Daca un pusti materialist este intrebat ce vrea sa devina cand va fi mare, in 99,99% dintre cazuri acesta va spune ca vrea sa se faca vames. Pentru ca asa s-a incetatenit ideea, de multi ani, ca un job la unul dintre punctele de trecere a frontierei poate sa umple orice buzunar indiferent de volumul acestuia.

Chiar daca salariul nu este de invidiat, un vames nu se va plange niciodata de cat castiga.

Bauturile de marca, tigarile fine sau fructele exotice nu lipsesc, de regula, pe masa functionarului din vama. Nici masina personala nu e fabricata la Pitesti sau la Craiova. Indiferent de culoarea politica a Guvernului, “salahorii” de la granita gasesc resursele necesare pentru a ramane in top.

Totusi, glasul marinarului de la Cotroceni loveste cu putere in linistea sufleteasca a sefilor din vami, in special, si ai Politiei de Frontiera care simt pe zi ce trece cum “craca” sta sa se rupa.

“Propun Guvernului sa scoata la concurs imediat toate posturile de sefi de vami” si-a incheiat Basescu recentul discurs care a produs multe nopti albe in punctele de trecere a granitei.

Declaratia presedintelui Romaniei ii vizeaza si pe sefii Inspectoratelor Judetene a Politiei de Frontiera, care nu sunt deloc mai putin luati in colimator decat vamesii.

Vantul schimbarilor

Sefii de vami din Bihor, ca sunt in concediu sau la munca, sunt la curent cu reactia presedintelui Romaniei, care ii vizeaza mai mult sau mai putin direct.

“Este normal ca un astfel de post sa fie obtinut prin concurs!” razbate oficial parerea generala dinspre vami, spusa insa cu jumatate de gura, atat din Bors, Oradea sau de la Directia Regionala Vamala Oradea (DRVO) .

“Momentan, din cele 13 birouri vamale aflate in subordinea noastra doar trei sefi de vama sunt numiti in functie pe baza unui concurs. Doi dintre ei, Marius Rotar si Radu Marginean sunt titulari pe posturile de sef de vama la Bors si respectiv la Oradea” spune Calin Vesa, directorul DRVO.

“Ei pot fi schimbati din functie doar prin aplicarea legii functionarului public” mai spune Vesa. Cu alte cuvinte, cei care si-au castigat functiile prin concurs, nu pot fi demisi decat daca se dovedeste ca au comis grave erori in exercitarea meseriei.

Marius Rotar, desi este titular pe postul de sef de vama in Bors, a fost mutat temporar la vama de interior Oradea, unde il suplineste pe Radu Marginean, detasat ca director al Directiei de Supraveghere Vamala Bucuresti.

“Se pare ca presedintele este nemultumit ca vamile sunt coordonate de sefi de vami care nu si-au castigat postul prin concurs. Eu am dat concurs pentru ocuparea postului in anul 2001” spune Rotar, aflat inca in concediu.

Corneliu Sotoc este sef de vama interimar in Bors pana la clarificarea situatiei. “Sunt de acord cu ceea ce a spus Basescu, fiindca un astfel de post presupune multa munca si necesita o pregatire profesionala de specialitate” spune Sotoc, care a obtinut calificativul de expert vamal in anul 1998.

Dintre vamesii bihoreni, gradatia de expert vamal a mai fost obtinuta si de Marius Rotar, cel caruia i-a succedat Sotoc.

La Politia de Frontiera, situatia este destul de neclara. “Fiind in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, toate posturile de conducere din cadrul Politiei de Frontiera sunt obtinute prin concurs” spune Dan Marcel, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJFP) Bihor.

“Gradul profesional nu este suficient pentru a ocupa o functie de conducere” mai spune Dan Marcel, al carui grad profesional este comisar-sef, mai mare decat al directorului IJPF Bihor, Dumitru Luncan, care este doar subcomisar.

Bolojan: „Vamesi sunt mafioti!”

Ilie Bolojan, prefectul de Bihor s-a remarcat, inca de la inceputul mandatului ca reprezentant al Executivului in teritoriu, prin dorinta de a starpi coruptia si de a scoate din circuit oameni bine “inchegati” in structurile fostei guvernari.

Intransigent si incapatanat, prefectul pare hotarat sa taie in carne vie si la Vama, si la Politia de Frontiera. El vede scoaterea posturilor de sefi de vama la concurs doar o prima etapa pentru a stopa coruptia.

“Este una dintre masurile care pot sparge cartelul care s-a facut in ultimii ani la Vama si la Politia de Frontiera. Nu va fi, insa, suficient. Trebuie sa se adopte si alte masuri cum ar fi repartizarea aleatorie pe posturi in ture, rotatia personalului precum si clarificarea procedurilor.

Pe langa toate acestea trebuie vointa sa se faca ordine” spune Bolojan. Nemultumit de randamentul sefilor de vami de pana acum, prefectul ii invita pe acestia sa dea concurs in fiecare zi.

“Avand in vedere performantele sefilor de vama si ale politistilor de frontiera, ar trebui sa se de-a un concurs aproape zilnic. In acel sistem in care noi vrem sa ajungem, se aplica niste proceduri. Noi vrem beneficii, dar ne plac balcanismele” pare a pune punctul pe “i” prefectul.

In ceea ce priveste viitorul sefilor de vama si ai Politiei de Frontiera, Bolojan este categoric. “Dansii se cred batuti in cuie. Vor vedea ca nu sunt” concluzioneaza primul om al judetului.

„Jos cu numirile clientelare!”

“Pentru intalnirea cu partidele as propune si, de fapt ceea ce va spun voi transmite si in scris Guvernului, sa aiba in vedere nevoia unei schimbari de abordare la vami.

O spun fara retinere, s-au facut din nou numiri pe baze clientelare in functii de sefi de vami; au fost schimbati ai lor cu ai nostri, fara sa se tina cont de capacitatea profesionala.

Propun Guvernului sa aiba in vedere solutia scoaterii la concurs a tuturor posturilor de sefi de vami din tara, in cel mai scurt timp.

Daca nu s-au putut scoate la concurs posturile de sefi de instante, de ce? Catre instante am avut pretentia sa fac acest lucru si am considerat o mare nenorocire ca nu s-au facut, dar la sefi de vami, unde e mana Guvernului, nu facem acest lucru.

Eu propun Guvernului sa scoata la concurs toate posturile de sefi de vami” este declaratia publica a lui Traian Basescu din data de 12 august 2005.

Judetul Bihor este una dintre „capitalele sistemului vamal romanesc” si este una dintre “tintele” presedintelui tarii. Directia Regionala a Vamala Oradea monitorizeaza 13 birouri vamale din patru judete - Bihor, Maramures, Salaj, Satu Mare.

Trei birouri vamale, Bors, Oradea si Salonta, isi desfasoara activitatea pe raza judetului Bihor.

Conditiile necesare pentru a fi sef de vama

Potrivit legii, pentru a indeplini functia de sef de vama, trebuie indeplinite urmatoarele criterii:

1) studii superioare de lunga durata economice, juridice, administrative, tehnice sau universitare

2) conditii de vechime in specialitate (minimum 5 ani)

3) conditii de vechime in cadrul sistemului vamal (minimum 2 ani)

De mentionat faptul ca nu mai este nevoie de a fi expert vamal pentru a ocupa o functie de conducere in sistemul vamal.

Gradatie inventata

In urma cu aproape sase ani, pe vremea cand la carma sistemului vamal romanesc era Nini Sapunaru, clientelismul si asertivitatea politica erau la rang de lege. Vechea guvernare a acceptat infiintarea, peste noapte, a unei gradatii pentru vami, aceea de expert vamal.

Conform noilor reglementari intrate apoi in vigoare, posturile de sefi de vami nu mai puteau fi ocupate decat de cei care erau si experti vamali. Doar cativa dintre vamesi au luat gradatia, cei care au plecat cu portbagajul plin la Bucuresti. De dolari, nu de tigari ori whisky.

„Practic, a fost o gradatie inventata doar pentru ca unor indivizi agreati de cercurile de la varful sistemului vamal sa devina sefi de vami”, acrediteaza o sursa neoficiala din cadrul DRVO.

Ulterior, s-a incercat repararea acestei colosale gafe care a promovat pe functii importante persoane care nici macar nu aveau habar de Codul Vamal.

“Sunt de acord cu ceea ce a spus Basescu, fiindca un astfel de post presupune multa munca si necesita o pregatire profesionala de specialitate”, Corneliu Sotoc, seful Biroului Vamal Bors

„Din cele 13 birouri vamale din subordinea Directiei Regionale Vamale (DRV) Oradea, doar la trei sefii de vama sunt numiti in functie pe baza unui concurs” spune Calin Vesa, directorul DRV Oradea.

A inceput epurarea

Nemultumirea presedintelui Traian Basecu vizavi de “performantele” vamesilor si a politistilor de frontiera nu a ramas fara ecou .

Cu aceasta ocazie, au fost constatate grave neajunsuri privind exercitarea actului managerial pe linia muncii operative, precum si deficiente majore in activitatea de combatere a migratiei ilegale. Cu alte cuvinte, functionarii au fost gasiti cu niscaiva euro in plus in portofel.

Potrivit comunicatului de presa emis de Inspectoratului General al Politiei de Frontiera din 19.august 2005, au fost eliberati din functie 5 ofiteri cu functii de conducere – 2 sefi de sectoare, 2 adjuncti si un sef de punct de trecere a frontiera.

Cei zece “descurcareti” apartin unuia dintre sectoarele PF Nadlac, Salonta sau Girisu de Cris, toate fiind subordonate Directiei Politiei de Frontiera Oradea. Sa se fi terminat cu smecheria sau sa fie un simplu foc de paie?