De ani de zile, in a doua duminica din septembrie, la Tebea se organizeaza "Intalnirea motilor cu Istoria". Aparent izolata de lume, aflata in dulcea stapanire a dealurilor care ascund aur, la Tebea se poate ajunge usor, atat pe sosea, cat si pe calea ferata.

Localitatea pastreaza atmosfera specifica satului transilvanean cu dealuri verzi, campuri si livezi in floare, amurguri cu miros de fan cosit.

La inceput a fost UTC

Manifestarea se numeste acum "Intalnirea cu Istoria". Pe vremea lui Ceausescu purta numele de "Intalnirea Tineretului cu Istoria". Prima editie a avut loc in anul 1986 si a fost initiativa UTC, care sa vina ca o replica la actiunea de la Costesti, organizata de PCR.

Tebea, un sat linistit de obicei, este dintr-o data transformat intr-un adevarat furnicar, in saptamana premergatoare manifestarii. Doar sunt asteptati potentatii zilei si o seama de artisti. "Pe vremea lui Ceausescu ii vedeam doar pe Ilie Verdet si Adrian Paunescu, cu cenaclul lui.

Veneau cantareti de muzica populara, mancam si noi mici pe saturate, ce mai, era frumos si atunci", isi aminteste Vasile Croitoru, un localnic de 87 ani.

Pretextul sarbatorii a fost, initial, aducerea unui omagiu memoriei Craisorului Muntilor, Avram Iancu. Luau cuvantul cativa tovarasi, se pomenea despre Avram Iancu ceva si apoi urma muzica si voia buna. Primele editii de dupa revolutie au transformat manifestarea intr-o veritabila serbare campeneasca, lipsita de influenta politicului.

A fost de-ajuns ca Gheorghe Funar, impreuna cu PUNR si Vatra Romaneasca, sa faca putin "spectacol" in locul artistilor veritabili si totul s-a transformat in miting electoral. Orice politician este constient ca aici isi poate creste rating-ul si nu se da nimeni in laturi, cand este vorba de impartit "pomeni electorale". Apogeul acestora este atins in anii cand au loc alegeri.

Spoiala anuala

Strain sa fii si tot iti dai seama ca se intampla ceva. De cum iesi din Deva si apuci drumul Bradului, observi o agitatie peste masura in fiecare localitate. Se astupa gropile, se vopsesc gardurile si bordurile, la fiecare casa este arborat tricolorul, iar mai-marii localitatilor sunt zi-lumina in "campul muncii". Toata forfota este de inteles.

Inalte fete politice si-au anuntat prezenta la Tebea, in frunte cu presedintele Traian Basescu. Viceprimarul comunei Baia de Cris, de care apartine satul, ne-a declarat: "Pe langa presedinte si-au mai anuntat venirea ministrii Barbu si Pogea, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali si toate autoritatile judetene".

Surprinde oarecum lipsa premierului Tariceanu, ceea ce arata clar o ruptura intre Cotroceni si Palatul Victoria. Sau iarasi Tariceanu va gasi un subterfugiu de genul "nu sunt mot, deci n-am ce cauta la Tebea". Momentul culminant al acestei sarbatori va fi plantarea, de catre presedintele Basescu, a unui gorun langa vechiul gorun al lui Horea, distrus de o furtuna puternica.

Stihiile vremii au reusit sa distruga unul dintre monumentele de suflet ale romanilor. Gorunul lui Horea, situat in cimitirul din Tebea, era o atractie istorica a judetului. Ploaia puternica si vantul devastator au smuls si turla bisericii ortodoxe din Baia de Cris.

In vecinatatea gorunului se afla si mormantul lui Avram Iancu, a carui memorie este cinstita in fiecare an, in a doua duminica a lunii septembrie.

Dezbateri aprinse

Ca peste tot in satele romanesti, si in Tara Motilor problemele arzatoare ale comunitatii sunt dezbatute la birt. Aici, doi localnici, cu cate o tarie in fata, comentau aprins chestiunea. Intram in vorba cu oamenii, un pensionar si altul inca in serviciu. "Imi place de Basescu, spune franc in fata ce il doare. Ii cel mai bun presedinte ce l-am avut".

Celalalt mos sare ca ars: "Cine? Traienu'? Vezi-ti de treaba, ca si el e din aceeasi oala cu toti. Ii mai bun Vadim". "Da, ma, ce-i a lui e a lui, e destept, da' nu va fi ales niciodata din cauza ca nu se stapaneste la gura si jigneste pe toata lumea. Si el si Gigi Becali", completeaza pensionarul.

"Ce ma, cine ne-a mai dat ceva in afara de Gigi? Asa cum e el, ne-a dat cate doua beri si niste mititei", se baga in vorba altul si completeaza". Noroc cu sarbatoarea asta, ca se mai face ceva in satul asta, ca de nu, ar fi vai de noi. Lucra astia de la drumuri de zici ca au curent in ei. Fac intr-o zi cat altii intr-o saptamana. Da' ia sa-i pui sa-ti vina altadata, sa vezi, fac ceva?". Discutia Morometilor de la Tebea este din ce in ce mai aprinsa.

Luam pulsul si in sectorul comerciantilor. "E scumpa, domnule, chiria. Anii trecuti vindeam si cate 8.000 de mici, dar acum, slabe sperante. Sunt din ce in ce mai putini bani, lumea e saraca si acum mai vine si unul ca Gigi Becali sa dea mici la un sat intreg si uite asa ni se duce clientela, ca vorba, pomana-ngrasa", ne-a spus cu naduf o comercianta. "Lasa, ca anul asta nu-s alegeri.

Poate ca nu mai da nimeni nimic gratis", incearca sa se imbarbateze singur un alt mic afacerist.

La Tebea se anunta un adevarat show la care au participat si cantaretii de muzica populara Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu si o serie de ansambluri folclorice din tara. Totul s-a terminat cu o discoteca pentu tineri si nelipsitul foc de artificii. Acestea erau planurile initiale.

Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, este posibil ca totul sa se fi transformat intr-un kitsch, cum tind sa devina toate manifestarile de acest gen. "Iar o sa se-mbete ca porcii si o sa ne omoare cu manele. Si nu stiu cine-o strange mizeria de dupa ei", spune o batranica privind la toata agitatia.