Una din firmele prin care directorii Electrica au fost mituiti isi are sediul la Campia Turzii. Firma a livrat echipamente electrice sucursalei clujene. Procurorii au depistat o retea intreaga de afaceristi care au spoliat cu zeci de miliarde, timp de doi ani, compania de stat Electrica SA.

Sectia Teritoriala Cluj a Parchetului National Anticoruptie (PNA) verifica zilele acestea modul in care s-au facut achizitiile publice la sucursala Electrica Cluj. PNA face cercetari extinse la sucursalele din Timisoara, Brasov, Bacau si Ploiesti ale companiei, dupa ce directorul general al Electrica SA, Lucian Boghiu, a fost arestat pentru luare de mita.

Procurorii anticoruptie au identificat o retea de oameni de afaceri care, ajutati de conducerea Electrica, au furnizat produse electrice contrafacute la suprapret. Livrarea produselor se facea fara licitatii. Una din societatile-fantoma care a livrat echipamente catre sucursalele Electrica din tara, inclusiv la Cluj, este "Cometcom" din Campia Turzii.

Firma-fantoma, cu sediul la Cluj

Reporterii ZIUA de Cluj s-au deplasat la sediul firmei, de pe strada Gheorghe Lazar. Aici locuieste familia lui Liviu Muresan, angajat Distrigaz. Din discutiile purtate cu sotia acestuia rezulta ca Muresan l-a cunoscut pe un anume Ioan Spiridon din Galati, care venise la Campia Turzii pentru a se aproviziona de la combinatul de sarma.

Spiridon a infiintat, pe adresa familiei Muresan, sediul social al firmei "Cometcom", activitatea reala desfasurandu-se la Galati. Metoda este des folosita de evazionistii fiscali, pentru a se sustrage controalelor fiscale. Spiridon nu a mai venit la Campia Turzii de circa sase luni. Apoi, au inceput sa curga scrisorile de la Finante, spune sotia lui Muresan.

Acum doua luni, galateanul a fost cautat la Campia Turzi de o echipa a Garzii Financiare Cluj, care actiona la solicitarea PNA. Firma "Cometcom" are restante de sute de milioane la bugetul de stat, pentru neplata TVA-ului. In actele oficiale, firma are ca domeniu de activitate comertul cu mobila si a avut, in 2003, o cifra de afaceri de 19 miliarde lei.

Reteaua de mituitori Croitoru

Conform documentelor aflate la dosarul PNA de la Timisoara, societatea a achizitionat, pe hartie, echipamente electrice de la societatea "Sidernef Industrial" din Bucuresti. Firma cu pricina era radiata de la Registrul Comertului in momentul tranzactiilor, fiind depistata de inspectorii financiari ca facand parte dintr-o retea de evaziune fiscala prin firme-fantoma.

In realitate, echipamentele electrice erau achizitionate din complexul "Doraly" din Bucuresti si erau produse in China. Marfa era apoi etichetata drept produse "Siemens" si livrata sucursalelor Electrica din tara. De plata urgenta si preferentiala a acestora se ocupa chiar directorul general al Electrica, care dadea indicatii similare directorilor de sucursale din tara.

Procurorul PNA Vlad Speriusi, cel care coordoneaza ancheta PNA de la Timisoara, ne-a declarat ca pe numele lui Spiridon exista un mandat de arest, dar ca acesta este dat disparut in zona Toflea, judetul Galati.

Procurorul sustine ca Spiridon este doar omul de fatada, fiind controlat din umbra de capul afacerilor pe seama Electrica, un anume Vasile Croitoru, cel care l-a mituit pe directorul general Liviu Boghiu. Croitoru controla indirect mai multe societati care primeau contracte preferentiale cu Electrica fara licitatie publica.

Tacere la Electrica Cluj

Conducerea sucursalei Electrica Cluj a fost, ieri, de negasit. Directorul general Emil Merdan, care ar trebui sa dea niste explicatii procurorilor anticoruptie, se afla in concediu de odihna in afara tarii. Telefonic, acesta ne-a comunicat ca nu este in tara, apoi a incheiat brusc conversatia, dupa ce a aflat de ce este cautat. Celalalt director, Dorin Costea, se afla in concediu medical.

Costea ne-a declarat ca pana acum doua saptamani, cat a fost la munca, nu stie ca procurorii sa fi anchetat pe cineva din conducerea societatii. Alti doi directori, Ioan Radu si Dan Draghici, responsabili de achizitiile sucursalei clujene, nu au fost de gasit la sediul societatii, fiind plecati din localitate.

Spaga electrica vine pe patru roti

In dosarul "mita electrica" au fost arestati, pana in prezent, directorul general al companiei, Lucian Boghiu, si intreaga conducere a Electrica Banat. Boghiu a primit ca spaga un autoturism de lux marca Audi A8, in valoare de 2,5 miliarde de lei. Oamenii de afaceri Vasile Croitoru si Costica Stoica, cei care l-au mituit pe Boghiu, se afla in arest inca de la inceputul scandalului.

Initial, primul arestat in acest caz a fost Livius Milea, directorul Electrica Banat. Acesta a primit spaga un jeep BMW si un Audi A6, in valoare de cinci miliarde de lei, tot de la gruparea lui Croitoru. Un alt director de la Electrica Timisoara, Viorel Dan, a luat spaga, in premiera, pe un ordin de plata emis de firmele lui Croitoru.