Omul de afaceri Ioan Ganj face ce face si vrea sa duca de nas autoritatile locale cu toate ca imaginea lui este extrem de sifonata atat in Bistrita cat si in afara judetului.

Saptamanalul nostru a scris de curand despre modul in care personajul, devenit celebru dupa Revolutie pentru lucarile efectuate in municipiu si nu numai, incearca sa puna mana pe franciza MTS Leasing la nivel de judet. Intentiile lui Ioan Ganj nu se opresc aici.

GAZETA a aflat de curand ca el inceraca sa obtina la un pret frumusel terenul de sub sediul Proinstal G302 din Piata Petru Rares si o alta suprafata pentru care a uitat sa plateasca taxele la bugetul local ani la rand.

In urma cu aproximativ un an, GAZETA il prezenta pe Ioan Ganj drept un "patron al rusinii". Asta din cauza ca el nu a platit catre bugetul local aproape doua miliarde de lei, bani care reprezentau taxele de concesiune pentru trei suprafete de teren aflate in proprietatea primariei.

Pentru a aduce aminte cititorilor despre ce locatii este vorba, ne intoarcem putin in timp si reluam pe scurt subiectul unui material publicat in GAZETA in mai 2004. Scriam atunci ca Ioan Ganj a concesionat de la primarie, intre anii 1996 si 1997, trei suprafete de teren.

Primul contract de concesiune a fost incheiat pe o suprafata de 1.300 de metri patrati reprezentand terenul pe care odata au functionat serele partidului de trista amintire.

S-a semnat un contract de concesiune pe 25 de ani, iar Ganj trebuia sa plateasca aproximativ 10 milioane de lei anual cu conditia sa nu schimbe destinatia spatiului.

In acelasi an, Ganj a mai concesionat peste 180 de metri patrati in apropierea Pietei Independentei unde a ridicat o casa pentru contabila sa, dupa ce mariajul omului de afaceri s-a dus pe apa Bistritei.

Cel de-al treilea contract de concesiune cu municipalitatea avea drept obiect terenul de sub cladirea din spatele BCR Bistrita – cladire pe care Ganj a ridicat-o pe vremea cand il durea in cot de 200-300 de milioane, dupa cum chiar el a marturisit.

In acest caz, omul de afaceri trebuia sa plateasca redeventa la bugetul local pentru circa 160 de metri patrati. De nesimtirea lui Ioan Ganj s-au convins juristii primariei care au deschis an dupa an procese impotriva sa pentru ca el nu platea un leu la buget. In acest fel s-au adunat datorii de aproape 2 miliarde de lei.

Ganj nu si-a platit datoriile pana cand municipalitatea l-a scutit de plata penalitatilor de intarziere.

"Din cunostinta mea, Ganj si-a achitat datoriile beneficiind de o hotarare de consiliu local din acest an, prin care era scutit alaturi de alte peroane juridice cu restante mari de plata penalitatilor", a declarat Florin Frandes – unul dintre juristii primariei care si-a pus serios la incercare nervii in procesele cu omul de afaceri.

Profita cat mai este timp

Prin modul in care si-a derulat multe dintre afaceri, Ioan Ganj a primit renumele de rau-platnic si tepar. El profita acum de pe urma faptului ca are ceva "amici de bine" in sanul Aliantei D.A. si incearca sa renasca din propria cenusa.

Afland de intentiile actualului legislativ, Ioan Ganj incearca sa fie cu un pas inaintea altor afaceristi care au un nume mult mai curat in municipiu. Sursele noastre sustin ca Ganj intentioneaza acum sa isi cumpere la un pret frumusel terenul de sub constructia din Piata Petru Rares, aflata in proprietatea sa.

Nimic iesit din comun, am putea spune, mai ales ca el a avut in concesiune mult timp spatiul respectiv. Problema este ca afaceristul intentioneaza sa puna mana si pe spatiul fostelor sere, unde ar vrea sa amenajeze o parcare supraterana.

De ce acolo, veti spune? Raspunsul este cat se poate de simplu: terenul cu pricina se afla in apropierea unui punct termic pe care Primaria Bistrita intentioneaza sa-l transforme intr-un centru de afaceri si pavilion expozitional. In aceste conditii, o parcare este mai mult decat utila in zona respectiva.

Ioan Ganj se gandeste sa construiasca si sa administreze parcarea respectiva. Intrucat nu are urcati deocamdata sacii in caruta, oporunistul Ganj isi bate gura prin targ spunand ca va amenaja parcarea supraterana in asociere cu primaria.

Nu se stie insa daca legislativul local s-a gandit la aceasta varianta. Intr-adevar municipalitatea a venit cu ideea amenajarii parcarii respective, asta pentru ca se intentioneaza inchiderea centrului istoric in viitorul apropiat.

Surse din anturajul lui Ganj sustin ca el nu prea vrea sa duca la bun sfarsit acest plan de afaceri, ci vrea sa profite cat de mult poate de pe urma naivitatii autoritatilor.

Din cate se pare, el ar vrea sa cumpere cei 1.300 de metri patrati de teren la un pret sub cel al pietei (beneficiaza de intaietate pentru ca a avut suprafata in concesiune – n.red.), dupa care sa ridice doua degete si sa spuna ca are ceva de vanzare. Bineinteles la un pret de 5-10 ori mai mare.

Vi se pare cunoscuta strategia? E mult mai veche si a folosit-o cu succes alt tepar pe nume Valer Simihaian, care a reusit o inginerie asemnanatoare cu hotelul de la Colibita.

Purtatorul de cuvant al primariei, Mihai Rusti, a declarat saptamanalului nostru ca, deocamdata, nu a fost luata in calcul ipoteza vanzarii terenului respectiv in favoarea lui Ioan Ganj. "Va fi luat in calcul si faptul ca el a amanat ani la rand plata pentru concesiunile facute", a mai adaugat Rusti.

GAZETA va urmari indeaproape aceasta afacere, care miroase, in opinia noastra, a aranjament politic. Vom dezvalui in curand si numele celor care fac tot posibilul sa-l ajute pe Ioan Ganj sa faca o afacere de succes, ca pe vremuri, pe spatele municipalitatii.