Moartea alba", asa cum sunt denumite stupefiantele, a devenit o adevarata amenintare la adresa societatii civile si, in special, la adresa tinerilor care, din teribilism sau din orice alte motive incep a consuma droguri.

Insa, proverbul „priveste si partea buna a lucrurilor" se potriveste in acest caz ca turnat, din moment ce in lumea intunecata si obscura a dependentilor de droguri apar vesti bune, daca le putem numi asa, deoarece exista anumite substante stupefiante care nici nu creeaza dependenta, au si acelasi efect ca restul drogurilor si sunt… relaxante.

Drogurile „miraculoase" nu sunt altceva decat substante sintetice sau naturale continute si de organismul uman, care nu fac altceva decat sa creeze o senzatie de euforie, sentiment ce induce impresia gresita ca esti dependent de droguri.

Drogurile de petrecere sau pseudo-stupefiantele sunt substantele care nu dauneaza organismului, acestea creand numai o dependenta psihica, in esenta, aceasta inseamna ca au acelasi efect ca si doua sau trei pahare de tarie. Alta diferenta fata de drogurile clasice este faptul ca au efecte pozitive asupra comportamentului fiecarui individ care le consuma.

Principalele efecte pozitive descrise in conditii de set si setting optime, sunt: capacitate de comunicare sporita, empatie crescuta, stare de beatitudine/euforie, perceptii senzoriale mai intense, disponibilitate crescuta de a stabili contacte, recunoastere, intelegere clara a sentimentelor proprii, modificarea perceperii timpului, dezinhibare relativa, stimulare/sentiment de „prospetime".

„Drogurile de petrecere nu sunt din cele mai periculoase, avand efecte minime asupra organismului. In Constanta sunt destul de folosite in cercuri restranse", ne-a declarat comisar sef Victor Popescu, seful Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta.

Drogurile de petrecere sunt: GHB, Extasy lichid, Canabisul ulei, poperrs substanta si alte derivate ale acestora.

Efecte negative minore

„Abundenta" de efecte pozitive pot fi benefice anumitor caractere dificile, dar specialistii terapeuti nu au cui sa recomande aceste medicamente „tamaduitoare". „Stiu ce sunt drogurile de petrecere, dar, in cariera mea de psiholog nu am avut cui sa le recomand.

In primul rand eu le-as recomanda aceste medicamente barbatilor care au probleme cu exteriorizarea sentimentelor, bineinteles in cantitati moderate pentru a nu crea nici un fel de dependenta. Dar, de cele mai multe ori oamenii nu vor nici sa conceapa ingerarea acestor medicamente deoarece in conceptia lor tot droguri raman, iar la recomandare eu sunt obligat sa le specific acest lucru.

Al doilea aspect ar fi faptul ca barbatii nu vor sa ia aceste medicamente deoarece si citez si filozofia unui pacient „ma face vesel ca un clovn", ne-a declarat doctorul psiholog Marius Branea, din cadrul centrului de tratament „Euromedic" Constanta.

Una peste alta insa, calitatea ceea mai de „pret" a acestor droguri este faptul ca se inhaleaza si au un efect aproape imediat, dupa 3 sau 4 minute si nu dureaza mai mult de o ora sau cel mult doua. Cel mai adesea aceste droguri sunt confectionate din Amilnitrit, Butilnitrit, aditivi, de exemplu solventi organici.

Dupa atatea vesti „imbucuratoare" pentru narcomani vine si una proasta: aceste stupefiante au si un efect neplacut: o usoara inflamatie a fetei.