Primarul municipiului Bistrita este un personaj desprins parca dintr-o schita scrisa de I. L. Caragiale: are un discurs jalnic, poarta costume ieftine si prafuite si atrage ca un magnet barfele ori de cate ori isi scoate capul in lume, la diferite evenimente si manifestari. Vorba aceea: e ca patrunjelul in supa.

Nici nu strica, nici nu face bine. In spatele acestei imagini de Farfuridi modern se ascunde o umbra de inteligenta, pe care edilul o exploateaza din plin pentru a-si asigura linistea atat de mult ravnita.

Saptamanalul nostru va prezenta in cele ce urmeaza practicile marsave ale primarului Vasile Moldovan, care, pe parcursul anului 2004, a impartit cu generozitate publicitate din bani publici de nu mai putin de un miliard de lei! Pentru ce credeti? Pentru linistea proprie!

MIHNEA ROSENBERG

L-am asemuit pe Vasile Moldovan cu personajul Farfuridi din mai multe motive, pe care, suntem convinsi, cititorii GAZETEI le vor sesiza in cele ce urmeaza. Avem de asemenea convingerea ca acelasi simt fin il va avea si Moldovan, un om extrem de abil cand vine vorba despre propria imagine in comunitate.

Daca vine vorba despre primarul Bistritei, lucrurile pot fi explicate pe scurt in felul urmator: nu conteaza ambalajul, ci continutul.

A fost odata…

Vom porni acest material de la acuzele aduse de Alianta D.A. si, in special de premierul Calin Popescu-Tariceanu, care au aratat cu degetul spre fosta putere spunand ca PSD a cumparat o parte a presei cu bani de la buget. Materialele publicate de catre cotidianul “Evenimentul zilei” au aratat ca, de fapt, cam asa a si fost.

Dar, cand vorbim de presa nationala, zerourile sunt mai multe, iar leul paleste in fata monedei euro sau dolarului. Noi vrem sa demostram ca si in sanul Aliantei D.A., mai precis in ograda PD-ista a primarului Vasile Moldovan, s-au intamplat lucruri necurate.

Al nostru edil-sef a cheltuit cu nesimtire din banii publici, in decursul anului trecut, nu mai putin de un miliard de lei. Extrem de senin, el a recunoscut acest aspect, mentionand ca a fost an electoral si ca populatia trebuia sa fie informata in mult mai multe privinte.

Asa o fi, dar domnule primar nu uitati ca ati bagat adanc mana in banii publici pentru a “informa” o populatie dintr-un oras ce nu este mai mare decat cartierul Manastur din Cluj-Napoca.

Si, mai mult decat atat, am reusit si noi sa ne dam seama cat de mult il intereseaza pe bistriteanul de rand ce se intampla in acest oras. Din cunostintele noastre, banul public se cheltuie cu simt de responsabilitate, dar, se pare, aceasta notiune lipseste din vocabularul expertului-tehnic Vasile Moldovan.

Faptul este consumat si banuim ca primarul s-a acoperit de acte care sa-i tina spatele in cazul unui control. Interesant este un alt amanunt: Vasile Moldovan a devenit de necontrolat si nu mai da raportul nimanui.

Nici macar sefilor pe linie de partid, care l-au promovat in anul 2000, cand PD-istul Florin Chereji a fost bagat la apa.

… dar va aducem noi aminte!

In cazul in care unii au uitat ce s-a intamplat in urma cu aproape 5 ani si ulterior, revenim pe scurt. Primarul Moldovan nu a uitat cu siguranta, doar face pe prostul! Dupa ce a simtit mirosul trandafiririlor PDSR-isti, Vasile Moldovan s-a inscris in 1999 in PD.

Unii o sa spuna ca Moldovan a avut noroc in momentul in care s-a trezit in postura de candidat la primarie al partidului condus de deputatul Ioan Oltean. Nu a fost chiar asa. Actualul primar nu a fost tocmai strain de inscenarea cu tenta sexuala care i s-a pus la cale lui Florin Chereji, omul care trebuia sa candideze pentru primarie din partea PD.

Dintr-o data, de nicaieri, a aparut Vasile Moldovan, omul care realiza expertize tehnice pe bani pentru ca politica nu a fost prea prietenoasa cu el o bucata destul de buna de timp. Un neica nimeni spuneau multi atunci.

Daca tot veni vorba de expertize, nu putem sa nu amintim de materialul publicat de GAZETA la inceputul lunii aprilie a anului trecut, cu titlul “Ipocritul Moldovan”.

Atunci, demonstram cu acte ca actualul edil al orasului si-a insusit in 1999 intr-un mod original o autobasculanta din parcul auto al societatii Transmixt, dupa ce, tot el, in calitate de expert-tehnic a “umblat” considerabil la capitolul “grad de uzura al autovehiculelor”.

La fel de norocos a fost si prietenul sau (si in acelasi timp soferul personal – n. red.) Maxim Sorin. Din informatiile noastre, cele doua autobasculante, cumparate la pret de nimic, au fost inchiriate ulterior, iar Moldovan si Maxim Sorin au incasat ceva banuti. Acesta a fost doar inceputul.

O buna parte din materialul publicat de GAZETA a aparut ulterior, culmea – chiar in plina campanie electorala – intr-un cotidian local (vezi facsimil). Am aflat ca a fost vorba despre o scrisoare anonima, care a fost publicata pur si simplu.

Curios! Aceluiasi cotidian, primarul Moldovan i-a virat in conturi pe parcursul anului 2004 aproape 300 de milioane de lei. In aceste conditii, stam si ne intrebam: s-a batut palma pentru felia de publicitate din banii publici la inceputul anului sau dupa aparitia materialului respectiv. Vasile stie cu siguranta, dar are buzele pecetluite.

Alte materiale directionate spre mass-media locala au avut sarcina de a-i face noptile linstite primarului Moldovan. Am putea sa insiram o sumedenie, dar ar trebui sa facem un numar intreg cu astfel de exemple.

Incepand de la comunicate de presa si continuand cu anunturi pentru concursuri sau licitatii, toate au purtat semnatura edilului. E nasol sa scrii sau sa vorbesti pe un post de primarul care cotizeaza periodic din banii publici.

Pe parcursul anului trecut si la inceputul acestui an au abundat materialele de presa din care Vasile Moldovan iese drept cel mai iscusit om al municipiului. Saptamana trecuta cand acesta a facut publica lista cu institutiile de presa care au primit bani de la primarie a fost mentionata si GAZETA de Bistrita.

Primarul a spus intr-o conferinta de presa ca saptamanalul nostru figureaza pe lista sa cu o suma de 47 de milioane de lei pe anul 2004. Nu suma ne deranjeaza. Suntem revoltati pe faptul ca edilul minte! Conform evidentelor noastre contabile, Primaria Bistrita mai are de achitat catre GAZETA facturile cu nr.

2225216 si 2225229 din 29.11.2004 si, respectiv, 7.12.2004, valoarea lor totala fiind de 4.229.483 lei. La care mai adaugam 400 de exemplare din GAZETA, din campania electorala, pe care primarul a uitat sa ni le plateasca. Va rugam faceti recurs la memorie! Sa revenim insa la scaunul caldut de primar.

Din aceasta postura, Moldovan si-a dezvoltat simturile si si-a cumparat cel putin un teren in intravilanul orasului (pe care nu si-a construit nimic din bun simt, suntem convinsi – n. red.), plus ca si-a “aranjat” odraslele in locuinte ANL. Si daca ar fi numai atat.

Din informatiile pe care le avem, intaiul gospodar al orasului este implicat in mult mai multe afaceri, care deocamdata nu au transpirat dar au inceput sa miroase. Bineinteles ca nu iese la iveala cu numele ci actioneaza prin interpusi.

In saptamana in care GAZETA a publicat o ancheta despre investitorul strategic Leoni, primarul Moldovan nu a fost bun de nimic. El i-a tinut bine in brate de la bun inceput si ii protejeaza in continuare cu mare grija.

Oare de ce? Se simte prin primarie ceva miros de euro nemtesti? Vom avea grija noi sa punem pe tapet ingineriile primarului, in timp ce el este liber sa isi cheltuie banii de la primarie in ce mod doreste.

Daca GAZETA nu este un ziar care sa se ridice la pretentiile lui Moldovan, atunci inseamna ca il va durea in cot de materialele publicate de noi. Demn de amintit ar mai fi si ce vorbesc gurile rele prin oras. Se spune ca pagubosul Vasile si-a tepuit cu vreo 20 de milioane de lei chiar un coleg de Alianta.

Este vorba de actualul co-presedinte al Aliantei D.A. – Sabin Iliesi – caruia primarul (om al locului si “harnic” peste masura) a uitat sa-i plateasca mobilierul comandat pentru locuinta ANL a fiicei sale.

Parlamentarii il condamna pe Moldovan

Deputatul Ioan Oltean, seful lui Moldovan pe linie de partid, considera ca banii cheltuiti de primarul orasului pe parcursul anului trecut numai pe publicitate sunt extrem de multi. “Intai de toate mi se pare ca este o repartitie inechitabila, plus ca un miliard de lei este o suma prea mare pentru Bistrita.

Voi avea o discutie cu primarul sa aud explicatiile sale”, a precizat Oltean. Deputatul PSD-ist Viorel Pupeza a vorbit de mai multe ori din pozitia de prefect al judetului despre modul haotic in care primarul Bistritei cheltuie banul public. “Mai mereu a cheltuit banii de la buget cum a vrut.

Sunt indoieli si cu privire la cheltuirea miliardelor la Zilele Bistritei. Primarul isi face imagine pe banii de la bugetul local. De curand, a trimis scrisori familiilor care trebuie sa isi plateasca taxele locale, dar a mai strecurat in plic o poza a sa si un mesaj de multumire pentru ca a fost votat.

Suma cheltuita pe publicitate anul trecut mi se pare exagerata”, a mai spus deputatul Pupeza.

AS in aranjamente!

O relatie cel putin interesanta s-a dezvoltat intre primarul Vasile Moldovan si Ioan Rotaru, patronul postului local de televiziune. In timp ce Rotaru nici nu indrazneste sa calce in biroul prefectului Ioan Szilagyi pentru a-i propune cateva emisiuni contra stergerii datoriilor acumulate la chirie (cateva zeci de milioane de lei – n. red.

) si tatoneaza terenul pe la birourile din subordinea prefectului, la Primaria Bistrita relatia e cu totul alta.

Saptamana trecuta in mapa de sedinte a consilierilor locali a fost strecurata o adresa prin care Rotaru aducea in atentie, subtil, posibilitatea alocarii unor sume de la bugetul local pentru prezentarea activitatii Primariei si consiliului local.

Avem informatii potrivit carora sedintele filmate ale consiliului local sunt facturate si platite de la bugetul local. In consecinta, daca primarul are buzunarul atat de mare, propunem sa plateasca tuturor institutiilor de presa care au facut articole pe baza discutiilor din consiliul local aceste materiale.

Nu vrem sa dam lectii despre ceea ce presupune realizarea unei stiri, dar in ceea ce-l priveste pe primarul Moldovan ne permitem sa-i atragem atentia asupra modului in care cheltuieste banul public.

Stirile sunt menite sa aduca in fata publicului, in speta a contribuabililor, realitatea si nu sa faca publicitate fatisa unui primar sau unor alesi.

E o mare diferenta intre publicarea unui anunt al Primariei privind ordinea de zi a sedintei Consiliului Local si cu totul alta e sa platesti pentru un subiect care poate fi incadrat in dreptul stirilor. Nici nu mai stii in acest context, ce e stire si e e publicitate.