Locul fostei "teglarii" din centrul satului a devenit o crescatorie de serpi

In centrul satului se afla cindva "teglaria" tiganilor. Acestia faceau vaioage in anii comunismului, apoi dupa inundatiile din 1970 au fost izgoniti de pe aceste locuri. Terenul a intrat dupa Revolutie in domeniul public al primariei, dar nu i s-a gasit o utilizare potrivita. Acum un an, terenul a fost luat in chirie de o satmareanca, care ar fi vrut sa faca aici tirg de animale.

Afacerea nu a mers, iar femeia a abandonat investitia. Locul a fost lasat apoi in paragina de catre autoritatile locale si a devenit un loc ideal pentru inmultirea serpilor, care intra in curtile si casele oamenilor care locuiesc in preajma.

Iata ce ne-a declarat Cadar Maria, locuitoare pe aceasta strada in legatura cu acest caz: "Daca pe timpul vechiului primar zona era ingrijita cit de cit, acum a fost ingradita, iar ierburile au crescut in voie fara sa fie cosite. Cind nu era gard inca mergeam sa taiem ierburile, dar acum nu putem intra la ele. Asa ca printre ierburi traiesc si s-au inmultit acum gindacii (n.r.serpii).

Acest loc ar putea fi amenajat si s-ar putea organiza de pilda o piata agroalimentara."

La Someseni becurile ard noaptea pe strada doar atunci cind navetistii merg la gara

Moldovan Maria din Someseni ne-a spus ca principalul necaz al oamenilor din sat e ca sint invidiosi unul pe altul. In rest e foarte greu pentru copiii din sat de ciclul doi, care frecventeaza scoala din Apa, pentru ca in sat pot invata doar copiii de clasele primare. Cei de clasele V-VIII sint nevoiti sa parcurga pe jos sau cu bicicletele distanta la scoala din centrul de comuna.

Iar iarna acest lucru ii pune pe copii la eforturi imense. Gardul caminului cultural din sat arata ca dupa razboi, desi s-a renovat o parte din cladire. Necazul e ca pe strazile din sat becurile ard doar cind merg sau vin de la gara navetistii. Apoi becurile sint oprite pentru economie - ne-a spus tanti Moldovan, convinsa ca in acest fel primaria mai face economii la bugetul propriu.

Vacile de pe strada Principala parcurg zilnic 7 km pina la pasunea de Sub padure

In Apa cele mai mari probleme sint insa cu pasunea satului. Oamenii sint suparati pentru ca vacile de pe strada Principala sint nevoite sa faca naveta la pasunea de la Sub padure deoarece fosta pasune a fost revendicata de vechii proprietari. In acest fel ele trebuie sa parcurga un drum de 7 km zilnic.

Vacile obosesc, iar efortul afecteaza productia de lapte spun oamenii si acuza factorii locali ca nu au reusit sa gaseasca o cale de rezolvare. Vacile celor care locuiesc spre strada ce duce spre Someseni sint mai avantajate in sensul ca au pasune mai aproape. Numai ca asta este prea mica si nu are decit 4 ha, iar aceasta suprafata este insuficenta pentru cele 70 de vaci care pasc aici.

Doua apartamente stau nefolosite in "casa specialistului" din centrul comunei

In centrul satului exista o cladire care a fost construita pe vremea PCR-ului pentru specialistii din localitate.

Numai ca spatiile nu au mai fost ocupate toate, iar la aceasta ora in cladire functioneaza la un etaj biblioteca comunala, la parter e unitatea postala si un atelier de pantofarie, iar la etajul II doua apartamente stau nefolosite, in conditiile in care multi tineri din comuna nu au locuinte.

La toate aceste aspecte semnalate primarul Mihai Apan ne-a raspuns ca "serparia" a fost concesionata anul trecut de catre o femeie din Satu Mare, dar care inca nu a platit vreun leu pentru teren. Primarul a confirmat si faptul ca becurile pe strazile comunei ard doar cind merg navetistii la gara.

Cit despre apartamentele nefolosite Mihai Apan ne-a mai spus ca ele nu au fost solicitate de tinerii din localitate!