Familia sefului Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a obtinut in Guvernarea PSD contracte de zeci de milioane cu Inspectoratul Scolar din Galati. Pe atunci, FEN nici macar nu indraznea sa se gandeasca la o greva de proportii.

Dupa ce s-a schimbat Guvernul si a cazut si afacerea, Federatia condusa de Ciosu nu mai vrea la scoala.

Si mai ciudat este ca in Galati, majoritatea profesorilor au votat inca de zilele trecute, intr-o sedinta organizata de federatie, sa revina la cursuri dar sefii de sindicat au decis continuarea grevei pe o perioada nedeterminata.

Angajatii din sistemul de invatamant se afla in greva de aproape trei saptamani, timp in care liderii lor de sindicat nu au ajuns la nici un consens in negocierile cu Guvernul Romaniei.

Aceasta este de altfel cea mai lunga greva a profesorilor, pentru ca in guvernarea trecuta, nimeni nu a avut curajul sa il supere pe fostul ministru al Educatiei, Alexandru Atanasiu si pe fostul inspector scolar general Stefan Simion (consilier judetean PSD).

Se pare ca oricat ar fi dorit profesorii sa isi spuna of-ul, tot nu ar fi avut cum sa o faca in mod public, deoarece aceeasi lideri de sindicate, care au dat acum peste cap anul scolar, erau legati in trecut de Inspectorat prin diverse interese.

Spre exemplu, familia secretarului general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, facea afaceri banoase cu Inspectoratul Scolar.

Fabrica de mobila la care este asociat fiul lui Constantin Ciosu, Daniel Ciosu (SC Guadalahara), a obtinut anii precedenti doua contracte mari cu Inspectoratul Scolar, ce era condus de consilierul judetean Stefan Simion.

Contracte de milioane pentru liniste in sistem

In anul 2002, firma Guadalahara a dotat Inspectoratul Scolar Judetean cu mobilier de specialitate, iar in 2003 tot firma condusa de Ciosu a fost aleasa de Inspectoratul Scolar sa doteze cu mobilier niste camere de cazare. Astfel ca in doi ani, Inspectoratul Scolar i-a facut cadou fiului lui Ciosu contracte de peste 90 de milioane de lei.

In schimb, atat Ministerul Educatiei cat si institutia ce a fost condusa de consilierul judetean (PSD) Stefan Simion a primit de la sindicat pace si liniste.

Salariile mici nu ii suparau atat de tare pe liderii FEN, iar despre calcularea eronata a unor sporuri salariale conducerea Federatiei nici nu a dorit sa vorbeasca in prima instanta.

A fost nevoie de un scandal national si de exemplul dat de un sindicat mic, pentru ca si conducerea Federatiei Educatiei Nationale sa deschida in instanta un proces pentru a obtine calcularea corecta a lefurilor cadrelor didactice.

Cele doua licitatii prin care Inspectoratul Scolar Judetean a achizitionat mobilier de specialitate de la firma familiei secretarului general al FEN au fost si sunt in continuare privite cu suspiciune de multi angajati din invatamant.

Guadalahara SRL, firma la care fiul lui Constantin Ciosu, Daniel Ciosu este actionar, functioneaza pe strada Dogariei nr. 143, in curtea unei case particulare.

Acolo nu se observa nici un atelier serios in care sa se prelucreze mobila, iar zilele trecute nu exista nici un afis care sa arate ca este vorba despre o firma cu numele „Guadalahara". Despre birouri cu secretare si directori nici nu poate fi vorba...

Ciosu apara „sponsorii" firmei de familie

Secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, ne-a declarat ieri ca in Guvernarea PSD salariile profesorilor erau mult mai mari si acesta este motivul real pentru care toti prosteaza acum.

„Dumneata stii ce s-a obtinut pe vremea PSD-ului? In 2004, salariatii din invatamant au beneficiat de un spor de salariu de 43%. Tu lasa-mi familia in pace, ca e rau!", a afirmat conducatorul Federatiei Educatiei Nationale.