Judecatoria Ludus a amanat din nou solutionarea contestatiei la executare formulata de romanii din comuna mureseana Hadareni condamnati pentru pagubele produse rromilor din localitate in septembrie 1993.

Magistratii au luat aceasta decizie dupa ce au constatat anumite inadvertente intre numarul de dosare executionale si cel al contestatiilor la acestea, dar si ca hotararea CEDO din 12 iulie 2005, prin care Statul Roman era condamnat pentru incalcarea Conventiei Europene de catre institutiile din tara, trimisa de instanta de la Strasbourg, nu este tradusa in limba romana.

Noul termen de judecata acordat de Judecatoria Ludus este stabilit pentru data de 26 octombrie, prilej cu care cei 18 rromi care s-au impacat cu statul dupa ce acesta s-a angajat sa plateasca despagubiri in cuantum de 262.000 de euro vor trebui sa prezinte, la randul lor, extrasele de cont care sa dovedeasca faptul ca banii le-au fost virati de autoritati in urma intelegerii perfectate la

Strasbourg. Rromii s-au aratat nemultumiti de aceasta decizie cu atat mai mult cu cat judecatorii au cerut ca pana la termenul urmator sa prezinte si actele de nastere ale copiilor lor.

In baza unei hotarari a Curtii de Apel Targu-Mures, ramasa definitiva ca urmare a respingerii recursului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, rromii din Hadareni beneficiaza de despagubiri materiale si morale in valoare de aproape doua miliarde lei din partea mai multor romani.

In consecinta, cetatenii acestei etnii au cerut unui executor judecatoresc punerea in executare a sentintei, acesta din urma fiind nevoit sa recurga la sechestrul asigurator pe averile romanilor care au refuzat sa plateasca sumele la care au fost obligati de instanta.