie din Romania. "Un sir intreg de politicieni isi permit sa acuze Romania de proliferarea miscarii legionare si sa asocieze aceasta miscare cu ceea ce inseamna nazism.

Din punctul meu de vedere, nu este vorba de nici o asociere, pentru ca niciodata nu a existat vreo legatura intre legionari si nazisti.

Adevarul este ca, dupa 50 de ani, in care istoricii comunisti au tarat in noroi miscarea legionara, pentru ca avea un pronuntat caracter anticomunist inca de la infiintare, ce pot sa le mai spun?! De la acesti istorici s-au molipsit o serie intreaga de politicieni", sustine acesta.

Suru mai declara ca scopul ultimului numar al revistei «Obiectiv legionar» este acela de a arata, in opozitie cu legionarismul, ca, in lume, exista organizatii naziste, inregistrate legal, impotriva carora nimeni nu are nimic.

"In Romania nu exista o miscare nazista, iar ideea cu care vin unii politicieni, cum ca aici, miscarea legionara este de orientare nazista si este periculoasa, este o idee cretina. Politicieni si lideri de opinie acuza miscarea legionara de antisemitism.

Acestia ori sunt rau intentionati, ori sunt dezinformati. Tinand cont de functia, de influenta pe care o au, ceea ce spun la adresa miscarii legionare este curata nesimtire", a mai spus Suru.

Antilegionarul Frunda

Seful miscarii legionare din Romania nu s-a sfiit sa faca referiri si la politicienii antilegionari. "Primul a fost domnul Severman, care a fost politician si care spunea ca miscarea legionara este impotriva legii, ceea ce dovedeste o lipsa crasa de cunoastere a legislatiei romanesti.

Noi scoatem revista, dar ei sustin ca suntem in afara legii. Atacul cel mai vehement l-am avut din partea senatorului Gyorgy Frunda, care s-a apucat sa trambiteze in Senat, cum ca va declansa un proces la adresa miscarii legionare si ca se va adresa la Parchet, pentru ca incita la ura rasiala", sustine Suru.

Revista legionara este trimisa tuturor institutiilor publice si ministerelor din Bucuresti, sa o citeasca si cei de la Interne, Externe, Justitie, Parchet ori Comisia pentru Minoritati si Drepturile Omului.

"Am vazut stenogramele din Senat si am remarcat ca Gyorgy Frunda a eludat din context exact partea care nu-i convenea. A scos citate si le-a pus asa cum i-a placut lui.

Ma intreb: ale cui interese le serveste domnul Frunda? Reactia lui este una la prima vedere, dintr-o graba lipsita de sens si acum nu mai poate face pasul inapoi", acuza Suru.

„I-am dat in instanta"

Contactat telefonic, la Paris, senatorul acuzat si-a preciza pozitia cu privire la acuzele lansate de liderul miscarii legionare. Gyorgy Frunda a declarat ca a denuntat miscarea legionara in instanta. "Am cerut Parchetului Bucuresti sa demareze cercetarile in cazul lui Serban Suru.

Din punct de vedere juridic, se incalca mai multe articole din Codul Penal, cu privire la difuzarea si raspandirea materialelor de propaganda legionara. Mai mult, am solicitat interzicerea revistei «Obiectiv legionar», a difuzarii ei in toate judetele si tragerea la raspundere a redactorilor acesteia.

Eu sustin ca «Obiectiv legionar» instiga la ura interrasiala si nationala", a mai declarat Frunda. Organismele competente monotorizeaza atent proliferarea fenomenului la nivelul national. Baza legala, care indreptateste actiunea acestor organe, este Ordonanta de Urgenta nr. 31 din martie 2002, privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.

Siguranta nationala

"Initierea, organizarea, savarsirea sau sprijinirea in orice mod a actiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunista, fascista, legionara sau de orice alta natura, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune in pericol sub orice forma unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, precum si incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept se constituie in amenintare la adresa sigurantei nationale." Legea 51/1991, a sigurantei nationale, art. h).

Politia ia in vizor

„In cazul in care este vorba despre asemenea publicatii cu tenta fascista si nazista, a caror editare si promovare constituie fapte sanctionate de Codul Penal, Politia este indrituita sa ia masurile ce se impun.

Vom analiza cazul iar procedura cere ca, in atare situatii, daca s-a constatat o eludare a legii, sa ne autosesizam si sa inaintam cazul Parchetului", subinspector Alina Popa, ofiterul de presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor.

Clar si fara echivoc

„Raspandirea, vanzarea sau confectionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum si detinerea, in vederea raspandirii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi (…)

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 25.000.000 lei la 250.000.000 lei raspandirea, vanzarea sau confectionarea de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe, precum si detinerea, in vederea raspandirii a unor astfel de simboluri de catre o persoana juridica. (…)

Pot fi dizolvate prin hotarare judecatoreasca persoanele juridice care desfasoara activitati de raspandire, vanzare sau confectionare de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe sau detinerea, in vederea raspandirii, a unor astfel de simboluri ori utilizarea lor in public, (…) promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda savarsita prin orice mijloace, in public¨, OUG 31/2002, privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii.