Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), devenita foarte cunoscuta si temuta pe vremea lui Miron Cozma, este pe cale sa se sparga. Sindicatele ale caror lideri au fost exclusi din Consiliul de Coordonare, pe motiv ca s-au opus unor decizii, vor sa se retraga din aceasta structura.

In acest sens, duminca, la Petrosani va avea loc o conferinta extraordinara a sindicatelor de la exploatarile miniere Petrila, Livezeni si unul dintre sindicatele de la EM Lonea ‹ "Solidaritatea 2000", care are circa 650 de membri - unde se va decide daca se vor desprinde de Liga si afilierea la alt sindicat.

Scandalul a pornit de la decizia de a retine din primele ortacilor, acordate in data de 1 decembrie, suma de 200.000 lei/persoana, chiar daca unii mineri au refuzat sa cotizeze catre LSMVJ.

Initial, se vorbea de faptul ca banii vor fi folositi pentru plata daunelor produse Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani in timpul mineriadei din 1999 si chiar s-a semnat un protocol administratie - sindicate in acest sens. Ulterior s-a semnat un nou protocol, in care era mentionat ca banii colectati de la mineri vor fi folositi pentru "activitati sindicale".

Multi dintre ortacii de la minele Lonea, Livezeni si Petrila au refuzat sa renunte la o parte din prima, iar liderii lor au fost exclusi din Consiliul de Coordonare al LSMVJ pentru ca ar fi instigat oamenii, iar acestia sustin, de fapt, ca ceea ce a facut Liga este o tentativa de "deturnare de fonduri".

"Am fost tratati ca niste infractori de drept comun cand ni s-a comunicat ca suntem exclusi din Consiliul de Coordonare al Ligii. Sindicatul de la Petrila nu doreste sa faca parte din LSMVJ. Nu poate sa existe o hotarare care sa bage mana in buzunarele oamenilor", a declarat presedintele Sindicatului Liber de la EM Petrila, Ioan Temneanu.

Ideea acestuia a fost sustinuta de Adrian Jurca - lider la EM Livezeni, si Villi Rusu - presedintele Sindicatului "Solidaritatea 2000" de la EM Lonea.

Cei trei il acuza pe actualul presedinte al LSMVJ, Zoltan Lacatos, ca este "stampila electronica a directorului general al CNH, Daniel Surulescu". "Semnaeza si stampileaza tot ce-i cere directoul Surulescu", a spus unul dintre liderii sindicali.

De asemenea, conducerea ligii este acuzata de "lipsa coloanei vertebrale" in discutiile cu administratia, lui Lacatos reprosandu-i-se faptul ca a cedat prea repede la negocierea Contractului Colectiv de Munca, fara sa obtina tot ce se putea obtine si este suspectat ca la fel ar proceda si acum, cand se apropie negocierile pentru urmatorul CCM.

Cei trei lideri vor actiona in instanta conducerea LSMVJ pentru decizia de a-i exclude din Consiliul de Coordonare.