Zeci de mii de botosaneni sint pe cale sa piarda posibilitatea de a beneficia de energie electrica la pret redus. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care, de la 1 noiembrie, tariful social se va acorda doar celor cu un venit mediu net pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economice.

Pentru a putea fi in continuare incadrati la acesta, abonatii casnici trebuie sa aduca o multime de acte doveditoare. Cel mai important document il reprezinta declaratia de venit, prin care solicitantul trebuie sa dovedeasca faptul ca este atit de sarac incit poate sa fie introdus in categoria beneficiarilor de tarif social.

Aceasta este tip si mai mult decit ampla, consumatorii trebuind sa precizeze o sumedenie de lucruri, de la venitul lunar realizat ca membru asociat sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta si pina la alocatia de intretinere pentru minorii dati in plasament.

La finalul ei abonatii isi iau angajamentul sa comunice in cinci zile si din propria initiativa orice schimbare in privinta veniturilor prin care nu se mai pot incadra la tariful social. Declaratia si toate celelalte acte trebuie depuse la Electrica pina la sfirsitul lunii octombrie, in caz contrar abonatii care pina la acea data se afla la tariful social vor fi trecuti la alt tarif.

100.000 de abonati la tariful social

Noua reglementare a ANRE va avea un impact de proportii la Botosani. In intreg judetul, din cei circa 155.000 abonati, peste 100.000 sint la tariful social. Aceasta inseamna ca toti acestia vor trebui ca in doar o luna sa procure toate actele si sa le si depuna la Electrica, lucru care va genera probabil, ca si in cazul taxelor radio-TV, o imbulzeala generala la caseriile societatii.

Mai mult, potrivit actelor normative in vigoare, abonatii care doreau sa beneficieze de tariful social nu trebuiau sa indeplineasca nici o conditie de venit, incadrarea facindu-se la dorinta stricta a acestora. Astfel, reprezentatii sucursalei Electrica nu au nici o informatie referitoare la veniturile consumatorilor si nici nu pot sti cum va afecta decizia pe cei 100.000 clienti casnici.

Se stie doar ca majoritatea abonatilor la tarif social provin din mediul rural, municipiul Botosani avind circa 12.000 astfel de consumatori.

Tariful social, eliminat din 2007

Este insa de asteptat ca o sumedenie de botosaneni sa piarda dreptul de a mai beneficia de tariful social pentru ca politica energetica nationala este de reducere drastica a abonatilor incadrati la acest tip de consum. De altfel, potrivit reprezentantilor ANRE, tariful social se va elimina, probabil, odata cu deschiderea totala a pietei energiei electrice, adica de la 1 ianuarie 2007.

De anul viitor se va incerca desfiintarea acestui tip de tarif si introducerea conceptului de consumator vulnerabil, a carui factura sa fie platita de biserici, asociatii sau fundatii. Intentia este confirmata si de faptul ca valabilitatea decalaratiilor care trebuie completate este de doar un an.

In tot acest sistem de scadere a numarului de beneficiari de tarif social ar urma sa intre si primariile, despre care in ordin se spune ca vor verifica declaratiile de venit ale solicitantilor. Este insa greu de inteles cum se va intimpla acest lucru atit timp cit acestea nu sint subordonate ANRE si deci nu sint obligate sa raspunda ordinelor acesteia.

In plus, nici primariile si nici o alta institutie nu a reusit sa verifice efectiv declaratiile de venit ale beneficiarilor de subventie la energie termica, desi acestia sint mai putini decit cei incadrati la tariful social.

Principalul avantaj al celor aflati in aceasta categorie este plata a doar 1.750 lei/kwh pentru primii 45kwh consumati intr-o luna, fata de 3.053 lei/kwh, cit se plateste la celelalte tarife mai utilizate.

De pierdut vor avea insa si cei cu garaje, case de vacante si mai multe imobile, care nu vor mai putea fi trecute la tariful social, acesta urmind sa fie acordat numai pentru domiciliul stabil al abonatului