Avem dovada! Politist mina-n mina cu Buricea la Judecatorie. Comisarul Sorin Leitoiu, seful Serviciului Judiciar, si Ghita Buricea unul din capii gruparii interlope din Radu Negru, s-au dus impreuna la Judecatorie, pentru a reclama un ziarist de la "Obiectiv" care a scris ca a fost amenintat de interlopi si ignorat de Politie * folosindu-se de functia sa, cms.

Leitoiu a luat adresa jurnalistului din baza de date a Politiei, adresa care, in mod suspect, a ajuns si in miinile lui Ghita Buricea. Comisarul Leitoiu considera ca prejudiciul moral care i s-ar fi adus ar face 20.000 euro, iar "locotenentul" Buricea, mai modest, doar 10.000.

Pe de alta parte, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a declansat o ancheta, pentru a elucida de ce un echipaj de Politie condus de cms. Leitoiu nu a intervenit pentru a-l apara reporter, cind a fost amenintat cu moartea de membrii gruparii fratilor Buricea.

Sefii IPJ sint de parere ca politistii au procedat corect si au sugerat jurnalistului sa-si retraga plingerea Seful Serviciului de Investigatii Criminale, comisarul Sorin Leitoiu, si "locotenentul" Ghita Buricea - unul dintre sefii gruparii care stapineste cartierul Radu Negru - si-au unit fortele si au declarat razboi in instanta unui redactor de la "Obiectiv", luptind cot la cot, pentru a se imbogati cu 30.000 euro, pretinsi pentru daune morale.

Cei doi s-au hotarit sa-l dea in judecata pe jurnalist, pentru insulta si calomnie si, surprinzator, plingerile lor au fost inregistrate cu numere consecutive - comisarul cu nr. 7633/2005, iar Buricea cu plingerea nr. 7634/2005 -, de unde rezulta ca cei doi au stat amindoi la rind la Judecatorie si ca, respectuos, Buricea i-a oferit omului legii intiietate.

Interesant este faptul ca plingerile depuse de cei doi sint aproape identice si ca ambele contin adresa la care domiciliaza jurnalistul acuzat de calomnie.

Comisarul Leitoiu a recunoscut ca s-a folosit de functia sa, pentru a obtine ilegal informatiile despre domiciliul ziaristului, din baza de date a Politiei si de la Evidenta Populatiei, insa ramine un mister cum a intrat Buricea in posesia acestor informatii, in conditiile in care cms. Leitoiu sustine ca nu le-a dat mai departe, iar mafia locala nu poseda inca o evidenta informatizata a contribuabililor.

"Marul discordiei" a fost un articol publicat recent, in care redactorul de la "Obiectiv" a relatat ca a fost amenintat cu moartea de catre membrii gruparii fratilor Buricea, iar comisarul Leitoiu, desi era de fata, impreuna cu mai multi politisti, a stat cu miinile in sin si, mai mult, a plecat de la locul infractiunii, lasindu-l pe ziarist sa se descurce cu interlopii.

Comisarul Leitoiu considera ca "in calitatea sa de ziarist, inculpatul a prezentat intr-un mod voit eronat comentarii la adresa persoanei mele si al activitatii ce o desfasor in calitate de sef al serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Braila.

Consider ca prin afirmatiile aparute in «Obiectiv», afirmatii nefondate, mi s-a adus un prejudiciu moral, motiv pentru care solicit daune morale pentru insulta si calomnie, in valoare de 20.000 euro."

Fiind abia "locotenent", Buricea are pretentii mai mici la capitolul despagubiri. "Formulez prezenta plingere inpotriva numitului Narcis Voica redactor la ziarul Obiectiv din Braila si care locuieste in Braila, pe Aleia... Consider ca acesta prin articolele ce au aparut in presa ma insultat pe mine si familia mea motiv pentru care solicit despagubiri morale si materiale in valoare de 10.000 euro", a precizat Ghita, in jalba sa.

Contactat, ieri, pentru a explica cum de s-a hotarit in aceeasi zi cu Buricea sa-l dea pe jurnalist in judecata, comisarul Leitoiu a declarat: "L-a dat si Buricea in judecata? Nu stiam! Care e problema ca plingerile sint inregistrate una dupa alta?

Credeti ca l-am pus eu pe ala sa-l dea in judecata? Am vorbit la comanda (comanda IPJ - n.r.) si am spus ca nu-mi place sa fiu luat peste picior pe nedrept si cu asta basta. Daca insinuati ca i-as fi dat eu adresa, ne suparam!

De unde am avut eu adresa? Asta-i culmea! Ce mare inginerie, sa iau adresa? M-am dus si m-am uitat la Evidenta Populatiei, ca nu-i un secret. Eu nici nu stiu unde locuieste ziaristul, dar, in calitate de politist, am luat adresa din baza de date. Pentru mine e simplu. Ce fac golanii mafiei nu ma intereseaza.

Nici ce razboaie au, nici ce interese. N-am legaturi nici cu unii, nici cu altii. M-au deranjat lucrurile din ziar. A fost un impuls de moment si l-am dat in judecata, dar nu ma intereseaza sa iau despagubiri de la el."

Deranjat din concediu, pentru a oferi o declaratie oficiala vizavi de coincidentele stranii care se petrec in institutia sa recent curatata de uscaturi, subcomisarul Catalin Chivu, seful Inspectoratului de Politie al Judetului, a spus: "Eu cred ca gresiti, asa ca vedeti-va de treaba! Cred ca aveti alte ginduri, asa ca faceti in scris. La revedere!". Dupa care a inchis telefonul.

Dupa nici 5 minute, la redactia cotidianului nostru a sunat comisarul sef Ionel Decu, adjunctul scms. Chivu: "M-a sunat seful, ca i s-a terminat bateria la telefon si s-a intrerupt convorbirea. E vreo problema? (...) Comisarul Leitoiu a facut reclamatie ca persoana fizica, nu in calitate de politist. Nu cred ca a luat adresa din baza de date, dar daca a facut-o, va raspunde!"

Sefii Politiei nu iau masuri, ci indeamna la impacare

Actionarea in judecata a reporterului de la "Obiectiv" vine la scurt timp dupa ce acesta l-a reclamat pe comisarul Leitoiu, precum si un echipaj de "cagulati", pentru lipsa de profesionalism.

Politistii au asistat nepasatori la amenintarile primite de ziarist, de la membrii gruparii fratilor Buricea si au plecat de la locul infractiunii, lasindu-l pe reporter "sa se descurce" cu interlopii.

Pentru acest lucru, vor da cu subsemnatul, in fata anchetatorilor de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie Bucuresti, pentru a explica de ce au ignorat infractiunea petrecuta sub privirile lor.

Reporterul amenintat de banda fratilor Nicu, Ghita si Costica Buricea - grupare care a comis, in ultima perioada, doua omoruri in plina strada - si ignorat de oamenii platiti sa asigure linistea si sa lupte impotriva violentelor de orice gen, a sesizat (prin petitia nr. 4669/23.06.2005) evenimentul conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, care a promis efectuarea unor investigatii interne.

Cu toate acestea, timp de trei saptamini, comanda IPJ Braila a refuzat sa comunice rezultatele anchetei interne si, eventual, masurile aplicate impotriva oamenilor in uniforme ingaduitori cu interlopii.

Marti, in cadrul unei conferinte de presa, sefii Politiei au precizat ca in prima jumatate a acestui an au fost inregistrate 84 de plingeri impotriva politistilor si ca dintre acestea doar 4 s-au confirmat, rezultind ca oamenii legii n-au stiut sau nu au vrut sa isi faca meseria.

In aceeasi conferinta, insa, sefii Politiei au marturisit ca, potrivit informatiilor pe care le detineau, nu s-a dat curs sesizarii depuse de ziaristul amenintat si ca nu s-a efectuat nici o ancheta, intrucit politistii acuzati au actionat perfect legal, conform statutului profesional. "Plingerea formulata de ziarist, referitor la amenintari, a fost inaintata Judecatoriei, pentru solutionare.

Politistii aflati in seara respectiva la locul comiterii faptei au actionat legal si nu au intervenit, deoarece ziaristul amenintat nu depusese la acea ora plingere. Chiar si daca ar fi depus, la fata locului, o reclamatie scrisa, politistii tot nu ar fi intervenit, deoarece infractiunea de amenintare este, conform legii, de competenta instantei judecatoresti.

De asemenea, politistii care au asistat la infractiune nu puteau sa intervina nici pe linia tulburarii linistii publice, deoarece nu puteau stabili cu exactitate daca persoanele care amenintau aveau sau nu un ton ridicat si deranjau, astfel, linistea publica.

Acuzatia ca politistii l-ar fi pus in pericol pe ziarist plecind de la locul evenimentului si lasindu-l cu cei care il amenintasera este pura speculatie, deoarece nimeni nu ar putea sa spuna ce s-ar fi putut intimpla dupa plecarea echipajului.

(...) Potrivit legii, exista posibilitatea ca partile sa se impace, in conditiile in care ziaristul isi retrage plingerea", au declarat sefii IPJ, sugerind o varianta convenabila de finalizare a reclamatiei, de genul troc: renunta ziaristul la plingere, renunta si politistul si interlopul la sperietoarea cu instanta de judecata.

In timp ce conducerea Politiei brailene considera ca subalternii au procedat corect inchizind ochii, procurorii de la Capitala s-au aratat interesati de incident. Astfel, potrivit adresei nr. 3693/2005 emisa de PNA, sesizarea jurnalistului a fost analizata, inregistrata si inaintata Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru a fi solutionata, rezultatul verificarilor si masurile luate urmind a fi comunicate reclamantului.

La nivel national, Politia a inregistrat 37 de cazuri in care jurnalistii au fost victimele unor infractiuni, in intervalul mai 2004 - iunie 2005, iar dintre acestea, doar jumatate au fost solutionate.

Potrivit unui raport prezentat de Guvern la reuniunea Consiliului de Asociere cu UE, din cele 37 de cazuri, 12 au fost agresiuni - loviri, vatamare corporala sau amenintari - care aveau legatura cu activitatea profesionala a victimelor. Dintre cele 37 de cazuri, Politia romana a reusit sa solutioneze doar 19 si mai are de rezolvat patru dosare din anii anteriori.

Ziarist amenintat de Buricea si "avertizat" de comisarul Leitoi

Reamintim ca pe 21 iunie, la 10 zile dupa asasinatul mafiot petrecut pe Str. Sebes - comis, potrivit procurorilor, doar de Razvan Contu, poreclit "Folea", caruia i-a cazut victima Marius Ilie, zis "Canaru'", finul gruparii "Catali" din Varsatura -, Adrian Rosu, zis "Oblet", executant al clanului Buricea, suspectat de complicitate la omorul calificat, a fost haituit de interlopii din Varsatura, care au vrut sa-l lege fedeles si sa-l predea Politiei, stiind ca acesta era dat in urmarire.

"Oblet" era fugit din ziua asasinatului si, stiind ca suspectul era cautat de Politie, interlopii din gruparea "Catali" au incercat sa-l prinda. Speriat ca ar putea fi linsat, "Oblet" a luat-o la sanatoasa, spre blocul fratilor Buricea si s-a refugiat in apartamentul sefilor.

Dupa ce au alertat Politia, "oamenii" lui Bogateanu au fugit, in speranta ca "mascatii" de la Detasamentul de Politie pentru Interventii Rapide il vor inhata pe "Oblet".

Comisarul Sorin Leitoiu i-a lasat pe "cagulati" sa astepte in masina de interventie si s-a apropiat de gasca fratilor Buricea, strinsa in curtea din fata apartamentului fratilor Buricea, situat la parterul unui bloc de pe Str. Abrud. In timp ce cms.

Leitoiu discuta cu interlopii, si-a facut aparitia reporterul de la "Obiectiv", iar cei 10-15 insi din banda Buricea, printre care se afla si "Oblet", au sarit ca arsi: "Ce, ba, ziaristule, te-ai dat cu dusmanii, cu «Catali»? Lasa, ca vezi tu! Avem grija si de tine!"

Desi Politia fusese informata ca "oamenii" fratilor Buricea isi facusera drum, cu citeva zile inainte, prin fata redactiei cotidianului nostru si au "filat" ziaristii, zeci de minute, in mod bizar, in loc sa intervina cu promptitudine si fermitate ca in alte cazuri, politistii au tacut milc si i-au lasat sa se desfasoare.

Amenintarile au trecut pe linga urechile oamenilor in uniforme si abia dupa ce interlopii erau gata sa sara gardul si sa-i dea o lectie jurnalistului, cms.

Leitoiu le-a zis "baietilor de cartier" pusi pe fapte mari, cu o atitudine impaciuitoare: "Haideti, mai, terminati-o! Gata cu scandalul!" Dupa care politistii au demarat in tromba cu autospeciala BR-99-PIR, fara sa le pese ca ziaristul a ramas singur in zona.

Interesant este faptul ca seful de la Judiciar a fost vazut in Radu Negru, discutind cu Marius Ilie, cu jumatate de ora inainte ca acesta sa fie omorit.

Surse autorizate ne-au precizat ca ofiterul l-a urmarit citeva minute pe "Canaru'", apoi l-a abordat si a discutat cu interlopul, intr-o scara de bloc, avertizindu-l sa nu se mai puna rau cu fratii Buricea, fiindca i s-ar putea intimpla ceva rau.

Pe de alta parte, comisarul Leitoiu ne-a precizat ca se afla in zona, deoarece avea actiune organizata: "Eram intr-o actiune ordonata, impreuna cu alti colegi. Era cu circa 3 ore inainte de crima. Nu i-am zis ca i se pregateste ceva, fiindca nu sint medium, sa prevad evenimente. L-am sfatuit sa nu dea importanta amenintarilor si sa o termine cu atacurile cu sabii, ca doar nu sintem in razboi. Dupa aceea s-a intimplat omorul..."

Inainte de a-l da in judecata, seful de la Judiciar l-a avertizat pe acelasi reporter pe care l-a lasat la cheremul interlopilor, ca ar putea fi victima unei agresiuni - lucru ce nu poate fi considerat previziune, tinind cont de faptul ca ofiterul a recunoscut ca nu este medium, ci probabil, un avertisment asemanator celui primit de "Canaru'", cu putin inainte de a fi asasinat. (Narcis VOICA)