Desi actiunile de promovare, la nivelul Romaniei, s-au dovedit pana la ora actuala lipsite de consistenta, bancherii maghiari sustin ca planurile lor vizeaza acapararea unei cote de piata de minim 5%. In paralel, presedintele OTP Bank, Csanyi Sandor, incearca sa se impuna ca un investitor strategic pe piata imobiliara din Romania, prin proiectele sale imobiliare extrem de ambitioase.

Oferta generala de angajare OTP se refera atat la specialisti, cat si la tinerii absolventi. "Daca esti si vorbitor nativ de limba maghiara, te asteptam sa candidezi pentru posturile vacante si sa ne prezinti aspiratiile tale profesionale", mentioneaza OTP Romania. "Am deschis deja o unitate in Cluj.

Va urma a doua sucursala, pe care o vom deschide fie in decembrie, fie in ianuarie", ne-a declarat Cristina Istrate, senior brand manager OTP Bank. Grupul OTP a intrat in Romania prin achizitionarea, in 2004, a "bancii de buzunar" Robank, pe structurile careia a inceput sa opereze.

Pentru ca Robank se adresa doar firmelor, maghiarii s-au vazut nevoiti sa construiasca de la 0 sistemul pentru persoane fizice. Cota de piata a OTP, de 1%, provine din preluarea activelor Robank.

La 22 septembrie 2005, grupul maghiar a decis sa il schimbe din functie pe Anthony Fekete, preferandu-l ca presedinte al Consiliului de Administratie al bancii romanesti pe Antal Pongracz, director adjunct al OTP Bank Ungaria.

Strategia maghiara vizeaza numirea, in functii de executie, a expertilor locali sau cu o buna cunoastere a pietei locale, in timp ce administratia subsidiarelor sa fie asigurata de membri ai top-managementului OTP Bank.

Prima incercare de "spargere" a pietei o constituie coborarea dobanzii la credite la 6,5%, creditul ipotecar fara comision de administrare, procesarea cererilor pentru nevoi personale intr-o singura zi sau intrarea cu oferte de imprumuturi pentru persoane fizice in forinti sau franci elvetieni.

Negocieri esuate pentru preluarea Bancii Transilvania

Cu toate ca numarul sediilor OTP trece cu putin de 20, bancherii maghiari si-au propus deschiderea a 20 de sucursale in 2005 si, in perspectiva, 100 de unitati. Printre punctele de pe harta bancara a OTP se numara Odorheiu Secuiesc, Oradea, Alba Iulia, Sfantu Gheorghe, Baia Mare, Targu Secuiesc, Targu Mures, Brasov sau Cluj, in care populatia de etnie maghiara detine o pondere importanta.

In general, banca, socotita drept una de nisa, s-a orientat catre cladiri din centrul istoric al oraselor. Maghiarii au pus ochii pe mai multe cladiri din zona Pietei Matei Corvin, din centrul Clujului, dar au trebuit sa se multumeasca, deocamdata, cu un mic sediu in Piata Cipariu, instalat sub o sala de gimnastica.

Sursele noastre spun ca in vizorul OTP s-au aflat hotelurile "Continental" sau "Melody". Pentru noua locatie, grupul OTP se afla in negocieri pentru fosta crama a hotelului "Continental" (partea dinspre strada Universitatii) sau parterul viitorului "City Business Center" (fostul sediu al Bancii Agricole), din zona Pietei Mihai Viteazu.

Surse din piata bancara spun ca OTP a negociat, la sfarsitul lui 2004, cu Banca Transilvania (BT) pentru preluarea acesteia, dar ca sefii celor doua banci nu au ajuns la un acord in privinta vanzarii bancii. OTP Ungaria a oferit 500 de milioane de euro, dar conducerea BT a replicat ca nu este dispusa sa vanda, cel putin pentru moment pe nici o suma.

Intre timp, pretul de piata al BT a depasit 700 de milioane de euro. Apoi, grupul financiar din Ungaria a venit cu o oferta de achizitie a pachetului majoritar de actiuni la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).

OTP este omologul unguresc al CEC, banca maghiara bazandu-se pe experienta sa in rentabilizarea caselor de economii si in transformarea institutiilor financiare mici in banci universale. Pentru CEC, grupul maghiar concureaza cu National Bank of Greece, Banca Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank si Raiffeisen.

"OTP Bank are convingerea ca succesul ei in privatizarea CEC ar intari relatiile economice si comerciale dintre cele doua tari si ar contribui la succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", este justificarea conducerii grupului din Ungaria.

"Polus Center" Budapesta, vandut pentru afacerile din Romania

Intre timp, OTP a preluat DSK, banca de economii detinuta anterior de statul bulgar. Totusi, banca din Ungaria a pierdut cursa pentru preluarea UkrSibbank in favoarea grupului francez BNP Paribas, dar a inaintat, dupa numai o saptamana, o oferta de cumparare a institutiei credit Ukrsotbank, a patra din Ucraina.

De asemenea, OTP a inaintat, o scrisoare de intentie privind cumpararea a 87,4% din actiunile institutiei sarbe de credit Panonska Banka, "amenintand" ca va analiza orice oportunitate de preluare in aceasta tara. OTP va finaliza si achizitionarea a 90% din Niska Banka (Serbia). OTP Bank, impreuna cu companiile afiliate, reprezinta cel mai important grup financiar din Ungaria.

Initial, OTP a functionat ca banca a municipalitatilor. Grupul intentioneaza sa devina cel mai important jucator in regiune, prin achizitionarea de institutii financiare in tarile Europei Centrale. Potrivit ultimei raportari la bursa maghiara, OTP Bank are ca actionari investitori straini - 88,9%, si locali - 11,1%.

Statul maghiar, reprezentat de APV Rt, detine o "actiune de aur"la OTP, care ii ofera detinatorului drept de veto asupra hotararilor actionarilor. Cu alte cuvinte, in caz de reusita, statul maghiar va detine, indirect, controlul asupra CEC.

Presedintele OTP Bank, Csanyi Sandor, este asociat cu oamenii de afaceri Peter Munk, Nathaniel Rothschild si Demjan Sandor in compania cu capital american, canadian, britanic si maghiar TriGranit Development Corporation, care activeaza in domeniul imobiliare in centrul si estul Europei, si care este la ora actuala una dintre primele zece companii de real estate din lume.

Aceasta a castigat licitatia pentru complexul imobiliar "Esplanada" din Capitala, care va implica investitii de 3-4 miliarde de euro. Un miliard va fi investitie directa si aproximativ 2-3 miliarde vor fi investitii indirecte. La Cluj, TriGranit este implicata in proiectul "Polus Transilvania", care va fi cel mai mare complex de tip mall din Romania.

In octombrie, Munk, Csanyi si Demjan, actionari in concernul Dipol Ungaria, au vandut complexul "Polus Center" din Budapesta catre Fondul ING Europe pentru 90 de milioane de euro, anuntand ca vor folosi banii pentru "Millennium City" din Budapesta si pentru proiectele din Romania.