O batrina de 81 de ani a ajuns in strada in urma propriei inconstiente. Dupa ce au gasit-o zacind pe marginea soselei dinspre Tomesti, in urma cu aproape o luna, fara acte de identitate, politistii au dus-o la caminul de batrini „Sf. Imparati Constantin si Elena", unde se afla si acum.

Femeia spune ca un barbat pe care l-a cunoscut prin intermediul unui prieten a profitat de nestiinta sa si i-a vindut apartamentul folosind o procura intocmita in alt scop. Pe de alta parte, politistii spun ca batrina si-a vindut apartamentul cu buna stiinta, cu toate ca avea datorii la intretinere de peste 100 de milioane de lei. Femeia nu si-a mai vazut insa niciodata banii pe apartament.

„M-a abandonat intr-o camera cu gratii, sa nu ies"

Totusi exista doua variante ale aceleiasi povesti. Batrina pretinde ca, profitind de virsta ei inaintata, Dascalu N. a inselat-o pretinzind ca o va ajuta. Elena Teacu spune ca l-a rugat pe acesta sa-i scoata de la CEC suma de 30 de milioane de lei vechi, pe care ii adunase timp de citiva ani.

Convinsa de buna-credinta a barbatului, batrina a intocmit o procura pe numele lui Dascalu, care-l imputernicea sa-si foloseasca semnatura in numele ei. Cu semnatura respectiva, acesta i-a vindut apartamentul din strada Socola, lasind-o pe drumuri. „Eu i-am dat procura sa-mi scoata niste bani de la CEC.

Eu nu puteam sa ies, iar el mi-a vindut casa si m-a dus cu forta pe data de 27 august, cu masina, pina la Chicera. Acolo m-a abandonat intr-o camera cu gratii, ca sa nu ies. Pe 4 septembrie am reusit sa ies de acolo si am ajuns in strada", povesteste plingind femeia, a carei singura avere este acum un pat de fier intr-un azil de batrini.

Elena spune ca masina cu care barbatul a dus-o in satul Chicera este un BMW, iar casa in care au inchis-o este a viitoarei sotii a acestuia, Ichim E. „L-am cunoscut pe omul asta printr-un mos care mi-a reparat masina de spalat si care mi-a zis ca el ma poate ajuta sa-mi scot banii, ca e om de treaba.

Cu ce drept mi-a vindut el apartamentul? Cine ma ajuta acum pe mine?", striga cu disperare batrina.

Unde a gresit de fapt batrina

A doua varianta a povestii apartine politistilor, cazul intrind in atentia acestora dupa ce vecinii batrinei au depus o sesizare pe numele Elenei Teacu. Asa cum a precizat unul dintre anchetatori, oamenii au fost nemultumiti ca proprietara si-a vindut apartamentul, cu toate ca datora peste 100 milioane lei la intretinere.

In momentul in care oamenii legii au vizitat-o pe Elena Teacu la caminul de batrini, femeia le-a spus acestora ca Dascalu ar fi escrocat-o. Mergind pe fir, politistii au stabilit ca batrina a facut la notariat o procura speciala prin care l-a mandatat pe barbat sa o reprezinte si sa efectueze diverse operatiuni in numele ei.

Ulterior, Dascalu a vindut apartamentul batrinei unui iesean din Nicolina, fara stirea acesteia. Politistii nu au putut intocmi dosar penal, pe motiv ca Dascalu a actionat in limita legii. Fost fotograf, Elena Teacu era cunoscuta in Iasi pentru atelierul ei de linga Policlinica Industriala.

Pe linga faptul ca a lasat-o fara casa si fara banii de apartament, batrina spune ca Dascalu i-a confiscat si toate aparatele de fotografiat cu care a lucrat o viata intreaga. „Aveam foarte multe lucruri de valoare acolo, cum ar fi aparatele mele scumpe, pentru care am muncit toata viata.

Acum am ramas fara nimeni si fara nimic", mai spune batrina, agitind hirtia pe care isi notase numele celui care inselat-o, numarul masinii sale si toate datele pe care le prezentase si politistilor.

90 % dintre batrinii din azil au trait aceasta experienta

La caminul de batrini „Sf. Imparati Constantin si Elena", din 155 de virstnici, aproape 90% au ajuns la azil dupa ce le-au fost vindute casele, de catre rude sau necunoscuti in care au avut incredere.

„Aproape toti cei care ajung aici au fost dati afara din propriile case, fie de copii, care ulterior au plecat in strainatate si au vindut casa, fie de straini care zic ca-i ajuta, dar le iau toata averea", spune Elisabeta Gheorghe, directoarea azilului „Sf. Imparati Constantin si Elena".

In majoritatea cazurilor, cei care-i pacalesc pe batrini profita de nestiinta lor si intocmesc acte care-i acopera perfect apoi in fata legii, in cazul unei anchete. Singura cale prin care Elena Teacu isi poate recupera banii proveniti din vinzarea apartamentului ar fi sa ceara in instanta anularea contractului de vinzare-cumparare incheiat de Dascalu.

Procesul ar dura insa mai mult decit ar permite virsta si starea de sanatate a batrinei.