Mircea Petric este consilier local PPRM si a intrat in deliberativul local in locul lui Petru Calian, ajuns deputat. Ovidiu Calin este consilier judetean si liderul tineretului PPRM Cluj. Cei doi au interese imobiliare in zona strazii Campului, in prelungirea cartierului Manastur.

Reporterii ZIUA de Cluj s-au deplasat la fata locului, unde au identificat nu mai putin de trei blocuri de locuit, ridicate de cei doi consilieri PPRM. Din cele declarate de proprietarul imobilului vecin, Petric si Calin au construit pentru un beneficiar un bloc vopsit portocaliu si unul in galben (vezi foto1).

Mai sus, spre capatul strazii, oamenii lui Petric lucreaza la finisajele unui bloc cu patru etaje (vezi foto 2). Directorul societatii care a livrat geamurile termopan pentru blocul lui Petric ne-a confirmat afacerea imobiliara a acestuia de pe Campului.

Mai mult, am aflat ca Petric a intarziat plata geamurilor termopan pentru bloc, in total aproximativ 9.000 de euro. Conform declaratiei de avere depuse toamna trecuta, Petric detine doar o casa de locuit cu noua apartamente - un mod subtil de a zice ca si-a facut bloc - plus un teren aferent de 600 de mp. Noua declaratie de avere lipseste de pe site-ul Primariei.

Stim insa ca, toamna trecuta, PPRM-istul detinea nu mai putin de patru autoturisme: un Peugeot 607 nou, un Opel Astra, un Ford Mondeo si o Dacie papuc. Firma la care acesta era director, SC CMS Distribution SRL, se ocupa de comertul cu sticlarie. "CMS Distribution" a avut profituri de 100 de milioane in 2003, 175 de milioane in 2002 si 19 milioane de lei in 2001.

Consilierul local sustine ca banii necesari investitiilor imobiliare i-a luat imprumut de la niste rude din strainatate, circa 300 de mii de euro. Masinile au fost cumparate in nume personal.

Crasma de serviciu

Liderul tineretului PPRM, Ovidiu Calin, este ceva mai infipt. Pe strada Padurii f.n. (cartierul Zorilor) strajuieste un bloc cu patru etaje (vezi foto 3). Reporterii nostri au aflat ca toate apartamentele au fost cumparate, dar ca, daca dorim, putem sa cumparam putin mai jos la noul bloc "al lui Calin" de langa magazinul Profi (vezi foto 4).

Muncitorii ne-au confirmat ca blocul, aflat la stadiul de fundatie, apartine consilierului judetean. Deci, Calin puncteaza inca doua blocuri plus cele de pe str. Campului. In spatele magazinului Sora, pe str. St.O. Iosif, consilierul si-a deschis o cocheta cafenea numita Imperial Cafe (vezi foto 5).

In mod ciudat, Calin sustine ca a luat si el bani imprumut, de la un unchi din Germania. "In total am investit in imobiliare circa 60 de mii de euro. Cei 35 de mii de euro pentru amenajarea cafenelei din centru Clujului sunt un imprumut de la Banca Carpatica, girat cu un apartament", a declarat Calin.

Initial, consilierul sustine ca a inceput afacerea cu 15 mii de dolari, a oferit in schimbul terenurilor de construit apartamente in viitoarele blocuri, a imprumutat, s-a zbatut... In concluzie, a fost "baiat destept".

Conform declaratiei de avere, el detine doua apartamente, un teren intravilan de 1000 de mp, un cont de 5000 de euro si patroneaza doua firme, una de constructii si cea care administreaza cafeneaua "Imperial". Consilierul nu si-a declarat datoriile. Societatea "Inconstruct" a avut profituri de 640 de milioane in 2003 si 290 de milioane in 2002.

Chiar si asa, Calin isi construieste blocurile "pe persoana fizica", adica in nume personal!

Sabin lucreaza prin intermediari

Pentru ca cercul sa se-nchida, Sabin Funar, fiul fostului primar, a ales sa intre si el, total intamplator, tot in afaceri imobiliare. Spre deosebire de cei doi PPRM-isti, Sabin Funar a avut grija sa lucreze prin intermediari. Pe str. Ciprian Porumbescu, reporterii ZIUA de Cluj au identificat un bloc de garsoniere, la care firma "delfinului" a efectuat o serie de lucrari (vezi foto 6).

Alte doua obiective, hotelul Capitolina de pe str. Victor Babes, plus farmacia de la parter, situate mai jos de pizzeria Marty Cafe si blocul de pe str. Ciresilor (vezi foto 7) sunt trecute pe numele rudelor si amicilor sai. Terenul de pe Ciresilor apartine familiei Dunca, amicii lui Sabin Funar, si socrilor sai, sotii Draghicescu.

Familia Draghicescu detine societatea de constructii "Total Invest", cea care a ridicat hotelul Capitolina, iar cuplul Dunca, agentia imobiliara Max Intermedia. Grupul de afaceristi ofera astfel servicii imobiliare complete.