Sporturile extreme au ajuns sa fie un lux pentru romani, din cauza costurilor mari pe care le necesita achizitionarea echipamentelor specifice.

La momentul acesta, in Romania sunt doar 50 de persoane care practica ice climbing (catarare pe gheata) si 10 care practica dry tooling (catarare pe stanca cu pioleti tehnici si coltari).

Un alt motiv pentru care romanii nu se inghesuie prea mult cand vine vorba de sporturi extreme este acela ca nu au foarte multe informatii cu privire la diverse tipuri de sport pe care ar vrea sa le incerce. Prin definitie, sporturile extreme sunt periculoase, asa ca este foarte important sa ai cateva notiuni de baza.

In acest sens, luna aceasta, reprezentantii Clubului Alpin Roman vor demara, la Universitatea „Ovidius", un program de informare in randul studentilor. Acestia vor asista la prezentari de echipament, poze, filme etc.

Un singur constantean practica ice climbing

Unul dintre cei 50 de romani pusi pe fapte mari, constanteanul Adrian Patrascu, membru al Clubului Alpin Roman, filiala locala, a fost saptamana trecuta in Muntii Retezat, unde a practicat ice climbing, impreuna cu Cornel Ziman, membru Greenpeace.

Ineditul evenimentului este absolut evident, Adrian fiind singurul constantean care se poate mandri ca s-a catarat pe gheata.

Dupa ce au dormit o noapte Cabana Pietrele, unde au platit 126 mii lei cazarea, Adrian si Cornel au plecat catre Cabana Gentiana. La aproximativ 20 minute de urcat de la respectiva cabana este o cascada de gheata pe care cei doi impatimiti ai sporturilor extreme nu au ezitat sa o escaladeze.

Cat costa distractia

Cel mai mare necaz pentru iubitorii sporturilor extreme il reprezinta costurile mari pe care le necesita achizitionarea echipamentului. Sunt sume foarte mari, pe care acestia trebuie sa le scoata din buzunar daca vor sa-si satisfaca hobby-urile.

Pentru ice climbing este nevoie de doi pioleti tehnici, care costa 13 milioane ambii, bocanci de plastic speciali pentru mers pe munte iarna, care ajung la 10 milioane perechea, coltari care se pun pe bocanci si care costa sase milioane.

Coltarii si pioletii sunt doua elemente absolut necesare in practicarea acestui sport, pentru ca ei te tin pe gheata. Mai este nevoie de o coarda cu care sa te asiguri, care costa 5,5 milioane, dar si de hamuri, a cate doua milioane bucata, si carabiniere.

In ceea ce priveste imbracamintea, o geaca Gore-tex XCR costa cinci milioane, pantaloni Gore-tex XCR, 3,5 milioane, bluzon Polartec, doua milioane, supramanusi, cinci sute mii lei. Alte doua accesorii de importanta maxima sunt casca si ochelarii de schi, care ajung la aproximativ trei milioane lei.

„Cand te cateri, cad bucati de gheata si de aceea este necesara o casca de protectie, dar si ochelari, ca sa nu sara bucatile de gheata in ochi cand infigi pioletul", ne spune Adrian Patrascu, care, imediat ce s-a intors din Muntii Retezat, de la ice climbing, si-a „convocat" prietenii la dry

tooling, in Cheile Dobrogei, o zona propice pentru acest sport.

Mentionam ca in dry tooling pioletii si coltarii se infig in gauri si fisuri ale stancii.