Numarul de vize de rezidenta permanenta care se vor oferi in acest an este de aproximativ 50.000 pentru cetatenii din zecile de tari din intreaga lume care se califica pentru loterie. Romanii se pot inscrie la loterie completand un formular electronic de inregistrare si trimitand o poza, fara sa plateasca nici o taxa.

Cei care nu se descurca sau care din comoditate prefera o alta varianta si sunt dispusi sa plateasca au ca alternativa sa apeleze la o firma care, contra unei taxe, completeaza formularul de inregistrare pentru ei.

Una dintre aceste firme care opereaza in Cluj, spre exemplu, percepe pentru un singur aplicant 20 de lei, pentru o familie compusa din doi membri 25 de lei, iar suma creste pentru fiecare membru.

Tarile care au trimis mai mult de 50.000 de imigranti in SUA in ultimii cinci ani nu se califica pentru loteria vizelor, in timp ce regiunilor cu rata de imigrare mai redusa le este acordat un numar mai mare de vize. Castigatorii vor fi alesi aleator, printr-o tragere la sorti realizata de calculator si vor fi selectati din toate formularele de inregistrare calificate.

Norocosii selectionati vor fi anuntati in perioada mai-iulie si vor primi instructiunile ulterioare. Castigatorii loteriei primesc greencard-ul si devin rezidenti americani, dar in unii ani s-a intamplat sa primeasca chiar si locuri de munca si de cazare. * Inghesuiala pe ultima suta de metri

De obicei, romanii se inghesuie sa se inscrie in ultimele zile. "Acum doi ani, cei veniti in ultimele doua zile nu au mai putut sa fie inscrisi, din cauza supraaglomerarii serverului din SUA", spune angajatul unei firme care intermediaza inscrierea la Loteria Vizelor.

Conditiile pe care candidatii romani trebuie sa le indeplineasca pentru a se inscrie nu sunt deloc complicate: un aplicant trebuie sa aiba sau diploma de bacalaureat sau doi ani de experienta in ultimii cinci ani intr-o ocupatie care presupune cel putin doi ani de calificare sau experienta pentru a profesa. Dovada experientei profesionale se face cu cartea de munca.

Inscrierile se termina pe 4 decembrie, iar tragerea la sorti va avea loc in cursul anului viitor. Persoanele care doresc sa se inscrie la Loteria Vizelor pot completa formularul de inregistrare pe site-ul www.dvlottery.state.gov.