Il chema Dumitru Draghici. Este administratorul Cimitirului Central Constanta si este alergic la viata, motiv pentru care functia tocmai amintita este oarecum justificata. Dar nu functia este problema, ci activitatea pe care administratorul „taranii usoare" o „propovaduieste", activitate care este reclamata de unii, ca sa nu zic de multi.

Si atunci, cea de-a patra putere in stat, presa, incearca sa dezvaluie ceea ce unii doresc sa ascunda. Numai ca, eroare: administratorul tafnos nu prea stie diferenta dintre proprietar si administrator, confundand primul termen cu propria feuda, alungand de pe ea pe cine vrea.

Dubios, nu? Sa facem o mentiune: si cimitirul poate fi o sursa de castig ilicit, cat timp nu exista controale care sa verifice activitatea celor ce administreaza astfel de locuri. Oricum, cel in cauza, conform unor surse credibile ce-si pastreaza anonimatul, se pare ca ar fi implicat intr-o deshumare ilegala.

Asa se face ca acum mai bine de o luna, administratorul mormintelor a deshumat o persoana, decedata cu cateva luni in urma, pentru a o „plasa" intr-o zona mai buna a cimitirului. Insa legea este lege pentru toti cetatenii tarii.

„Deshumarea unei persoane decedate intre 1 an si 7 ani se face numai cu un aviz de la Sanepid", a declarat Caruceru Luiza, doctor in cadrul DSP Constanta, care a mai adaugat ca „se poate face si sub un an, dar cu acordul Procuraturii".

Interesant este faptul ca si aceste avize se elibereaza intre anumite perioade de timp: „Aceste avize sunt date de noi intre 1 noiembrie si 31 martie, eliberandu-se in perioadele reci, pentru a nu exista riscul transmiterii unor boli".

Cu alte cuvinte, orice deshumare care se face in afara perioadelor stabilite devine ilegala, tocmai din lipsa avizului ce se elibereaza doar in perioada mentionata. Din acest punct de vedere, la Cimitirul Central s-ar parea ca ilegalitatea poate deveni legala sub atenta privire a celui ce il „pastoreste".

„Vrei sa-ti dau spaga sa nu mai scrii?"

Dar cum era si normal, aceste lucruri trebuia confirmate sau infirmate de colericul administrator. Reactia sa a fost spectaculoasa : „Noi nu facem asa ceva, sau vrei sa-ti dau spaga sa nu mai scrii? Ai ceva cu mine?". Sincer, nu.

Dar trebuie sa precizam cititorilor nostri ca in urma cu alte doua zile, acelasi „tavalug parasit de nervi" a avut o reactie total lipsita de bun simt, „poruncind" slugilor sale, groparilor, sa scoata din perimetrul cimitirului reporterul care pusese intrebari legate de lipsa de profesionalism a celor ce sapa groapa altora, creand indignare familiilor indoliate.

Cazurile de acest gen nu sunt putine. Oricum, ne-am fi asteptat, in urma intalnirii cu Dumitru Draghici, sa ni se dea niste informatii intr-o maniera educata, fara sa mai mentionam faptul ca subalternii sai sunt scoliti sa nu dea date despre „priceputul la gropi" afirmand ca „nu pot sa spun nimic, ca eu nu vreau sa fiu dat afara".

Aceasta este de fapt starea de lucru a subalternilor lui Draghici, in care acesta a bagat spaima, si acestea sunt „minunatele" acte de curaj care ar trebui foarte des controlate de autoritati, daca ne referim la Inspectia Sanitara de Stat. Oricum, cine nu se teme de Dumnezeu, este greu de crezut ca s-ar putea teme de autoritati.

Dar sa nu uitam: totul este trecator, chiar si functiile pe care unii le detin. Vom reveni.