Romania a participat la finala desfasurata sambata noaptea la Kiev (Ucraina) cu piesa "Let Me Try", care a acumulat 158 de puncte. Pe prima pozitie s-a clasat Grecia, reprezentata de Helena Paparizou, cu 230 de puncte, urmata de Malta, cu 192 de puncte. Romania a primit maximum de puncte, 12, de la Portugalia, Spania si Israel.

Puncte pretioase au obtinut romanii din partea Ungariei, Maltei, Albaniei, Ciprului, Turciei sau Republicii Moldova si mai putin de la marile tari occidentale sau de la statele provenite din fosta Uniune Sovietica sau fosta Iugoslavie. Reprezentantii Romaniei au ajuns, ieri seara, in tara.

Ei vor fi prezenti la acest sfarsit de saptamana la Cluj, unde vor sustine un concert in cadrul Festivalului Berii Ursus. Familiile celor din SISTEM au stat toata seara la televizor. "Claudiu m-a sunat imediat dupa ce au terminat si m-a intrebat cum s a auzit la televizor si cum s-a vazut, pentru ca s-au schimbat unghiurile de filmare. Am avut, si eu si tatal lui, niste emotii extraordinare.

Imi faceam probleme sa nu aiba ceva cu inima, pentru ca el are ceva probleme de sanatate. L-am sustinut intotdeauna pe Claudiu, desi ceea ce fac ei este, oarecum, iesit din comun. Si sotul meu este tot percutionist, suntem o familie de muzicieni. Cum baiatului meu nu i-a placut vioara, a decis sa treaca la percutie", ne-a marturisit Rodica Manuela Purcarin, mama tobosarului de la Sistem.

Grupul are o structura unica in lume, fiind format din cinci percutionisti care bat in butoaie speciale si folosesc un set de tobe si accesorii neconventionale. De obicei, show-urile includ efecte speciale cu pamant, apa si foc, cani de cafea, lanterne, mingi de baschet, telefoane, galeti, sticle, role de film, obiecte ce rezoneaza la lovire.

Formatia cuprinde cinci percutionisti profesionisti: Robert Magheti ("Robi") si Florin Romascanu ("Phlo") - studenti la Percutie la Academia "Gheorghe Dima" din Cluj si Claudiu Purcarin ("Nasu), Ciprian Rogojan ("Cici") si Toth Zoltan ("Zoli"), absolventi ai aceleiasi institutii. Cei cinci realizeaza partea ritmica a pieselor, pentru cea melodica apeland la mai multi compozitori.

Cu bunica pe scena

Pentru prima oara la "Eurovision", Republica Moldova, care s-a clasat a sasea, a beneficiat, datorita prestatiei trupei etno-rock Zdob si Zdub, de cate 12 puncte de la Romania si Ucraina. In aparitia live cu piesa "Boonika bate doba", "Zdubii" au introdus pe scena o batrana care a dat un recital de percutie si dans.

In schimb, Republica Moldova a acordat mai putine puncte reprezentantilor nostri. La alcatuirea clasamentului au participat toate cele 39 de tari care au participat la Eurovision, inclusiv cele 15 care nu au trecut de semifinala.

De remarcat ca, de la finala, nu au lipsit scandalurile: o confruntare intre politie si manifestantii opozitiei, care incercau sa se apropie de Palatul Sporturilor sau piesa tarii-gazda, "Razom nas bagato", interpretata de grupul Greenjolly, imnul "Revolutiei portocalii" de la sfarsitul anului trecut, cand presedintele Viktor Iuscenko a obtinut puterea.

De altfel, acesta a aparut in finalul concursului, pentru a decerna un premiu special concurentei din Grecia. Trupa ucrainiana a modificat versurile piesei si a eliminat pasajul referitor la sustinerea lui Iuscenko. Pentru a rezolva o alta problema, cea a cazarii la Kiev a celor 40.000 de turisti, autoritatile au montat corturi intr-un parc de pe o insula a raului Nipru.

Initiativa a suscitat critici din partea ecologistilor, care au spus ca afluxul de oameni pe insula ar putea speria pasarile, care si-ar putea parasi cuiburile.