In cadrul dezbaterii proiectului legislativ propus de ministrul Eugen Nicolaescu, la Cluj, doctorul Stefan Florian, sefu" Clinicii de Neurochirurgie, a ridicat problema costului actului medical, considerand ca mai intai trebuie sa se faca o evaluare a acestuia pentru a se putea porni in evaluarea activitatii unitatilor spitalicesti de la costuri reale.

Doar asa se pot urmari, in opinia medicului clujean, necesitatile reale ale unui spital. Faptul ca nu se cunosc date concrete afecteaza mult sistemul sanitar.

Cele mai mici datorii curente le inregistreaza in municipiul Cluj Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta", care mai avea de platit doar 303 milioane lei vechi pentru activitatea din 2005 la sfarsitul lui septembrie.

Din pacate, Institutul Inimii are neachitate, la fineletlunii septembrie, facturi in valoare de 11.632 milioane lei, din care pentru medicamente aproximativ 4 miliarde si jumatate lei vechi, pentru materiale sanitare 4 miliarde, pentru utilitati 1 miliard, iar pentru materiale cu caracter functional 1.242 milioane lei ROL.

Prioritatile agendei ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, includ si privatizarea spitalelor, cu exceptia unitatilor de urgenta. Variantele pe care le intrevede ministrul impart spitalele in trei categorii& spitale care raman publice, spitale care sunt preluate de comunitatile locale si spitale care urmeaza a fi privatizate.

Acestea din urma, daca nu sunt considerate o investitie profitabila de catre oamenii de afaceri, urmeaza a fi inchise, in locul lor construindu-se altele noi. In judetul Cluj nu se inregistreaza mari datorii catre furnizori, dar se impun unele restructurari.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in cadrul primelor masuri ce se impun prin reforma in sanatate inca de la inceputul anului 2006 se vor efectua verificari si inventarieri la toate unitatile medicale.

Inca din octombrie Eugen Nicolaescu a afirmat ca "se intentioneaza transformarea, restructurarea sau inchiderea spitalelor care nu sunt eficiente sau care sunt lipsite de adresabilitate". Un asemenea caz face in aceste momente subiectul protestelor de la Spitalul de Psihiatrie de la Poiana Mare, judetul Dolj.

In judetul Cluj a fost desfiintat pana acum Preventoriul TBC care functiona in cadrul Spitalului Studentesc. Masura s-a luat deoarece aceasta unitate nu justifica numarul mare de paturi. Alte masuri ce sunt puse in discutie privesc separarea Spitalului Clinic Judetean.

In acest caz se va impune angajarea de personal de conducere si administrativ pentru fiecare unitate de sine statatoare. Datoriile curente ale spitalelor din judet se ridica la sume foarte mari, facturile neachitate fiind inca in termen de plata.

Datoriile catre furnizorii de bunuri si servicii privesc articole precum alimente, medicamente, utilitati, materiale cu caracter functional, obiecte de inventar, reparatii curente, reparatii capitale, carti si publicatii.

Totalul general se ridica la 9.036,61 de mii lei RON, conform datelor furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a judetului Cluj. Adresa primita de la CAS Cluj precizeaza faptul ca "datele sunt communicate de unitatile sanitare cu paturi, care raspund de realitatea si exactitatea datelor".

Aceste datorii curente sunt aferente activitatii pe anul 2005 si erau inca neachitate la finele lunii septembrie. Astfel, Spitalul Judetean Cluj are de platit 3.145,67 mii lei RON, suma cea mai mare fiind inregistrata la datoriile catre furnizorii de medicamente, unde cifra este de 1.456,75 mii lei RON, adica peste 14 miliarde de lei vechi.

In privinta materialelor sanitare, datoria curenta se ridica la peste 4 miliarde lei vechi. Spitalul de Adulti are de achitat facturi de peste 10 miliarde ROL pentru 2005 si are datorii pe 2004 de 1.275 milioane lei vechi.

Spitalul de Copii trebuie sa plateasca furnizorilor 1.190 milioane lei vechi, iar Spitalul TBC 4.882 milioane ROL, din care cea mai mare parte pentru medicamente. Nici in cazul celorlalte unitati spitalicesti situatia nu se prezinta mai bine.

Spitalul de Boli Infectioase are in clipa de fata datorii de 8.980 milioane ROL, din aceasta suma mai mult de jumatate fiind pentru medicamentele a caror plata se face la 180 de zile de la data emiterii facturii. Reactivii achizitionati de aceasta unitate si neachitati inca sunt in valoare de 1.020 milioane ROL.

Sumele pe care le datoreaza Spitalul de Recuperare Cluj sunt de 1.795 milioane lei vechi, in timp ce Spitalul Municipal trebuie sa achite 5.929 milioane. Cele mai mici datorii curente le inregistreaza in municipiul Cluj Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuta", care mai avea de platit doar 303 milioane lei vechi pentru activitatea din 2005 la sfarsitul lui septembrie.

Institutul Inimii are insa neachitate la finele lunii septembrie facturi in valoare de 11.632 milioane lei, din care pentru medicamente aproximativ 4 miliarde si jumatate lei vechi, pentru materiale sanitare 4 miliarde, pentru utilitati 1 miliard, iar pentru materiale cu caracter functional 1.242 milioane lei ROL.

In restul judetului, situatia datoriilor curente este asemanatoare cu cea din Cluj. Spitalul Municipal Dej trebuie sa achite 2.406 milioane lei, suma din care aproape jumatate este pentru medicamente. Pentru alimente, unitatea are de platit 840 de milioane lei vechi.

Spitalul Municipal Turda are de scos 4.922 milioane pentru a-si plati furnizorii, 50% din suma fiind pentru medicamente.

In Gherla sumele pentru furnizori ramase inca neachitate sunt mai mici, ajungand la aproximativ 705 milioane lei vechi, in timp ce Spitalul Orasenesc Huedin trebuie sa achite 4.290 milioane, din care mai bine de jumatate din suma sunt pentru medicamentele a caror plata se face la 180 de zile de la data emiterii facturii.

Unitatea spitaliceasca din Campia Turzii nu are de rezolvat decat facturi in valoare de 91 milioane lei, iar cea din Mociu 28 milioane. Spitalul Borsa trebuie insa sa plateasca alimente in valoare de 437 de milioane lei vechi, din care 332 pentru alimente. Toate aceste datorii sunt catre furnizori, costurile efective ale actelor medicale nefiind incluse in lista furnizata de CAS Cluj.

In cadrul dezbaterii proiectului legislativ propus de ministrul Eugen Nicolaescu, la Cluj, doctorul Stefan Florian, seful Clinicii de Neurochirurgie, a ridicat problema costului actului medical, considerand ca mai intai trebuie sa se faca o evaluare a acestuia pentru a se putea porni in evaluarea activitatii unitatilor spitalicesti de la costuri reale.

Doar asa se pot urmari, in opinia medicului clujean, necesitatile reale ale unui spital. Faptul ca nu se cunosc date concrete afecteaza mult sistemul sanitar. Acesta din urma este de multe ori sufocat si de o alta cauza si anume gestionarea anexelor spitalului.

Privatizarea spitalelor este o solutie, dar nu stim cum se va realiza. Tentative au mai fost, cel putin pentru privatizarea unor sectii de spalatorie, dar acestea nu au avut succes datorita investitiilor mari pe care eventuali doritori ar fi trebuit sa le faca.

Privatizarea spitalelor ridica si alte semne de intrebare, deoarece multe cladiri in care functioneaza unitati spitalicesti sunt revendicate. Potrivit evidentei primite de la Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj, Spitalul Clinic de Adulti, a carui valoare estimata este de 2 miliarde si jumatate a fost revendicat.

Terenurile si constructia ce constituie Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca sunt revendicate si ele, alte persoane solicita Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj, constructia in care functioneaza sectia de Chirurgie Maxilo-Faciala II. O revendicare inedita priveste Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca.

Solicitantii cer atat terenul cat si 2 case de locuit, cu toate ca acestea din urma nu mai exista. Terenul pe care se afla Spitalul Clinic de Recuperare de pe strada Viilor este si el tinta retrocedarilor.

In contextul legii nr.247/2005, care in Titlul I, articolul 1, punctele 37 si 38, specifica faptul ca "imobilele ocupate de unitati sanitare din sistemul public se restituie fostilor proprietari, cu obligatia, instituita in sarcina acestora de a mentine afectatiunea imobilelor astfel restituite pe o perioada de pana la 5 ani", ramane de vazut ce se va intampla.