Reportajul din editia de vineri, 3 iunie a.c., aparut in cotidianul „Replica" de Constanta, cu titlul „O familie cu saisprezece copii traieste sub pamant de un an", a avut ecouri in randul comunitatii locale din Mangalia. Primii care au promis o implicare activa in ajutorul familiei Frentescu au fost organizatia „Salvati Copiii" Mangalia si Consiliul Local.

Reamintim ca familia Frentescu traieste undeva sub pamant, intr-o camera de trei metri patrati, intr-o fosta cazemata a armatei. Cazul este cu atat mai dramatic cu cat membrii familiei nu dispun nici macar de conditiile elementare pentru a-si duce existenta, neavand apa curenta, electricitate sau caldura, mancarea fiindu-le asigurata de cantina saracilor unde sunt inscrisi toti.

Desi traiesc intr-o saracie lucie, nici unul din membrii familiei nu a avut niciodata probleme cu Politia, baietii mai mari castigandu-si existenta muncind ca hingheri la biobaza din localitate.

Ingrijorator este faptul ca din cauza conditiilor vitrege in care traiesc, mai exact din cauza sobolanilor care „viziteaza" grota zilnic si a mirosului greu exista pericolul ca micutii sa se imbolnavesca in orice moment. In aceste conditii, membrii familiei napastruite au o singura varianta: sa astepte mila autoritatilor din Mangalia.

Desi pana acum existau numai promisiuni din partea celor in putere sa faca ceva pentru aceasta familie, au aparut si primele reactii concrete. Astfel, prima institutie care s-a aratat dispusa sa ajute micutii familiei Frentescu, Costel si Ioana, a fost Organizatia „Salvati Copii" Mangalia.

Elena Alexe, presedintele organizatiei, ne-a declarat ca familia Frentescu a fost ajutata, cu ani in urma, de catre institutia pe care o conduce, dar ca, la un moment dat, parintii si copiii au disparut din oras.

„Salvati Copiii le-a dat, cu ani in urma, in repetate randuri, bani, alimente si obiecte vestimentare. Din pacate, parasind localitatea, noi le-am pierdut urma. Am aflat din publicatia dumneavoastra de locul in care se afla si despre conditiile absolut improprii in care traiesc atatia micuti. Ne vom implica, in continuare, in ajutorul material al membrilor acestei familii.

Mai mult, in momentul in care se vor elibera locuri, pe cei mai mici dintre copii ii vom inscrie la Gradinita „Step by Step", unde vor primi, gratuit rechizite, uniforme si pranzul", ne-a declarat Elena Alexe.

Consiliul Local le va construi o casa sociala

Primarul Zamfir Iorgus a fost, la randul sau, impresionat de acest caz, pe care, ne-a declarat ca il va monitoriza indeaproape. „Stiu ca membrii familiei sunt luati in evidenta Serviciului Social din cadrul Primariei Mangalia", ne-a declarat Zamfir Iorgus.

„Ei primesc mancare gratis, de la Cantina Sociala, de mai mult timp. Doi dintre cei mai mari baieti au fost angajati la Biobaza apartinand Serviciului Public - Crese, Asistenta Sociala, Cultura, Sport, Igiena Publica. Pentru ca, prin lege, nu mai au dreptul la un apartament social, pentru ca au mai detinut anterior un imobil proprietate personala, vom cauta o alta solutie.

Cel mai probabil le vom construi o locuinta sociala, dar pe care le-o vom da in inchiriere. Astfel nu vor mai putea sa o instraineze, iar chiria perceputa de Primarie va fi modica", ne-a declarat Zamfir Iorgus.

Primarul urbei ii va mai conditiona pe cei doi parinti de implicarea mai activa in cautarea unui loc de munca. „Stiu ca tatal acestor copii, Costel Frentescu, a fost angajat al unei firme din Mangalia, dar ca a renuntat la munca.

Singura conditie pe care le-o voi impune celor doi adulti va fi integrarea in societate, cautarea unui loc de munca, iar noi vom face tot posibilul ca acesti copii sa nu mai aiba de suferit", conchide primarul Mangaliei.