La treizeci si ceva de ani, dupa un accident de munca, un barbat din Petrila a ramas fara un picior si e nevoit sa traiasca din te miri ce.

Firma la care a lucrat ca sofer nu il mai baga in seama, iar omul nu isi mai doreste decat o proteza, ca sa poata iesi din casa.

In opt luni, a iesit din apartament de trei ori

Marian Popescu a lucrat aproape patru ani ca sofer de TIR la o firma din Petrila si zice ca era unul dintre cei mai buni angajati. Accidentul - in urma caruia a ramas infirm - tot de la munca i s-a tras, pentru ca era la serviciu atunci cand s-a intamplat nenorocirea. "In 20 noiembrie anul trecut, veneam cu masina de la Mirova, unde aveam de carat ceva nisip si piatra.

Pe drumul de intoarcere, am constatat ca am un defect la masina, asa ca am sunat un coleg, care a venit cu un cap tractor si a legat incarcatura de masina lui. Eu am ramas in masina mea, care era tractata, dar nu eram la volan, pentru ca statusem mult in frig si eram inghetat.

Pe la Bretea Strei, colegul care ne tracta a rasturnat masina, eu zic ca din cauza vitezei, si eu am fost cel mai afectat. Masina in care eram a dat intr-un plop de pe marginea drumului, s-a rasturnat si mi-a muls piciorul din glezna, de l-au pus langa mine pe targa", povesteste Marian, cu noduri in gat.

Dupa teribilul accident, barbatul a fost dus de urgenta la spitalul din Deva, unde medicii i-au amputat inca o parte din piciorul drept, iar de aici a fost trimis la Timisoara, pentru o noua amputare, de data aceasta deasupra genunchiului. In plus, si piciorul stang i-a fost afectat, ceea ce a necesitat implantarea unei tije metalice, care a insemnat noi chinuri pentru Marian.

In timp ce suferea pe paturile spitalelor, Marian Popescu a trebuit sa raspunda si intrebarilor puse de anchetatori, pentru ca, pe langa obisnuita investigatie a politiei, a mai avut loc o expertiza care sa determine cauzele producerii accidentului si o ancheta a Inspectoratului Teritorial de Munca.

Marian Popescu a mai declarat ca, in spital fiind, a fost vizitat de mai multe ori de catre patronul firmei la care era angajat, acesta aducandu-i sa semneze, retroactiv, fisele periodice de protectie a muncii, ca sa nu aiba el probleme cu legea.

Problemele lui Marian nu s-au oprit aici, pentru ca, dupa accident, a ramas fara nici o sursa de venit, el fiind cel care asigura painea familiei.

Dosarul de pensie pentru invaliditate nu a fost inca finalizat, iar el traieste, impreuna cu sotia si copilul de 7 ani, dintr-o indemnizatie de 400.000 de lei, pe care o primeste pentru ca a fost incadrat la handicap de gradul II (desi nu poate umbla, deci ar fi trebuit incadrat la cuantumul maxim al indemnizatiei acordate prin lege).

In plus, Casa de Asigurari de Sanatate nu ii deconteaza costurile protezei, care se ridica la aproape o suta de milioane de lei, pentru ca e vorba de un accident de munca, ale carui urmari cad in sarcina patronului. Care patron, zice Marian Popescu, i-a dat dupa accident 13 milioane de lei - din care o parte era salariul sau -, un carucior si doua carje. Atat.

Ce zice patronul

Florin Raduca e patronul firmei R.F.D. din Petrila, o societate prospera, care se ocupa cu transportul si vanzarea materialelor de constructii. El zice ca nu a fost un accident de munca si se considera absolvit de orice obligatie fata de Marian Popescu.

"Cum sa fie accident de munca, daca a parasit locul de munca si l-a incredintat altui sofer? Din informatiile mele, nu se afla la volan pentru ca bause, dar asta sigur nu v-a spus. Eu zic ca nu am nici o obligatie fata de el, pentru ca si dupa accident i-am mai dat sase luni salariul minim pe economie si l-am mai ajutat cu bani.

Ca sa primeasca pensie, trebuie numai sa-si faca dosar, pentru ca eu am platit toate obligatiile la stat. Dupa accidentul ala am avut pagube de 1,7 miliarde de lei, din care asigurarile mi-au acoperit doar jumatate, dar de asta nu ma mai intreaba nimeni", a declarat Florin Raduca.

El a mai spus ca soferul care a provocat accidentul, pentru ca avea viteza prea mare, a fost concediat, dupa ce expertiza tehnica a stabilit clar ca el poarta responsabilitatea evenimentului.

In ceea ce priveste accidentul, inspectorii de specialitate au deja o parere. "In mod cert avem de-a face cu un accident de munca, desi s-au produs acolo unele abateri, ca incredintarea masinii unui alt sofer, insa patronul a fost informat telefonic la momentul respectiv despre aceste schimbari.

Cu plata protezei lucrurile sunt mai complicate, pentru ca de la 1 ianuarie anul acesta functioneaza o casa de asigurari pentru accidentele de munca, dar nu stiu daca si retroactiv poate plati costurile pentru proteza soferului in cauza", a declarat Ileana Bodea, sefa biroului din Petrosani al Inspectoratului Teritorial de Munca Hunedoara.

Pana cand ITM va finaliza ancheta si va stabili circumstantele accidentului, Marian Popescu ramane in continuare intre patru pereti, pentru ca nu isi poate permite proteza care l-ar ajuta sa isi gaseasca altceva de lucru.