In sfarsit, fetele de la Apaca ajunse intre timp la menopauza si activistii comunisti sedusi de batrana sandrama comunista pot sa scoata din nou capetele din vizuinele caselor nationalizate si inca neretrocedate.

Fostele glorii ale pseudo-revolutiei romanesti, Ion Iliescu si Petre Roman, se pregatesc sa-si dea din nou mana pentru contracararea "capitalistilor verosi" aflati la conducerea Romaniei si pentru izolarea celor care s-au "solidarizat in talharie", in interiorul PSD.

Cei doi artizani ai FSN se pregatesc sa lanseze, la sfarsitul acestei luni, o noua constructie politica, denumita "Polul Social".

Miscarea politica initiata de cei doi ar urma sa reprezinte, conform propriilor declaratii, adevarata alternativa de stanga la actuala putere. Polul Social ar urma sa fie o tribuna mult mai larga decat PSD, in care sa se adune forte politice, miscari sindicale si membri ai societatii civile care au o "sensibilitate sociala de stanga".

In acest FSN de tip nou, Ion Iliescu si Petre Roman spera sa atraga intelectualitatea de stanga, care poate forma vectori de influenta in randurile unui electorat dezamagit. Este extrem de interesanta referirea expresa a viitorilor lideri care doresc sa acapareze stanga romaneasca la membrii societatii civile.

Este foarte clar ca, si in mintile de fosti aparatcik(i) comunisti, se produc transformari prin trecerea timpului.

Daca, vreme de 15 ani, membrii societatii civile romanesti, grupati in cadrul Grupului de Dialog Social, al Societatii Academice Romane, in jurul revistelor "22" sau "Dilema", s-au aflat doar in custodia fortelor de dreapta, incepand cu PNL, PNTCD, trecand prin CDR si, acum, in jurul Aliantei DA, vom putea asista, pe viitor, conform asteptarilor noilor lideri ai stangii, la o deplasare a

unora dintre acesti intelectuali in sustinerea "stangii autentice". Pe moment, avand in vedere personajele care se situeaza in cadrul acestui pol si conflictele istorice dintre acesti membri ai intelighentiei romanesti si fostii fesenisti, dezideratul noii forte politice pare de-a dreptul aberant.

Este greu de crezut ca varfurile intelectualitatii romanesti vor uita cu usurinta episodul de trista amintire "Piata Universitatii", cu toate consecintele ei.

Este de apreciat, insa, strategia stangistilor lui Roman si Iliescu de a-si indrepta atentia nu doar catre electoratul captiv al fostului presedinte al Romaniei si lider CPUN-FSN-FDSN-PDSR si PSD sau asupra celor care vor fi victime ale reformelor promovate de catre actuala putere, ci si asupra intelectualitatii de stanga.

Fara indoiala, in urma guvernarii de dreapta si a reformelor, care, ce-i drept, se lasa asteptate din partea guvernantilor actuali, vor aparea o serie de nemultumiti. Iliescu si Roman se vor adresa exact acestui segment, completat, insa, de sustinatorii fideli ai celui care a condus un deceniu destinele Romaniei.

Ion Iliescu are, in continuare, un electorat care ii apartine si care-l urmeaza din '90 incoace. Aparent, masa electorala, care raspunde la mesajele celui care a marcat politic perioada scursa din 1989 si pana astazi, este mult micsorata, dar ea ramane undeva intre 10 si 15% din totalul electoratului romanesc participant.

Doar trecerea timpului si, implicit, disparitia fizica a sustinatorilor iliescieni va duce la micsorarea acestui grup captiv. Fara indoiala, stanga romaneasca nu mai este reprezentata de catre partidul lui Nastase si Geoana. Rapacitatea, arghirofilia si aroganta liderilor grupati in fostul partid de guvernamant sunt, cu siguranta, vizibile pentru electoratul traditional de stanga al Romaniei.

Electoratul care s-a simtit reprezentat de catre FDSN, si, ulterior, de catre PSM, PS, PDSR si chiar de catre PRM-ul lui Vadim, se simte, in acest moment, parasit si, astfel, poate reprezenta o masa electorala importanta, pe care de altfel o vizeaza Iliescu si Roman.

4.In acest moment, stanga romaneasca este descoperita, iar PSD-ul visat de Dincu, Rus, Geoana, Ponta si Nastase este o forta politica ce se va situa undeva la centru-stanga.

Locul lasat liber, la extrema stanga a esichierului politic, va fi adjudecat, in cazul in care miscarea lui Iliescu da gres, doar de catre PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor, care ar putea inregistra, astfel, o crestere similara cu cea din 2000.

PSD nu va putea rezista in opozitie, in formula in care a guvernat. Deja sunt vizibile cel putin trei tabere (Iliescu, Nastase si Geoana), plus grupul de la Cluj, care se afla intr-o lupta directa cu gruparea Iliescu, dar care penduleaza strategic intre Nastase si Geoana.

In cadrul Polului Social, pe Ion Iliescu l-ar putea urma toti cei marginalizati de Adrian Nastase si toti social-democratii care refuza mult promisa schimbare promovata de grupul de la Cluj.

Printre sustinatorii care l-ar putea urma pe Ion Iliescu s-ar regasi, alaturi de "gruparea consilierilor" reprezentata de Dan Iosif, Ion Talpes, Corina Cretu, Gelu Voican-Voiculescu, Bebe Ivanovici, Sorin Botnaru, Sergiu Nicolaescu sau Razvan Teodorescu si parlamentari sau lideri istorici ai fostului partid de guvernamant, inca influenti in circumscriptiile sau "zonele

economico-administrative" din care provin. Alaturi de cei enumerati mai sus, Iliescu ar putea fi urmat de catre Antonie Iorgovan, Doru Ioan Taracila, Ion Vasile, Rodica Stanoiu, Octav Cozmanca si Nicolae Vacaroiu.

De asemenea, din cadrul Polului Social ar mai putea face parte si cei 14 demisionari PRM, din gruparea Ciontu, sau parlamentarii Blocului National Democrat, care ar putea sa se regaseasca in cadrul noii formule politice mult mai bine decat in interiorul Partidului Democrat cu care parlamentarii respectivi nu prea au nimic in comun.

Este extrem de ingrijoratoare pentru sistemul politic romanesc aceasta reinviere a FSN-ului, care demonstreaza incapacitatea de evolutie reala, nu doar a electoratului romanesc, ci si a clasei politice.

Atata timp cat, insa, la Iasi, acum cateva saptamani, muncitorii de la Tepro l-au "reinviat" pe sinistrul Ceausescu, am putea asista neputinciosi inclusiv la o noua revenire la putere a tandemului de trista amintire din perioada '90-'91, de aceasta data in interiorul unei coalitii.