Aplicate de ceva timp si in Romania, legile europene privind ordinea publica si protectia minorilor se dovedesc permisive. Drepturile omului, in varianta europeana, le permit copiilor care au sub 16 ani sa comita orice fel de infractiune, motivind ca acestia nu au discernamintul necesar pentru a cintari bine lucrurile.

Situatia reala este ca infractorii au ajuns sa cunoasca foarte bine aceste legi si, dupa ce savirsesc infractiuni, aduc scuze motivindu-si faptele cu citate din legile pe care ii apara. Principala ingrijoare a politistilor si procurorilor consta in faptul ca de citiva ani infractiunile comise de minori cuprind fapte din ce in ce mai grave.

Astfel, anul trecut, un adolescent a fost anchetat pentru tentativa de omor. In schimb, anul acesta au fost inregistrate 30 de tilharii cu autori minori. Modul lor de operare este rudimentar, dar, pe cit de simplu pare, este cit se poate de "eficient ". Victimele lor sint de regula femeile care merg singure pe strada, la ore tirzii in noapte.

Trec in fuga pe linga ele si le smulg posetele si lantisoarele din metal pretios de la git. Bunurile furate sint mai apoi vindute la amatorii de chilipiruri pe sume aproape infime. "Anul acesta au fost probleme cu aceste tilharii. Instanta hotaraste lasarea lor in libertate si, de obicei, cind revin pe strada acestia comit alte fapte de acest gen.

Din pacate, politistii nu pot decit sa constate fapta si sa-i returneze familiei ", spun politistii.

Cariera de hot inceputa la 11 ani

Pe linga faptul ca minorii care comit infractiuni sint lasati in libertate, infractiunile comise in perioada de minorat nu constituie recidiva. In urma cu circa cinci ani, un grup de minori din Dorohoi a "reusit " sa adune zeci de spargeri. In Botosani, un alt pusti care nu implinise nici macar 12 ani, a reusit sa fure o Dacie din Zona Industriala, pe care a condus-o pina pe Strada Viilor.

Totul s-a intimplat noaptea si pe traseu pustiul nu a dat peste nici un echipaj de Politie. Pentru a ascunde fapta, l-a rugat pe un localnic sa-i parcheze masina motivind ca a fost trimis de tatal sau, care este beat. Practic, cei 641 de minori cercetati anul acesta au avut la activ aproape 900 de fapte.

Numarul exact nu se cunoaste si la drept vorbind, se poate spune doar ca atit au reusit sa le probeze politistii. C. C., are 14 ani si este de loc din satul Dracsani Sulita, dar a fugit de acasa si s-a stabilit in municipiul Botosani. Ziua cerseste pe linga Cinematograful Unirea, iar noaptea isi face de cap.

Cei din cercul lui de cunoscuti ii spun "Castel ", porecla cu care a intrat deja in albumul Politiei. La inceputul anului s-a inhaitat cu un alt tinar din municipiul Botosani, A.S., numai de 11 ani. Pe 17 ianuarie, ei au pus ochii pe o femeie care mergea singura pe strada si au urmarit-o pina pe strada Maxim Gorki.

Femeia, Stefania V., de 65 ani, nu a banuit nimic, dar cind sa intre in scara blocului, cei doi au atacat-o din spate si i-au furat poseta. Pustiul poate fi considerat chiar un fenomen pentru ca, daca i s-ar aduna toate faptele, acestea nu ar incapea pe hirtia cazierului.

Acesta este insa numai un exemplu pentru ca un alt factor de ingrijorare il reprezinta faptul ca unii minori isi incep activitatea infractionala la numai 10 sau 11 ani. Cert este ca nu se dau in laturi de la nici un fel de fapte.

Cel mai grav caz inregistrat anul acesta este al unei tinere de 17 ani care a ramas insarcinata in urma unei relatii intimplatoare, iar dupa ce a nascut si-a ucis pruncul. Pentru aceasta fapta, tinara a fost cercetata pentru pruncucidere.

Zilele trecute, "Monitorul de Botosani " relata cazul unui tinar din Cernesti - Todireni. A.M., de 15 ani, care este inca elev, a baut prin barurile din comuna dupa care a violat o batrina, de 86 de ani. Retinut pentru cercetari, tinarul a fost internat in vederea expertizarii.

In unele cazuri, politistii ajung sa se roage ca unii dintre tineri sa implineasca 14 sau 16 ani pentru a-i ancheta si pentru a-i duce in fata instantei. Grupul lui Vampiras, care actiona in zona Primaverii, a fost edificator in acest sens. Tinerii, vreo sase la numar, si-au extins zona de actiune de la magazinele din jurul blocului in aproape un sfert din oras.

De la bariera Sucevei si pina in bariera Curtesti, ei au spart zeci de magazine. Furtul pare sa fie specialitatea lor. Din cele aproape 900 de fapte comise de minori si anchetate de Politie, in peste 70% a fost vorba de furturi. Spargeri de chioscuri si magazine. Nu fura mare lucru - biscuiti, guma de mestecat, tigari si bauturi alcoolice. Foarte rar si ceva de mincare.

Unii au ajuns sa aiba un tupeu incredibil. Prinsi, ei recunosc cu nonsalata ca sint autorii furtului. Atitudinea lor se regaseste in faptul ca ei stiu ca nu pot fi trasi la raspundere.

380 de minori trimisi in judecata

Potrivit unei statistici existente la Parchetul de pe linga Tribunalul Botosani, anul trecut au fost trimisi in judecata 380 de minori, 27 dintre ei in stare de arest preventiv. Fata de alti peste 200 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala, iar alti 286 nu au mai fost nici macar trimisi in instanta, 162 dintre acestia din urma avind sub 14 ani.

In plus, in cazul altor 45 de minori a fost sesizata Comisia de ocrotire a minorilor. "Asa cum demonstreaza si aceste cifre, minorii au ajuns sa reprezinte o adevarata problema pentru judetul Botosani.

Consider ca institutiile si autoritatile ar trebui sa se implice si mai mult in combaterea acestui fenomen ", sustine Cristian Popovici, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani.

Cert este ca, potrivit legii pentru protectia copilului, nu mai putin de noua institutii ar trebui sa intervina pentru stoparea acestui fenomen - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Primaria, Judecatoria, Tribunalul, Inspectoratul Scolar, Directia de Sanatate Publica, Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, Inspectoratul Teritorial de Munca si

Inspectoratul Judetean de Politie. Dintre acestea, putine ajung sa-si duca la indeplinire toate atributiile. De aceea, masurile luate de ceilalti parteneri nu mai ajung sa aiba efect