Daca in cazul partidei Steaua – Dinamo, lucrurile s-au desfasurat in tiparul ultimilor ani, au surprins incidentele petrecute in mijlocul suporterilor lui Poli Timisoara care, in timpul partidei pierdute in Gruia, 0-2, in fata CFR Ecomax, s-au luat la bataie cu jandarmii.

Fanii "viola" au fost deranjati de scandarile ironice ale galeriei clujene, iar doi dintre ei au incercat sa sara gardul despartitor, fiind opriti de jandarmi. De aici si pana la o bataie in toata regula a fost doar un pas.

Scorul de pe tabela, dar mai ales evolutia sub asteptari a favoritilor, i-au infuriat la culme pe cei 1.000 de suporteri timisoreni, care au venit la Cluj pentru a sustine pe Poli in jocul cu CFR Ecomax. Frustrarea s-a transformat in furie atunci cand fanii gazdelor au inceput sa-i ironizeze, scandand "Euro Poli!".

Conform declaratiilor unor martori, cativa fani timisoreni au vrut sa-si faca singuri dreptate, incercand sa escaladeze gardul despartitor. Jandarmii au intervenit in forta, iar unul dintre ei a pulverizat spray iritant lacrimogen in zona suporterilor recalcitranti. A fost scanteia care a declansat scandalul, banatenii aruncand cu betele de la steaguri, cu petarde si fumigene in jandarmi.

Dupa zece minute, spiritele s-au calmat, incidentele lasand in urma doua scaune rupte si patru timisoreni amendati. Cristian Brancovan, unul din liderii "Commando Viola", a declarat in cotidianul ZIUA de Vest ca jandarmii au dat dovada de exces de zel si ca nu fanii timisoreni au fost cei care au provocat incidentul.

Mai mult, el a pus la dispozitia organelor abilitate o inregistrare video care, conform spuselor sale, ar dovedi violentele jandarmilor. "Din poze si din film reiese clar ce s-a intamplat. Am observat, din pacate, o pozitie clara a celor de la Jandarmerie, care spun ca noi ne-am urcat pe gard. Fals! Se vede clar pe imagini cum ei se urca pe gard, fara ca noi sa facem ceva.

In cel mai rau caz, poate fi vorba de un schimb de replici, dar nimic mai mult. Am auzit chiar absurditati ca noi am fi incercat sa mergem la oficiala, sa cerem explicatii oficialilor. Penibil! In fine, vreau doar sa subliniez ca modul in care intervin jandarmii dovedeste, clar, ca a fost un abuz.

Pe inregistrarea video se vede un om al legii care se urca pe gard si pulverizeaza cu spray inspre noi. Asa ceva nu este normal. Toti s-au speriat si puteam sa ne calcam in picioare. Erau si batrani si copii pe acolo. Interesant este ca au sarit patru jandarmi la noi, cu toate ca ne pazea un intreg pluton. Acum, tot noi suntem chemati la comisie.

Sunt curios cand va fi pedepsit vreodata vreun jandarm. Nu am auzit sa se intample vreodata asa ceva", a declarat Cristian Brancovan. Ofiterul de presa al clubului Politehnica Timisoara, Dorin Micsa, nu a dorit sa stea de vorba cu redactorii ZIUA de Cluj, considerand inacceptabila comportarea oficialilor CFR Ecomax si a jandarmilor fata de suporterii timisoreni.

Jandarmii sustin ca si-au facut datoria

Purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, locotenentul Ilie Milici, ne-a declarat ca scandalul a fost generat exclusiv de suporterii timisoreni. "Incidentele au fost generate de fanii echipei Poli Timisoara, care, la inceput, i-au injurat pe suporterii echipei din Cluj.

Cativa suporteri au intentionat sa escaladeze gardul imprejmuitor, atat spre teren, cat si spre sectorul unde se aflau sustinatorii CFR Ecomax. Atunci, fortele noastre de ordine au intervenit pentru a-i impiedica pe acestia sa ajunga in teren si in mijlocul clujenilor.

S-a creat o busculada, jandarmii folosind spray-uri iritant lacrimogene si au fost amendati contraventional patru suporteri timisoreni, pentru aruncarea de obiecte contondente in teren si spre sectorul clujean. Pagubele produse pe stadion au fost minore, din cate stiu s-au rupt doar doua sau trei scaune", a spus Ilie Milici.

Cei patru suporteri "viola" au fost amendati cu sume cuprinse intre 200 si 500 de lei. Ilie Milici a mai adaugat ca, dupa terminarea partidei, nu s-au inregistrat incidente, suporterii timisoreni urcandu-se in autocare, iar cei care au venit cu trenul au avut un comportament decent in gara din Cluj.

Iuliu Muresan nu da importanta scandalului

Presedintele executiv al CFR Ecomax, Iuliu Muresan, ne-a declarat ca pagubele facute de suporterii timisoreni sunt minore si ca nu a primit nici o instiintare din partea Ligii Profesioniste de Fotbal de prezentare la Comisia de Disciplina. "Noi nu suntem implicati in nici un fel.

S-au rupt cateva scaune, iar observatorul de joc a notat in raport tot ce s-a intamplat in sectorul rezervat suporterilor din Timisoara. Nu dam prea mare importanta acestui caz si ma bucur ca incidentele nu au degenerat in violente", a spus Muresan.

Probabil, cu portile inchise

Organizatorul de competitii al lui Poli Timisoara, Paul Cazan, ne-a declarat in exclusivitate ca astazi, la Comisia de Disciplina a Ligii Profesioniste de Fotbal se va judeca acest caz, in baza raportului intocmit de observatorul de joc. "Nu prea stiu ce a scris observatorul, insa din datele pe care le detin ma astept ca sanctiunea sa fie indreptata impotriva suporterilor nostri. Asta inseamna ca vom fi nevoiti sa jucam cu portile inchise", a afirmat Cazan.