Cazul preotul din Valea de Jos, hulit de proprii enoriasi, revine in actualitate. Conflictul dintre popa si sateni, vechi de peste 13 ani, e departe de a se fi incheiat.

In vreme ce mare parte dintre sateni, cei care-l arata acuzator cu degetul strigandu-i ca a furat din banii bisericii, sunt decisi sa scape de preot cu orice pret, satul pare acum scindat in doua pentru ca un alt grup s-a ridicat impotriva primilor. Acestia din urma sunt partizanii preotului Dumitru Salajan.

Conflictul, relatat pe larg si de GAZETA DE ORADEA, a inceput in 1992, cand biserica din Valea de Jos era in constructie. Preotul a fost acuzat, ca in acea perioada a furat bani din fondurile alocate constructiei, bani stransi de la localnici. De atunci, parintele Salajan a intrat in vizor. „Nimeni nu-i face nimic din cauza ca e preot.

Tot ceea ce ne dorim este ca preotul sa plece si sa nu mai fie scandal" spun protestatarii care, intr-una dintre dispute au ajuns sa se ia chiar la scarmaneala cu prelatul. Nici popa nu s-a lasat, impartind si el scatoalce pe unde apuca.

Vorbele au ajuns si la urechile sefilor mari iar Episcopia Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului l-a mutat pe Salajan. Crezand ca vor opri aici conflictul. Dar, de aici s-a iscat, insa, un alt scandal. Grupul de sustinatori nu este de acord cu plecarea din biserica a preotului Salajan.

Unii spun ca tensiunile din Valea de jos va continua daca parintele ramane in sat, altii spun ca nu Salajan e samanta de zazanie si ca scandalul se va aprinde si mai tare daca parintele va pleca. Hotararea definitiva a Episcopiei, atat de dorita dealtfel, e contestata acum cu vehementa.

"Chiar daca pana acum nu am facut nimic pentru a-l apara pe parintele, acuma suntem in stare sa trecem, cu biserica cu tot, la alta religie" spun partizanii popii Salajan.

Pregatiri de razbel

Grupul de sustinatori a organizat alegeri pentru un nou Consiliu Bisericesc si a pus la cale apararea preotului Salajan. Toate acestea pentru a contesta hotararea Episcopiei Ortodoxe a Bihorului de a-l muta pe preot la Biserica din Sudrigiu. Printre sustinatori sunt si trei consilieri locali din Valea de Jos.

In data de 2 octombrie 2005 a fost intrunita Adunarea Generala a majoritatii credinciosilor ortodocsi din Valea de Jos. Au fost puse in discutie alegerea unui nou Consiliu Bisericesc si sustinerea preotului Dumitru Salajan de catre Adunarea Generala a credinciosilor.

S-a decis, prin vot unanim, sustinerea lui Dumitru Salajan ca preot al satului.

La aflarea deciziei luate de catre Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului, consilierii locali ai Primariei Rieni, care locuiesc in Valea de Jos, au hotarat sa afle parerea fiecarei familii de credinta ortodoxa, in ceea ce priveste mentinerea in biserica a preotului.

Asa ca au batut din poarta-n poarta cu listele de „adeziuni". Dintre cele 137 de familii 110 s-au declarat pro Salajan.

Reprezentantii Consiliului Bisericesc sunt de parere ca raspunsurile localnicilor „reflecta clar opinia credinciosilor ortodocsi din Valea de Jos in ceea ce priveste imaginea foarte buna a preotului Salajan Dumitru".

Majoritatea contra

In cadrul aceleiasi adunari, Consiliul Bisericesc nou ales, a incercat sa arate „cum conducerea Episcopiei Ortodoxe a fost indusa in eroare cu liste fara antet, in care au fost trecute persoane decedate, unde au semnat toti membri celor 15-16 familii care sunt impotriva preotului Salajan".

In procesul verbal intocmit in urma Adunarii Generale s-a mai aratat ca de fapt nu preotul poarta vina ci „fostul casier Nicolae Onica, care a gestionat fraudulos si banii stransi din tas, lumanari si donatii, aproximativ 30.000.000 lei (3000 RON), in perioada 2001-2004.

Acesti bani se gasesc la Onica Nicolae iar biserica are nevoie de ei ca de aer" spune sustinatorii preotului Salajan.

Reprezentantii Consiliului Bisericesc din Valea de jos mai spun ca "grupul minoritar al protestatarilor a vandut materiale de la Sfinta Biserica fara a consulta pe cineva iar toate aceste lucruri si stari de fapt, au dus la scandal". Pareri impartite...

Impotriva Episcopiei

"Biserica satului Valea de Jos sa ramana filiala a Parohiei Sudrigiu, datorita partii financiare, cel putin pana la sfintirea ei, iar Dumitru Salajan sa ramana in continuare preot in Valea de Jos, pentru a se putea bucura de rodul muncii lui" spun cei care s-au erijat in aparatorii preotului.

Asadar, in data de 5 octombrie 2005, reprezentantii Consiliului Bisericesc din Valea de Jos au inaintat un memoriu Episcopiei, care are un ton imperios si e menit sa le impuna inaltelor fete bisericesti schimbarea deciziei.

„Avand in vedere evenimentele intamplate in satul Valea de Jos, in legatura cu preotul Salajan Dumitru, va rugam sa va reconsiderati hotararea luata privind inlocuirea preotului si a infiintarii Parohiei din satul Valea de Jos" se scrie in jalba.

Pentru sustinerea cererii lor, reprezentantii Consiliului Bisericesc au depus la Episcopie, xerocopii ale procesului-verbal intocmit la Adunarea Generala din 2 octombrie 2005 si ale tabelelor cu sustinatorii preotului Dumitru Salajan.

Reprezentantii Consiliului au cerut Episcopiei ca „pentru evitarea prelungirii conflictului, sa ia o decizie favorabila, cat mai repede cu putinta".

Hotarare definitiva

Toate incercarile GAZETEI de a obtine opinia parintelui ulit au fost sortite esecului. Preotul nu poae fi contactat pentru ca refuza sa raspunda la telefon.

Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului a luat o hotarare oficiala definitiva. Biserica Filia Valea de Jos va fi transformata in Parohie. Vasile Bota, Vicarul Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului, spune ca „astfel de masuri nu au fost luate numai in Valea de Jos.

Bisericile din mai multe sate au fost transformate in Parohii pentru ca preotii de acolo tineau slujbe si in satele vecine".

El mai declara ca „preotul Dumitru Salajan va ramane in Parohia Sudrigiu iar hotararea nu a fost luata pentru a da curs ambitiei unei parti sau alteia ci in beneficiul credinciosilor, pentru ca preotul sa poata fi prezent la slujbe in fiecare duminica".

Din declaratiile Vicarului Episcopiei rezulta ca Parohia Valea de Jos va fi suplinita de catre Protopopul de la Beius, Ioan Balint. Noul preot in Valea de Jos va fi Nicolae Rusu, deja hirotonit, care face practica liturgica de aproximativ doua saptamani.

Numai ca, semnalele din sat sunt clare – o data cu prima slujba a preotului numit in locul lui Salajan, in mica comunitate din Valea de jos va fi iar scandal. „Afara cu preotul hot!", zic unii, „singurul care are dreptul sa intre in biserica este preotul Salajan", spun ceilalti.