Politistii valceni organizeaza periodic actiuni pe linie de ordine publica in timpul carora aduna de pe strada minorii hoinari si pe cei din alte judete. In urma verificarilor reiese intotdeauna ca majoritatea provin din centre de plasament.

Cei mai multi sunt descoperiti furand din buzunare, cersind sau spaland parbrizele masinilor.

Singura masura care poate fi luata in aceste cazuri – daca nu s-a comis nici o infractiune – este ca acesti minori sa fie „escortati inapoi, la centrele de plasament de unde provin si de unde evadeaza din nou, de cate ori au ocazia. De cele mai multe ori paznicii nu observa sau se prefac ca nu ii vad pe minorii fugari.

Problema este, insa ca orfanii care sufera de diferite forme de handicap fizic sau psihic pot fi racolati si agresati. Ultima actiune a politistilor care a urmarit depistarea copiilor fugiti din centrele de plasament a fost organizata miercuri de Politia orasului Baile Govora.

Politistii au urmarit in primul rand identificarea minorilor fugiti din centrele de plasament, dar si prevenirea infractiunilor. Au fost legitimate peste 30 persoane si au fost aplicate sanctiuni in valoare de 500 de lei noi.

Orfana bolnava psihic – gasita cand ii urmarea pe … politisti

In urma unei actiuni organizate la Horezu, politistii au gasit acum doua zile pe strada o adolescenta fugita din Centrul de Plasament Bistrita. Desi fata a fost depistata la o ora tarzie pe strazi, nimeni din centrul nu sesizase lipsa ei.

Fata sufera de o afectiune psihica si manifesta o adevarata pasiune pentru uniformele militare. Atunci cand intalneste pe strada politisti si jandarmi ea pur si simplu ii urmareste, acesta fiind si motivul pentru care fuge cel mai adesea din centrele de plasament.

„In cazul ei nu este prima oara cand fuge din centru. Are o pasiune speciala pentru uniformele politistilor, jandarmilor si de fiecare data cand vede cate unul, il urmareste. Ce-i drept, copiii nu pot fi condamnati pentru ca ei simt nevoia sa iasa dintre cei patru pereti si sa se plimbe.

Altii pleaca cu bilete de voie in familie si se intorc mai tarziu", a afirmat Silvana Cebuc, purtatorul de cuvant al Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Valcea. „Minora ne-a declarat ca a iesit sa se plimbe. Partea proasta este ca ei pot fi atrasi de persoane straine.

Fata suferea si de un handicap psihic. Tocmai de aceasta, noi facem periodic astfel de actiuni de prevenire", a declarat subcomisarul Constantin Busi, seful Politiei din Horezu.

„Paznicii nu sunt invatati cu obiceiurile copiilor"

Pentru crearea acestei situatii conducerea Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului Valcea a dat vina pe faptul ca paza centrelor de plasament a fost schimbata de curand, iar noii paznici nu ar cunoaste suficient obiceiurile copiilor, astfel ca nu observa cand acestia dispar. „Paza a fost schimbata la toate centrele.

Copiii mai sar gardul, dar probabil ca paznicii nu le dau prea mare atentie sau nu sunt invatati cu obiceiurile lor", a apreciat Nicolae Badea, directorul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului.

Pana in luna august paza centrelor de plasament a fost facuta de politistii comunitari dar, incepand cu data respectiva ea a fost preluata de angajatii Serviciului de Ordine Publica din cadrul Consiliului Judetean Valcea.