Firma SC AS Werner SRL urma sa inchirieze respectivul imobil, dar partile nu au reusit sa ajunga la un acord in legatura cu prevederile contractului de inchiriere. Totusi, Werner si Alexa Indolean au semnat o Promisiune Reciproca de Inchiriere.

In imobilul de pe strada principala din comuna Floresti a functionat pana in luna mai a anului curent un bar. Ulterior, proprietarul imobilului, Alexa Indolean a vrut sa dea in chirie respectivul spatiu. Intersata de locatie s-a aratat firma SC AS Werner SRL, cu sediul in Floresti.

In data de 18 mai 2005, cele doua parti, chiriasul-promitent si proprietarul-promitent au incheiat un antecontract, denumit Promisiune Reciproca de Inchiriere, prin care se obligau ca, in termen de 7 zile sa semneze un contract de inchiriere. Conditiile inchirierii spatiului urmau sa fie stabilite prin negocieri directe.

"Afacere" aproape parafata

La data semnarii antecontractului, negocierile intre cele doua parti pareau a fi incheiate, parafarea contractului final fiind doar o "formalitate". In acest antecontract se stipuleaza clar : "proprietarul-promitent promite sa inchirieze spatiul din strada Avram Iancu nr. 116, localitatea Floresti, judetul Cluj (bar "Alexa"+anexe, inclusiv terasa) chiriasului-promitent SC AS Werner SRL, pe o perioada de 10 ani, cu chiria de 100 euro/luna pentru primele doua luni, 300 euro/luna pentru urmatorii doi ani, 400 euro/luna pentru urmatorii ani ramasi".

Prin incheierea contractului de inchiriere, partile trebuiau sa stabileasca detalii cu privire la modalitatea de exercitare a folosintei spatiului de catre chirias, in legatura cu perceperea chiriei, dar nu se putea reveni asupra chiriei si a perioadei stabilite.

Partile si-au luat si "masuri de protectie", astfel ca, la data semnarii promisiunii de inchiriere, proprietarul-promitent primea de la chiriasul-promitent suma de 100 euro. In cazul in care chiriasul-promitent se razgandea, proprietarul-promitent pierdea aceasta suma.

In schimb, in cazul in care proprietarul-promitent se razgandea, chiriasul-promitent primea dublul acestei sume, si anume 200 de euro. S-ar parea ca cel care s-a razgandit pana la urma a fost cel care ar fi avut mai mult de pierdut: proprietarul-promitent.

Contract neincheiat si imobil devastat

Conform antecontractului, Indolean si SC AS Werner SRL ar fi trebuit sa parafeze contractul final la data de 25 mai 2005. Ulterior, aceasta data a fost prelungita pana la 1 iulie 2005. Contractul de inchiriere nu a fost insa semnat.

Motivul: Werner ar fi stabilit conditiile inchirierii si obligatiile partilor fara a-l consulta pe Indolean, asa cum prevedea promisiunea reciproca de inchiriere. Reprezentantii firmei neamtului sustin insa contrariul.

Calin Muresan, directorul economic al SC AS Werner SRL, declara ca: "Noi nu am dorit sa renuntam la inchirierea acestui spatiu, domnul Indolean a fost cel care nu a mai fost de acord cu conditiile." Cert este ca, la data de 6 iunie anul curent, o echipa de muncitori angajati de Treppe Werner a intrat in imobilul de pe strada Avram Iancu si a inceput lucrarile de modernizare si renovare.

Au inceput cu inlocuirea tiglei si inlaturarea mochetei de pe peretii barului. Numai ca Indolean, proprietarul imobilului, a fost anuntat de vecini in legatura cu "lucrarile ce se executa" in casa sa si s-a prezentat la fata locului, oprind renovarea si modernizarea.

Astfel, casa a ramas descoperita si cu interiorul devastat. Apoi, au venit ploile care au dus la un grad mare de degradare a casei lui Alexa Indolean. Cu toate acestea, proprietarul nu a renuntat la ideea inchirierii spatiului respectiv, dar nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu firma cetateanului german.

Plangere penala impotriva neamtului

Alexa Indolean a depus la Politia comunei Floresti o plangere penala impotriva lui Treppe Werner. Neamtul este acuzat de violare de domiciliu si distrugere. In aceasta plangere, Indolean sustine ca: "Muncitorii respectivi au patruns inauntru fara drept si au distrus acoperisul casei, precum si peretii interiori.

Totodata, au distrus si mobilerul din interior." Proprietarul casei mai mentioneaza ca: "Aceste fapte s-au petrecut fara aprobare si in lipsa mea din imobil. Cele 6 persoane pe care le-am gasit in imobil mi-au spus ca au fost trimise de catre Treppe Werner sa distruga casa".

Am luat legatura cu Adrian Marian, purtatorul de cuvant al Politiei Cluj, care ne-a confirmat existenta acestei plangeri: " A fost inregistrat la postul de Politie Floresti dosarul penal nr. 3781/P/2005. In acest caz se fac cercetari sub aspectul infractiunilor de violare de domiciliu si distrugere.

Reclamant este cetateanul Alexa Indolean, iar parat Treppe Werner. Nu putem sa va dam mai multe detalii pana la pronuntarea unei solutii in acest caz. Toate cercetarile se desfasoara sub atenta supraveghere a unui procuror".

Totusi, conform unor surse din Politia Floresti, cele reclamate de proprietarul respectivului spatiu nu se confirma. Se pare ca, in trecut, Indolean a incercat sa inchirieze imobilul mai multor persoane, dar s-a certat si cu acestea.

Afacerile neamtului: constructii si restaurante

Firma cetateanului german are ca obiect de activitate constructia de locuinte. Se pare ca afacerea este una prospera, profitul obtinut din vanzarea acestor locuinte fiind destul de ridicat. Mai nou, neamtul a vrut sa-si extinda afacerile.

Acesta a vrut sa deschida un restaurant in stil german in imobilul pe care ar fi trebuit sa-l inchirieze de la Indolean.

Directorul economic al SC AS Werner SRL, Calin Muresan spune ca cel care ar fi avut de castigat de pe urma semnarii contractului de inchiriere ar fi fost Indolean: " Este vorba despre o casa mai modesta, destul de darapanata.

Cel care ar iesi in castig ar fi proprietarul." De asemena, Muresan mai declara ca: " Contractul respectiv a fost intocmit de un avocat. Domnul Indolean a tot respins unele prevederi pe care le-a modificat de 3 ori consecutiv. Nu a vrut sa semneze contractul pe motiv ca nu am adaugat contravaloarea impozitului la cuantumul chiriei.

Apoi, ne-a spus ca nu se precizeaza nicaieri clar in contract ca noi o sa achitam plata chiriei. " Directorul economic al SC AS Werner SRL adauga: "Domnul Indolean ne-a incurcat. Dansul trebuia sa ne aduca actele casei in termen de 7 zile, dar nu a adus ce trebuia.

"Se pare ca muncitorii angajati de neamt nu au intrat prin efractie in imobilul de pe strada Avram Iancu nr. 116. Werner a primit cheia casei chiar de la proprietar. Conform celor afirmate de Calin Muresan , este asteptata decizia lui Indolean.

Daca acesta nu va mai dori sa incheie contractul de inchiriere cu AS Werner, va trebui sa plateasca conform prevederilor din antecontract. Insa Indolean nu vrea sa mai faca nici un fel de afaceri cu aceasta firma si a chemat un expert care sa-i evalueze pagubele. El asteapta ca vinovatii sa-i repare casa.