SC "Mecanica" Orastie (judetul Hunedoara) a fost ingropata chiar de o "firma-capusa" din interior, la care un procent din actiuni este detinut de unii sefi ai societatii. Paradoxal este faptul ca si "capusa" are dificultati financiare, desi detine toate utilajele performante si sectia de turnare a tuburilor de fonta ductila ale "Mecanica", lucru scos la iveala de raportul de audit intern.

Prefectul judetului, Marius Cristian Vladu, a intervenit in aceasta problema, iar Prefectura a solicitat si obtinut blocarea privatizarii celei de-a doua firme. In acelasi timp, "Mecanica" se afla in administrare speciala, din cauza datoriilor la bugetul de stat.

Un raport de audit efectuat la societatea din Orastie a scos la iveala, conform datelor oficiale, mai multe nereguli. Cel mai interesant aspect face referire la faptul ca, in incinta "Mecanica" functioneaza, de fapt, doua firme, cu acelasi obiect de activitate. Cea de-a doua este "Prel-Mec", la care angajati ai firmei-mama detin 0,4 din actiuni.

Raportul de audit a mai scos la iveala faptul ca angajatii de la "Prel-Mec" erau platiti tot din banii de la "Mecanica", dar societatea infiintata mai nou detinea cele mai performante utilaje si sectia de turnare a tuburilor de fonta ductila, care fusesera initial ale firmei-mama.

Mai mult, desi se presupune ca "Prel-Mec" este, de fapt, "capusa" societatii din Orastie, ambele se afla intr-o situatie economica precara. Pentru datoriile la bugetul de stat, "Mecanica" se afla in administrare speciala, conform Legii 137/2002, dupa cum se specifica chiar in datele oficiale al Ministerului de Finante, iar pentru "Prel-Mec" se intentiona o privatizare rapida.

Actiunea a fost, insa, blocata de Prefectura, dupa ce prefectul Vladu a luat cunostinta de datele cuprinse in raportul de audit intern. In plus, a fost atentionat atat Ministerul Economiei si Comertului, cat si vicepremierul Gheorghe Pogea, despre neregulile din cadrul societatii.

"Vrem privatizare, dar nu oricum. Cineva trebuie sa raspunda pentru miile de miliarde de lei ingropate la "Mecanica"", a afirmat Marius Cristian Vladu.

Interesant este si un alt aspect: in timp ce "Mecanica" se plangea de lipsa unei piete de desfacere a produselor, reprezentantii Prefecturii sustin ca, in urma mai multor contacte, s-a gasit o piata externa de desfacere a intregii productii pe un an.