Din cauza unei greseli administrative, care nu a putut fi reparata de peste trei ani, un aparat de neuronavigatie in valoare de peste 11 miliarde de lei la nivelul anului 2002, adica peste 350.000 de euro la cursul mediu al anului respectiv, nu poate fi folosit de Clinica de Neurochirurgie din Targu Mures.

Povestea pare desprinsa dintr-un film cu prosti: aparatul de neuronavigatie a fost trimis la Targu Mures, dar masa cu stativ special, fara de care aparatul nu poate functiona, a fost trimisa la spitalul din Tarnaveni, unde este folosita ca... masa de ginecologie.

Confuzie inadmisibila

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Mures, dr. Silviu Morariu, a anuntat ieri ca va face toate demersurile pentru ca aceasta confuzie administrativa sa fie reparata, iar aparatul sa poata fi folosit.

„Aparatul este unul de inalta tehnologie, care reda starea circulatiei craniene. Dupa cate stiu eu, in tara mai exista doar doua sau trei astfel de aparate de neuronavigatie. Aparatul e aici si nu se utilizeaza, desi este o dotare extrem de necesara.

A fost o greseala administrativa, in sensul ca Ministerul Sanatatii a trimis aparatul la Targu Mures, iar masa cu stativ special a fost trimisa la Spitalul din Tarnaveni. Nu stiu de ce predecesorii mei nu au intervenit pentru a pune in functiune aparatul.

In decursul acestei saptamani vom incerca sa gasim formula pentru a aduce masa la Targu Mures", a spus dr. Silviu Morariu.

Seful DSP Mures a precizat ca masa valorosului aparat serveste ca masa ginecologica la Spitalul din Tarnaveni si se incearca gasirea unei solutii pentru a trimite la Tarnaveni o alta masa destinata acestui scop.

Problema care se pune insa in momentul de fata este aceea a gradului de deteriorare a stativului special al mesei, in care ar trebui ancorat aparatul de neuronavigatie. Dr. Morariu nu a putut preciza ce se va intampla in cazul in care masa cu pricina nu mai corespunde scopului pentru care a fost construita.

Fostul director al Directiei de Sanatate Publica, Klara Branzaniuc, a evitat sa comenteze situatia spunand ca nu poate da detalii, deoarece se afla in sedinta de Senat a Universitatii de Medicina si Farmacie. Apoi, dupa incheierea sedintei, fostul sef peste sanatatea din Mures nu a mai raspuns la telefon.

„Cedez masa, dar sa-mi dea alta in loc"

Directorul Spitalului Municipal Tarnaveni, dr. Mircea Moldovan, a declarat, pentru „Evenimentul zilei" ca a solicitat repararea greselii administrative in urma cu patru ani, dar ca nimeni nu s-a implicat in rezolvarea acestei probleme.

„Am primit, prin repartitie de la Ministerul Sanatatii, aceasta masa care are o valoare de inventar de 1,1 miliarde de lei vechi. Am aflat ca masa apartine aparatului de neuronavigatie si am cerut, printr-o adresa inaintata Ministerului Sanatatii, sa vina persoane autorizate pentru a clarifica problema si pentru a schimba repartitia, dar n-a venit nimeni", a spus dr. Mircea Moldovan.

Acesta a aratat ca este dispus sa dea masa pentru functionarea aparatului de neuronavigatie, intrucat nu este firesc ca un aparat de asemenea valoare sa nu poata fi utilizat.

„Daca s-a gresit, eu o cedez cu toata placerea. Sa vina si sa ia masa, dar sa-mi aduca alta in loc, pentru ca eu nu pot sa inchid sala de operatie, chiar daca am 4-5 operatii pe saptamana", a afirmat directorul Spitalului Municipal din Tarnaveni.

Singurul din Transilvania

Sisteme de neuronavigatie similare celui din Targu Mures exista si functioneaza doar la Spitalul „Bagdasar" din Bucuresti si la Clinica de Neurochirurgie din Iasi. Neuronavigatia permite chirurgilor sa vada regiunile interne ale creierului pe un monitor special, in timpul operatiei.

Astfel se evita afectarea tesuturilor sanatoase, a vaselor si a nervilor, Neuronavigatia a aparut in anii ’80, dar in Romania este o tehnologie relativ noua.