Printre ele, si SC SOMA SA, firma unui liberal bacauan, actionar la o gazeta bacauana, dar si cumatru cu Dumitru Sechelariu. L-ati recunosciut desigur pe Constantin Sosu, omul a carei firma a prins o astfel de licitatie si in timpul mandatului cumatrului.

Ca tot omul dornic de a pune mina pe purcoiul de bani, s-a inscris si el la aceasta licitatie. A depus caietul de sarcini, a studiat problema si a participat. In cele din urma, nea Sosu al nostru a invins. A reusit sa "pacaleasca" administratia lui Romica Stavarache si sa incheie un contract pentru urmatorii cinci ani.

Desigur, cu pretul sub cel al celorlalte firme de profil. Si, conform legislatiei, a cistigat. Toate bune si frumoase pina aici. La licitatie, toate pareau a fi bune si frumoase:costurile pentru ridicarea si depozitarea gunoiului acopereau cheltuielile, asa incit nici in cele mai negre vise ale primarului nu se punea problema majorarii taxei de salubritate.

Deunazi insa, gunoierul sef al municipiului a avut o sclipire si ce s-a gindit? Ia sa majoram taxa de salubritate. Zis si facut. S-a dus glont la primar, argumentind ca intre timp costurile au crescut si ca nu mai acopera cheltuielile. I-a propus sa majoreze taxa de salubritate. Primarul nici n-a vrut sa auda.

I-a pus docomentul in fata si i-a spus ca docomentul e semnat si ca asa ramine. Asa incit de la respective intrevedere, omul nostru a plecat cu tomberoanele intre picioare.

De citiva ani, gratie apropierii lui Sosu de oamenii fostei guvernari, afacerile gunoierului sef al municipiului au prosperat. La un moment dat, primarulRomeo Stagacahe a fost la un pas de a-i ceda lui Sosu o parte din lucrarile de la platforma de gunoi a orasului.

Stiindu-l pe Sosu ca fiind un partener neserios, s-a renuntat la colaborare. Ca sa nu mai vorbim de modul in care Constantin Sosu a reusit sa puna mina pe la lacul de la Motoseni, oamenii din sat reclamind matrapazlizurile gunoierului sef al orasului. Si exemplele ar putea continua.

Fost angajat la Regia de Gospodarie Comunala din Bacau pina in decembrie '89, Constantin Sosu este la ora actuala unul dintre cei mai bogati oameni din judet. Liberal, ca si primarul de pinan '96, apoi cumatru cu primarul Sechelariu, iar acum in acelasi partid cu actualul sef al administratiei locale, Stavarache.

Iata doar citeva din secretele de a face afaceri de succes pe bani Publici. SC SOMA SA, firma la care este majoritar si care se ocupa cu salubrizarea din municipiul Bacau, una dintre societatile prin care detine monopolul.

Soma nu a fost clintita de pe piata din 1991, cind a obtnut contractul de la Consiliul Local. De atunci nu a reusit nimeni sa cistige licitatiile privind salubrizarea Bacaului. Succesul lui Sosu se poate datora poate norocului de a fi liberal, in timp ce municipiul era condus de primarul PNL Ioan Liciu.

Venirea la puterea a lui Romeo Stavarache (PUR) nu a schimbat prea mult situatia, pentru ca si noul primar a sarit in barca PNL, unde Sos era vicepresedinte. Constantin Sosu are doar trei firme la vedere: Soma, Mediabac (n.r.-prin care scoate un cotidian local) si Esox.

Prin societatea Soma a fost "innobilat", prin cea de presa are control sI publicitatea, iar prin Esox a devenit si baronul lacurilor din judet (in special lacul Motoseni.

Sosu scoate miliarde de lei prin comercializarea de peste. mai bine de un deceniu si patronul firmelor Soma, Esox si Media Bac. Nici rudele sale nu stau prost la capitolul finant. Fratele sau, Vasile Sosu a obtinut administrarea cimitirelor din Bacau, prin societatea Luvis.

Baronul gunoaielor din municipiul Bacau are doar trei case: una dintre ele este situata in comuna Sarata, renumita mai ales pentru cimitir si prostituatele care stau pe centura Important e ca administratia a deschis ochii la timp si nu s-a lasat pacalita de ingineriile lui Sosu. Inginerii de om de la salubritate, nu?