Primul imobil cu birouri de clasa A din Cluj ar urma sa fie dat in folosinta pana la sfarsitul anului. Asociatii firmei care a achizitionat pentru aproape un milion de euro cladirea biscuite care a apartinut Bancii Agricole Cluj recunosc ei insisi ca cerintele oficiale pentru cladiri de prima clasa nu sunt intrunite.

Pentru a primi acest statut, cladirea trebuie sa intruneasca cel putin doua cerinte definitorii, o suprafata de cel putin zece mii de metri patrati si un loc de parcare pentru fiecare o suta de metri patrati de birouri.

In lipsa unui organism autonom care sa catalogheze cladirile de birouri pe model hotelier, Target Investment a preluat criteriile Building Owners Managing Administration (BOMA), pe care oricum nu le intruneste. "E ca la hoteluri. Ai patru stele dar poti avea conditii de cinci stele.

Nu e important", a declarat Sorin Dan, unul dintre cei doi asociati ai firmei care a achizitionat imobilul, explicand motivele pentru care asociatii sustin ca imobilul va fi de prima clasa. Deocamdata singurul imobil de clasa A care intruneste conditiile BOMA in Cluj, si aceasta doar la limita, este Maestro Business Center, aflata acum in constructie.

Cladirea are o suprafata ocupabila totala de 3659 de metri patrati, mult sub cerintele minime. Numarul de spatii de parcare este de asemenea de doar 19 comparativ cu numarul necesar de minim o suta. "E o situatie strict publicitara.

Majoritatea cladirilor care se proclama de clasa A nu au nici un corespondent real", a declarat Doru Lupeanu, director de marketing al Grup de Lux, una dintre agentiile imobiliare cu care Target Investment a incheiat contract de intermediere pentru inchirierea spatiului.

Spatiul cladirii e de trei ori mai mic decat minimul, spatiile de parcare sunt de cinci ori mai reduse ca numar, insa pretul unui metru patrat inchiriat este "cel al pietei" pentru clasa A, potrivit lui Sorin Dan. Chiar si asa, mai bine de jumatate din suprafata a fost deja precontractata.

Pretul pietei clujene la aceasta data este de cel mult opt euro pe metrul patrat la spatiile de birouri, insa la Maestro Business Center, prima cladire care intruneste cerintele BOMA, un metru patrat de birouri costa 12 euro.

Cladirea fostei Banci Agricole din Cluj a fost vanduta in anul 2003 catre firma Target Investment SRL Cluj, pentru suma de 955.150 de dolari cu TVA inclus. Prin contractul inregistrat cu nr. 1531/decembrie 2003 sub semnatura fostului director al RA DPP, Ioan Rus, Consiliul Judetean a cedat procentul de 68,75 la suta din suprafata detinuta.

Diferenta era deja detinuta de Target Investment, care a cumparat-o de la Raiffeisen Bank. Am solicitat directorului RADPP, Ioan Berche, o copie a contractului, insa acesta a refuzat pe motiv de "confidentialitate".

Cladirea va fi finalizata in decembrie. Asociatii Target Investment o caracterizeaza ca fiind un imobil de clasa A, insa admit ca imobilul nu intruneste nici unul dintre criteriile de clasificare, cu exceptia finisajelor.

"Din punct de vedere al suprafetei nu intrunim cerintele, dar din punct de vedere al finisajelor, da", a admis unul dintre asociati, Cristina Irimia. Administratorul a recunoscut, de asemenea, ca nici numarul minim de locuri de parcare nu este intrunit. De altfel, lucrarile de finisaje, executate de Precon Constructii SA, au inceput abia in iunie.

Intre timp, surse oficiale au confirmat ca imobilul in care isi desfasoara activitatea Directia Agricola Cluj a intrat si el in atentia omului de afaceri Sorin Dan, care intentioneaza sa il achizitioneze.

Situatia cladirii este problematica, de mai bine de doi ani Directia Agricola este solicitata sa evacueze imobilul, dupa ce Eparhia Reformata Cluj a castigat procesul intentat Statului Roman pentru retrocedarea cladirii. Sorin Dan neaga vehement. "Habar n-am. Nu stiu nici macar care e imobilul, sincer", a declarat Dan.

DADR si-a gasit deja un sediu in care sa se mute dupa ce cladirea a fost retrocedata, pe Calea Dorobantilor, spatiu ocupat pana recent de SC Alcom SRL. Pentru sediul respectiv a fost incheiat deja un contract de inchiriere pe cinci ani intre Consiliul Local si DADR,. 2436/453 din 14 aprilie 2004. Contractul urma sa intre in vigoare in 3 aprilie anul trecut la o chirie modica.

Chiria, neindexata, este de doar 1,2 milioane de lei pe luna pentru intreg spatiul de 585 de metri patrati. Pe de alta parte, DADR nu se poate muta in spatiul respectiv din cauza ca Alcom nu a eliberat nici pana la aceasta data cladirea, si potrivit directorului Iuliu Suatean nici nu o va face, chiar daca documentul incheiat cu CL Cluj Napoca este inca in vigoare.

"Cladirea e in litigiu, nu ma astept la nimic in urmatorii zece ani", a declarat Suatean. In consecinta, DADR Cluj isi construieste propriul sediu in cartierul Gheorgheni. Primele sume, necesare pentru studiile de rezistenta, au fost deja alocate de catre ministerul de resort.