Avizul pentru numire l-a dat subalternul lui Blaga, Jozsef Birtalan, sef al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP). Sotia ministrului, Violett Blaga, este inginer mecanic, dar conduce directia juridica si de control a Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC).

Ea se poate alege cu un dosar penal, dupa ce a semnat o actiune in instanta din partea ministerului fara sa aiba calitatea de jurist.

Desi, in decembrie anul trecut, pe lista cu posibili membri ai Guvernului Tariceanu, la pozitia alocata MEC, se afla numele reputatului profesor Andrei Marga, care a realizat in buna parte componenta de educatie a programului electoral al Aliantei, in final a fost numit ministru "necunoscutul" Mircea Miclea.

Pentru ca psihologul Miclea nu era membru al niciunui partid politic, Emil Boc si l-a "insusit" pe clujean si, cu derogare de la partid, acesta fost facut, "la apelul de seara", membru PD. In declaratia sa de interese, ministrul Miclea nu si-a trecut apartenenta la PD, desi de fiecare data figura lui apare la sedintele democratilor in Biroul National de Conducere.

In realitate, vocea lui Miclea nu conteaza din punct de vedere politic, fiind considerat mai degraba un tehnocrat.

Chiar si asa, ministrul pare receptiv la diversele jocuri politice, mai ales cand ele privesc sefii PD, cum ar fi numirea sotiei lui Vasile Blaga, seful lui Miclea pe linie de partid, pe un post cald la MEC.

Inginer mecanic si director de liceu CFR

Violett Blaga a fost numita recent director al Directiei de Control si Juridic din cadrul MEC, post de inalt functionar public in organigrama ministerului. Inainte, Violett a ocupat postul de director adjunct la un liceu cu profil feroviar din Oradea (Liceul CFR), avand ca studii de specialitate o diploma de inginer mecanic.

La concursul pentru ocuparea functiei in MEC, sotia lui Blaga a avut doi contracandidati, de profesie juristi. Cei doi s-au retras in mod strategic din concurs, astfel ca Violett Blaga a ajuns inalt functionar public si director al Directiei juridice fara sa aiba studii juridice.

Subordonatul sotului a gasit-o "potrivita"

Evaluarea dosarului de concurs al sotiei lui Blaga a fost facuta la ANFP, institutie subordonata direct ministrului Blaga. Seful Agentiei este Joszef Birtalan, fost adjunct al institutiei in mandatul PSD, promovat in functia plina de acelasi ministru Blaga.

La ANFP, sotia ministrului oradean a fost gasita potrivita pentru a deveni inalt functionar public, desi legea prevede ca persoana candidata trebuie sa aiba vechime in specialitatea functiei pe care o va ocupa.

Violett Blaga nu este jurist si nu are experienta in domeniu. Mai mult, conform fisei postului, ea va trebui sa-si evalueze subordonatii, juristi de profesie, lucru pe care nu-l va putea face, in mod real, niciodata.

Situatia aberanta a fost acceptata de catre ministrul Educatiei si Cercetarii, astfel ca sotia sefului sau de partid a ajuns intr-o pozitie cheie in institutie, deoarece Departamentul de control si juridic este subordonat direct ministrului Miclea.

Supervizare in loc de conducere

Purtatorul de cuvant al MEC, Mircea Muresan, ne-a declarat ca, in realitate, nu exista o directie juridica de sine statatoare, ci doar o "directie de control si juridic", si ca Violett Blaga nu-i conduce de fapt pe juristii ministerului, ci doar ii supervizeaza pe linie administrativa si raspunde de buna organizare a departamentului.

Muresan mai sustine ca ANFP a avizat pozitiv dosarul sotiei ministrului si ca nu sunt probleme privitoare la faptul ca ea este inginer mecanic. Purtatorul de cuvant crede ca Violett Blaga are bune cunostinte in domeniul preuniversitar, fapt care a recomandat-o pentru functie.

Juristii contactati de ZIUA de Cluj spun ca numai din simpla denumire a functiei, cea de "sef control juridic", rezulta ca sotia lui Blaga va trebui sa verifice acte, inscrisuri care au legatura cu legislatia sau sa supervizeze activitati juridice, lucruri la care nu se pricepe defel.

O mica infractiune, cam penala

Bogdan Draghici, fost subsecretar de Stat al MAI si director adjunct al Institutului National de Administratie (INA), ne-a declarat ca Violett Blaga este pasibila de un dosar penal. In calitate de director al Directiei juridice, ea a semnat o actiune in instanta a MEC impotriva Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Ministerul a pierdut procesul dupa ce judecatorul a respins cererea semnata de sotia lui Blaga, constatand ca aceasta nu are calitatea de jurist (infractiunea este cea de atribuire de falsa calitate). In mod normal, judecatorul ar fi trebuit sa se autosesizeze in fata lipsei de calitate, lucru ce ar fi condus la inceperea unei actiuni penale impotriva sotiei ministrului.

Insa cine are curaj sa-i faca dosar penal sotiei ministrului Administratiei si Internelor?