Vechimea mandibulei primului om modern din Europa, botezat "Ion", care a fost descoperita in pestera cu oase de la Anina (judetul Caras-Severin) a fost confirmata: 40.000 de ani calendaristici. La aceasta concluzie s-a ajuns dupa datarea cu Carbon 14, realizata de profesorul antropolog Erik Trinkhaus.

Cel mai vechi homo sapiens din Europa a fost gasit in aceeasi locatie cu craniul aproape intreg al unui alt homo sapiens, "Vasile", mai "tanar" cu 14.000 de ani. Site-ul Tryrom.com prezinta opinia speologului Silviu Constantin, din cadrul Institutului de Speologie "Emil Racovita" din Bucuresti, potrivit caruia "Ion" este "cel mai vechi om modern de pe continent.

Cele mai vechi resturi de om modern sunt in Africa, iar in Europa, pana la descoperirea din Muntii Aninei, erau undeva in jurul a treizeci si ceva de mii de ani.

Faptul ca in aceasta zona s-a gasit un rest de om modern mai vechi decat tot ce era cunoscut in Europa Occidentala ne da indicatii ca ar putea fi un culoar de trecere pe aici in ceea ce priveste raspandirea populatiei de homo sapiens pe continentul nostru.

Site-ul citeaza opinia antropologului Joio Zilhio, de la Universitatea din Portugalia, potrivit caruia: "ramasitele de la Anina sunt exact din perioada in care homo sapiens intra in Europa, dar chiar in acele timpuri omul de Neanderthal disparea din Europa".

Descoperirea celei mai vechi fosile din Europa a omului modern a fost realizata de un grup de speologi timisoreni in anul 2002.