"Balbele" consilierilor judeteni PSD, UDMR si PPRM alunga din Cluj o investitie de 120 de milioane de euro

Consiliul Judetean a ratat una din cele mai mari investitii straine in Romania dupa 1989. Firma franceza Montupet, refuzata de autoritatile clujene, a decis sa-si construiasca fabrica de piese destinate industriei auto la Ruse, in Bulgaria. Francezii vor investi peste 36 de milioane de euro - de patru ori mai putini decat ar fi cheltuit in Cluj - in noua fabrica si vor face exporturi in Romania.

Desi presedintele Consiliului Judetean, liberalul Marius Nicoara, a facut eforturi pentru a-i convinge pe consilieri de utilitatea investitiei pe termen lung (venituri realizate din impozite, TVA, chirii etc.), consilierii PSD, UDMR si PPRM, limitati in conceptii, s-au gandit doar la veniturile pe termen scurt, refuzand sa scada din pretul de concesiune a terenului vizat de francezi.

Aceasta este – pe scurt – istoria a 120 de milioane de euro dusi pe apa sambetei. Clujenii trebuie, astfel, sa adreseze cele mai calduroase multumiri celor din PSD, UDMR si PPRM.

Soarta investitiei de 120 de milioane de euro de la Cluj a fost pecetluita in sedinta din luna martie 2005 a CJ, cand consilierii judeteni PSD, UDMR si PPRM au respins oferta pentru teren a companiei franceze, considerand-o prea mica. Montupet a cerut ca pretul terenului sa fie scazut de la 8 euro la 2 euro pe metru patrat. Consilierii judeteni au respins oferta.

"Era de asteptat ca francezii sa plece", a declarat Marius Nicoara pentru ZIUA de Cluj. Proiectul, mutat de francezi la Ruse, in Bulgaria, va fi finalizat in termen de trei ani si va duce la crearea a 867 locuri de munca. Guvernul bulgar a aprobat, joi, planul de investitii pentru noua fabrica, acesta prevazand amenajarea unei unitati de productie a unor componente de aluminiu, una dintre cele mai mari divizii ale Montupet in Europa.

Productia va acoperi cererea venita din partea producatorilor si furnizorilor de automobile din Europa Centrala si de Est, urmand sa fie exportata in Romania, Turcia, Cehia si Slovacia.

Montupet mai detine fabrici in Franta, Spania, Marea Britanie, Canada si Mexic, in care lucreaza mii de angajati. Compania este furnizor pentru Audi, Seat, Ford, Volvo, Jaguar, Renault, Saab, Peugeot si Citroen. Daca investitia s-ar fi concretizat la Cluj, francezii ar fi creat peste 8.000 de locuri de munca.

PSD, UDMR si PPRM s-au impotrivit investitiei

In sedinta Consiliului Judetean de la sfarsitul lunii martie, cazul francezilor de la Montupet a fost inclus la punctul "Diverse" si s-a discutat dupa doua ore si jumatate de sedinta.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, le-a cerut consilierilor sa isi exprime, prin ridicare de mana, disponibilitatea derularii proiectului in conditiile in care CJ ar percepe doar doi euro pe metru patrat (nota bene: bulgarii au oferit terenul gratis!), apoi le-a cerut sa voteze uninominal scaderea pretului expertizei, de la opt la trei euro.

"Eu nici n-am fost in sala cand s-a votat uninominal".

Fiecare consilier UDMR a votat in functie de propria parere si de ce a inteles din expunerea presedintelui CJ. UDMR sustine investitia, dar a dorit ca aceasta sa se faca potrivit prevederilor legale.

"Nu inteleg de ce n-a existat un proiect de hotarare pentru o chestiune care aduce atatea avantaje financiare judetului si a fost trecut la Diverse", ne declara la acea vreme Matis Jenö, consilier UDMR. Marius Nicoara spunea ca scrisoarea de la francezi a sosit doar cu cateva ore inaintea sedintei si de aceea a fost trecuta la "Diverse".

Culmea, vicepresedintele CJ, Kerekes Sandor, constata atunci ca investitia francezilor de la Montupet pentru crearea celui de al doilea parc industrial, Tetarom II, nu ar fi pierduta! "Colaboram pentru realizarea unei noi expertize. Inca negociem cu francezii. Nimeni nu a inchis usa in nasul nimanui", ne explica, pe atunci, Kerekes.

Consilierul judetean PSD Liviu Medrea considera ca demararea investitiei este o urgenta. "Chestiunea Montupet trebuie tratata cu maxima urgenta. Totusi, trebuie respectata procedura.

Sunt doua lucruri distincte intre scaderea pretului unei expertize si demararea unei noi evaluari in functie de noi factori, cum ar fi beneficiile pe termen lung pe care le-ar avea Clujul in urma unei asemenea investitii", spunea Medrea.

Cele trei voturi impotriva, cu mentiunea respectarii expertizei de opt euro pe metru patrat pentru cele doisprezece hectare de teren si in favoarea unei reevaluari, au apartinut PSD, UDMR si PPRM. Abtinerile, in numar de opt, au apartinut, de asemenea, UDMR, PPRM si PSD. Consilierii PPRM n-au stiut nici ei ce voteaza.

"Majoritatea consilierilor din partea PPRM s-au abtinut. Nu s-a pus in discutie un proiect de aprobare, ci s-a discutat despre o scrisoare in care francezii isi exprimau disponibilitatea de a investi doar in cazul in care pretul va fi de doi euro pe metru patrat. PPRM nu a fost impotriva investitiei. Chiar o sustinem in consiliu. Ne-am abtinut, deoarece nu am fost siguri de legalitatea procedurii, daca se poate abdica de la un pret stabilit prin expertiza", a precizat Petru Gus, consilier PPRM.

In cea mai recenta sedinta a CJ, consilierii PSD au cerut conditionarea contractului cu Montupet de obligatia ca francezii sa execute lucrari doar cu firme de constructii clujene! La momentul in care investitia se afla doar la stadiul unei tatonari reciproce, ZIUA de Cluj a relatat cum reprezentantii Montupet din Franta au vizitat cateva locatii aflate in Parcul Industrial.

Francezii cerusera Consiliului Judetean sa concesioneze, din terenurile detinute, 12,5 hectare, necesare ridicarii unor hale de productie. "Cei de la Montupet ne suna o data la doua zile, ca sa le furnizam date despre cum pot obtine autorizatiile necesare investitiei.

Din discutiile purtate cu ei si dupa interesul pe care il manifesta, cred ca au optat deja pentru Cluj", declara pentru ZIUA de Cluj Viorel Gavrea, directorul Tetarom, firma care administreaza parcul industrial al Clujului.

In timp ce consilierii judeteni clujeni se joaca de-a administratia publica, Clujul a pierdut o investitie de 120 de milioane de euro (in cazul in care, printr-un miracol, francezii nu se razgandesc).

Precizam ca, pana la inchiderea editiei, directorul Tetarom, Viorel Gavrea, nu a fost de gasit (desi situatia creata ar fi cerut-o), iar reprezentantii Montupet nu au renuntat, cel putin in mod oficial, la proiectul de la Cluj.