Hunedoara era ultimul judet din Ardeal care nu avea un centru de invatamant pentru copiii comunitatii maghiare. La inaugurarea scolii au participat nume mari din UDMR, ministrii in actualul Guvern. Unitatea este departe de a fi gata, iar responsabilii nici nu s-au chinuit sa obtina autorizarea ei.

Elevii maghiari din Deva au avut un inceput de an scolar cu totul inedit. Clopotelul a sunat pentru prima data la Grupul Scolar Téglas Gábor. Sunetul lui a avut o dubla semnificatie: pe de o parte a anuntat inceperea scolii pentru aproape 400 de copii, iar pe de alta parte, a insemnat continuarea lucrului pentru muncitorii care pun caramizi si finiseaza interioare.

Unitatea reprezinta o premiera pentru invatamantul hunedorean. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a declarat ca UDMR are proiecte importante si ca asemenea scoli se construiesc in toate zonele in care comunitatea maghiara este dispersata, pentru a o consolida. "Exista exemple multiple de solidaritate si efort comun ca si aceasta scoala.

Suntem pe un santier, dar existenta lui este un simbol al muncii noastre de 15 ani", a adaugat vicepremierul Marko. Imediat dupa discursul sefului UDMR, una dintre invatatoare a tras clopotelul, care a rasunat vesel peste adunare, speriind cativa copii din apropiere si pe sotia ministrului Iuliu Winkler.

"S-a sunat de intrare intr-o noua scoala, un semnal pentru elevi si altul pentru noi, ca sa continuam faurirea ei", a precizat liderul UDMR Hunedoara. Pentru ca scoala sa se inalte, a fost nevoie de efortul intregii comunitati din judet si de sprijin financiar extern. Udemeristii hunedoreni spun ca acest centru de invatamant reprezinta implinirea unui vis si a unei nevoi.

Timp de 14 ani, comunitatea maghiara din judet s-a luptat pentru a-si putea trimite copiii la o asemenea scoala. In 1990, pe vremea CPUN, a existat o intelegere politica legata de atribuirea unui spatiu pentru scoala maghiara de stat. Autoritatile de atunci au promis actuala cladire a Liceului de Arta, care urma sa se mute in alt spatiu.

"Ani de zile ne-au dus cu zaharelul, pentru ca lucrarile la cladire nu s-au finalizat, iar liceul nu s-a mai mutat", explica Winkler. Cand si-au dat seama ca asteapta in zadar sprijinul administratiei locale pentru atribuirea unui spatiu, liderii comunitatii au decis sa se ajute singuri.

Asa a aparut Asociatia Geszthy Ferenc, care a cumparat imobilul abandonat, l-a recompartimentat si l-a modernizat. In restul judetului mai exista peste 600 de elevi care invata in limba maghiara in sectii din cinci scoli.

Aplauze da, autorizare ba

Scoala a reunit toate sectiile de maghiara din municipiul Deva, de la clasa intai pana la ultima clasa de liceu. Deocamdata, doar 16 clase sunt functionale. Centrul va fi gata abia anul viitor, dar va fi cel mai modern din regiune si va aduna copii din tot judetul.

Attila Kocsis, directorul scolii Téglas Gábor, sustine ca unitatea a fost conceputa ca o scoala noua, prima din judet construita sa respecte toate cerintele U.E.. Pe la microfonul asezat in mijlocul unui spatiu care urmeaza sa fie sala festiva s-au perindat liderii UDMR, autoritati locale si judetene, chiar si seful Inspectoratului scolar.

Nimeni insa nu a spus o vorba (cel putin in romaneste) despre lipsa autorizarii, iar inspectorilor scolari nu le-a trecut prin cap sa-l intrebe pe director cum vor invata copiii printre gramezi de nisip si betoniere. In timpul discursurilor, muncitorii agatati la etajele superioare ale cladirii s-au distrat copios fotografiind de sus capetele personalitatilor.

Conducerea Uniunii a ocolit diplomatic subiectul autorizarii scolii, iar responsabilii din invatamant s-au facut pur si simplu ca nu vad zidurile nefinisate din jurul lor.

Sesizat de presa, directorul Directiei de Sanatate Publica, Dan Magheru, a trimis compartimentul Igiena Scolara sa efectueze un control, dupa care a emis un comunicat binevoitor: "Avand in vedere intarzierea lucrarilor, conducerea unitatii nu a cerut la timp eliberarea autorizatiei sanitare de functionare. Documentatia in acest sens va fi depusa in zilele urmatoare.

De aceea, consideram ca pana la sfarsitul acestei saptamani (saptamana trecuta - n. r.), toata activitatea scolara se va desfasura in conditii absolut normale si in deplina legalitate", specifica documentul.

Semnaturi pentru moloz

Desi clasele functionale sunt frumoase, discursurile de aproape o ora le-au cam taiat micutilor bucuria primei zile de scoala. Rand pe rand, elevii din clasele mari au disparut plictisiti de atatea vorbe si rabegiti de umezeala specifica unei constructii neterminate.

Scoala maghiara inaugurata lunea trecuta la Deva face parte, cel putin deocamdata, dintre cele 263 de scoli neautorizate din judet. Ca un amanunt deloc de neglijat, parintii elevilor au semnat un tabel prin care se declara de acord cu conditiile in care urmeaza sa studieze copiii lor.

Din pacate, Anisor Parvu, inspector scolar general, nu a putut fi contactat pentru a afla pozitia oficiala a Inspectoratului Scolar Judetean.