Consiliul Local Baia Mare are menirea de a promova proiecte de hotarare in interesul baimarenilor. Pentru acest nobil scop, lunar sau de cate ori este nevoie, consilierii baimareni se intrunesc in sedinte animate sau plicticoase pentru a dezbate problemele orasului.

Sedintele de Consiliu Local (CL) sunt publice, dar putini baimareni au curiozitatea de a participa la ele. Dintr-un anumit punct de vedere este de neinteles aceasta atitudine a cetatenilor care au multe nemultumiri, pe de alta parte, cine are timp sa stea la o sedinta in care jocurile le fac politicienii inainte de a intra in plenul sedintei?

La ultima dezbatere din CL, pe ordinea de zi au fost peste 70 de proiecte de hotarare din cele mai diverse. De la rectificarea bugetului CL, la bugetul de venituri si cheltuieli al unor societati care apartin CL.

De la solicitarea a fel si fel de fundatii, organizatii, cluburi pentru finantarea unor actiuni ce sunt condamnate din start a intra in anonimatul cheltuielii banului public fara finalitate benefica pentru comunitate, pana la solicitari de modificari de spatii la parterul unor blocuri, pentru aprobari de ridicarea unor garaje si cate si mai cate.

Consilierii baimareni, asezati in sala in functie de „culoarea politica", sunt atenti, mai mult sau mai putin, dupa cum au interes pentru un subiect sau altul. Inainte de sedinta, ei fac lobby printre colegi pentru a sustine un proiect sau altul. Cei care reusesc sa „treaca" o hotarare din categoria „Pile, interese, cumetrii" sunt fericiti si, cu siguranta, rasplatiti pe masura efortului.

Cei mai activi si la ultima sedinta au fost consilierii liberali si cei ai PSD. Ei fac legea, s-ar putea spune.

La proiectele sustinute de liberali, pesedistii au in general completari, solicitari, amendamente, pentru ca, in final, sa-si dea votul. Cand e vorba de un proiect sustinut de pesedisti, se schimba rolurile. In unele cazuri, consilierii baimareni voteaza fara sa stie ce voteaza. Auzi cum se intreaba pe unde e strada X sau blocul Y, unde se cere o aprobare de modificare, sa spunem.

Desi nu s-au dumirit de locatia respectiva, consilierii voteaza pentru, altfel s-ar lungi sedinta.

Parcarea minerului taximetrist

Pe langa aceste probleme, ce tin de bunul mers al CL, apar si chestiuni de-a dreptul ridicole. Asa a fost povestea parcarii pentru taximetrele din Piata Revolutiei. Cu ceva timp in urma, dupa un lobby sustinut, deputatul liberal Ioan Hoban a obtinut aprobarea CL pentru a amenaja o parcare pentru hotelul pe care il pastoreste in buricul targului (fostul hotel Bucuresti).

Asa a disparut statia de taxiuri din apropierea hotelului, transferata pe cealalta parte a platoului, intr-o alveola realizata cu menirea de parcare. Dar nu s-au instalat bine taximetristii in acel spatiu (care oricum este insuficient), ca au fost mutati din nou.

De data aceasta, consilierul liberal Ioan Fodo, proprietarul restaurantului din fostul Complex hotelier Bucuresti, a solicitat mutarea statiei de taxiuri, pe motiv ca deranjeaza la intrarea in restaurantul ce va fi reabilitat, reamenajat.

Dupa un „studiu aprofundat", consilierii au fost de acord cu noua locatie a statiei de taxiuri, respectiv in fata Companiei Remin, in spatele statuii minerului „necunoscut".

Ce se va intampla dupa ce Remin va disparea, iar noii proprietari ai cladirii (circula zvonuri legate de viitorii proprietari ai restaurantului Maramuresul, proprietatea Remin: se pare ca un cuplu parlamentar a pus ochii pe restaurant si ce-o mai fi) vor dori sa aiba o parcare? Mutati-le pe toate!