Dimineata devreme, din anii libertatii noastre se desprine ca un exotism oriental, horoscopul vietii. Ce faceti azi, in week-end, daca veti avea bani, noroc in dragoste, un accident de masina, o paguba si o calatorie... Cine castiga alegerile, in duminica fatidica va avea succes cel nascut in zodia fecioarei.

Pacat ca nu pot beneficia si tarile de sfaturile astrologilor.

Sa stea presedintii, prim-ministrii, seful armatei, seful pompierilor, doamna de la mediu si sa ia notite dimineata de la Neti Sandu: va avea loc o rapire spectaculoasa, in Banat vor fi din nou inundatii, la Podeni alunecari de teren, Miron Cozma va avea din nou probleme cu justitia si un mare fotbalist se insoara pentru a doua oara. Daca vietile noastre individuale ar curge precum ne prevad astrele, la lei, tauri, raci si pesti, nici n-ar fi atat de rau.

Insa, de departe, trebuie sa recunoastem, Romania a avut anul acesta parte de o viata extrem de tumultuoasa.

Ca o poveste pasionala de telenovela, apriga si plina de surprize, traieste la cote inalte acesta viata de boem care asteapta sa-i fie simpatic Europei si sa o primeasca pentru cat de exotica si colorata ii este fusta de gitanne.

Romania s-a trezit dimineata sub ape, de la un capat la altul, fara crutare, tinut dupa tinut, fara indurare, au avut parte de puhoaie care spalau tot.

Cine sa fie vinovat? Un nepriceput care n-a facut bine digurile, mafia lemnului care a curatat padurile si a lasat drum liber apelor, primarii care n-au anuntat pericolul la timp, taranul care nu si-a curatat santul de la poarta, sau pur si simplu astrele potrivnice acestei tari?

Dupa ape a venit moartea. In Tulcea se ard pasarile, se izoleaza oamenii, se ucid vietati suspecte. Precum in filmele de science fiction, oamenii autoritatii imbracati in alb, cu manusi si masti curata de virusul mortii pamanturile pustiite de ape si parjolite de saracie.

Mai este loc de vreo nenorocire? Ar putea veni si un cutremur? Astrele nu i-au prezis Romaniei la horoscop... Si Doamne fereste!

Vazand ca avem o inima tare, rezistenta la diversiuni si acrobatii de mare clasa, astrele ne dau peste cap si ultimele socoteli, intorcand norocul, dar unuia singur.

Evreu, crescut la scoala lui Vadim, Nati Meir a castigat de curand, "la matusa", o avere fabuloasa facuta dincolo de ocean, avere care da peste cap toate clasamentele bogatilor europeni. Si care o lasa din nou pe Romania cu gura cascata.

Intre aceste dusuri scotiene care dau fiori de gheata multimii si calde mangaieri Meirilor, Becalilor, Omarilor, romanii se amagesc si ei ca joaca intr-o piesa bulevardiera ce starneste din cand in cand hohote de ras.

Peste toata nenorocirea asta, intre grotesc, ridicol si dramatic, rasuna hohotele unui presedinte cam prea vesel pentru o tara atat de trista. El ii cearta pe inundati ca nu au fugit din calea apelor, ii numara si ramane optimist: nu s-au inecat toti.

Ii cearta pe jurnalisti, se da la licuricii mari si mananca copane cand toate orataniile romanilor s-au facut scrum. Suntem o tara prea vesela pentru o soarta atat de mizerabila.