Prin grija presedintelui CJ Bihor, Kiss Alexandru si a primarului municipiului Oradea, Petru Filip, echipa fanion a judetului Bihor, finantata exclusiv din banii publici, a ajuns pe mana unui controversat om de fotbal, posesorul unui bogat "cazier"judiciar.

Noul presedinte al clubului FC Bihor, Marcel Iancu a plecat de la "Poli" Timisoara cu o tinichea penala. Ros-albastri se afla pentru a doua oara pe mana lui Iancu.

In urma cu sase ani, Marcel Iancu a fost adus la Oradea de liderul PSD Bihor, Mihai Bar, la vremea aceea, seful administratiei judetene. In urma cu trei ani, pe vremea cand era director general al lui "Poli" Timisoara, Marcel Iancu a fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera.

Pentru a pune mana pe comisionul de pe urma vanzarii unui fotbalist, noul presedinte al clubului FC Bihor i-ar fi falsificat acestuia contractul. "Marcel Iancu este acuzat de fotbalistul Naidin ca i-a falsificat semnatura pe un contract, expertiza grafologica dand dreptate jucatorului.

Iancu mai este cautat si pentru insusirea a 100 de milioane de lei de la club de pe Bega", titrau pe primele pagini , in noiembrie 2001, ziarele locale si centrale. Surse din anturajul controversatului om de fotbal sustin ca Marcel Iancu ar fi fost achitat in cazul Naidin.

In urma cu sase ani, Marcel Iancu a fost adus la Oradea de liderul PSD Bihor, Mihai Bar, la vremea aceia presedinte al Consiliului Judetean. Sub comanda lui Iancu clubului bihorean de fotbal a fost transferat din mana controversatului afacerist cu alcool, Viorel Stiube in portofoliul lui Marius Vizer, dat si el in urmarire generala si consemn la frontiera.

De la Oradea, Iancu a reusit sa ajunga director general la Poli Timisoara, unde in noiembrie 2001 a fost arestat si trimis in judecata pentru fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Lumea fotbalistica ii atribuie lui Iancu meritul de a fi salvat echipa FC Bihor de la retrogradare in divizia C.

Presa vremii consemneaza…

"Politistii timisoreni de la Biroul Judiciar si Cercetari Penale l-au dat in urmarire generala pe tara pe fostul director general al FC Politehnica Timisoara Marcel Iancu, un personaj contestat atat de jucatori, cat si de suporteri, in perioada in care s-a aflat la conducerea clubului.

Decizia a fost luata, in 25 octombrie 2001, intrucat invinuitul se sustrage anchetei. Actiunea de incepere a urmaririi penale a fost declansata pe 11 octombrie, Marcel Iancu fiind acuzat de comiterea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Fostul director general al echipei de pe Bega a intrat in vizorul Politiei timisene in urma unei reclamatii depuse de Leonard Naidin, jucator la clubul respectiv.

Mijlocasul lui Poli a declarat ca, in vara acestui an, in timp ce se afla cu intreaga echipa la turneul de la Norcia, Italia, in 5 iulie, i-a expirat contractul cu gruparea timisoreana.

El a refuzat sa semneze prelungirea acestuia, nefiind de acord cu conditiile impuse, fiind chiar amenintat de Iancu ca va fi abandonat pe meleagurile Peninsulei. Cand a incercat sa se transfere la Dinamo Bucuresti, in vara, Naidin a constatat cu stupoare ca la FRF si la Inspectoratul Teritorial de Munca Timis exista un contract incheiat cu gruparea timisoreana, pentru o perioada de cinci ani.

Mijlocasul a contestat autenticitatea actului, contestand semnatura aflata la rubrica "Jucator".

In urma expertizelor grafologice efectuate ulterior, specialistii au stabilit ca semnatura lui Naidin era falsificata. Politistii au incercat sa-l traga la raspundere pe Marcel Iancu, cel acuzat de falsificarea documentului, dar acesta nu a raspuns solicitarilor.

Anchetatorii nu sunt singurii care il urmaresc pe Iancu, acesta fiind suspectat ca si-a insusit peste 100 de milioane de lei din vistieria gruparii alb-violete. El a fost dat in urmarire inclusiv la punctele de trecere a frontierei."

(Ziua, 26 octombrie 2001)

Punerea in liberate

"Magistratii Tribunalului Timis au hotarit miercuri punerea de indata in libertate a fostului vicepresedinte al Clubului Poli Timisoara, Iancu Marcel.

Acesta fusese arestat la inceputul lui noiembrie pentru falsificarea contractului de prestari de servicii al fotbalistului Leonard Naidin, in primavara acestui an.

Verificarile politistilor au scos la iveala adevarul spuselor sale, una dintre cele trei expertize grafice confirmand ca semnatura este a lui Iancu Marcel.

Fotbalistul a fost impiedicat astfel sa se transfere pe cont propriu la alte echipe de la care avea oferte, conducerea lui "Poli" realizand ca expirarea contractului sau insemna automat pierderea comisionului care le-ar fi revenit in cazul unui transfer.

La cateva zile dupa arestarea lui Iancu, Judecatoria a hotariat punerea sa in libertate, iar Parchetul a facut recurs, respins de Tribunal.

Judecatorii au decis ca fostul oficial al lui «Poli» poate fi cercetat si in libertate, intrucat el nu s-ar fi sustras urmaririi penale (desi a fost dat in urmarire generala), iar fapta sa nu prezinta pericol social. Iancu a parasit in mare graba arestul Politiei, la scurt timp dupa aflarea hotararii judecatoresti."

(Timpolis, 22-27 noiembrie 2001)

"Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara l-a trimis in fata instantei pe fostul director general de la Poli Timisoara, Iancu Marcel, pentru fals si complicitate la uz de fals.(….) Pana la urma, intreaga afacere a iesit la iveala, expertizele grafologice ale Politiei dovedind ca semnatura ii apartine lui Iancu.

El nu recunoaste nimic din ceea ce i se imputa, considerand ca totul este o inscenare. Daca va fi gasit vinovat, Iancu Marcel risca sa stea dupa gratii intre sase luni si cinci ani de zile."

(Timpolis : 20-25 decembrie 2001)