Judecatorul Andreea Ciuca a fost din nou trimisa in judecata, pe niste capete de acuzare pentru care a fost deja achitata. Seful DNA, procurorul general Daniel Morar, prin acceptarea rechizitoriului subordonatilor, nu face decat sa confirme faptele si actele pentru care Suhan, Vizitiu si alti sefi ai PNA au fost demisi sau s-au pensionat.

Bucata de dosar ramasa la PNA in decembrie 2003, dupa disjungere si trimiterea magistratului in judecata a fost imbogatita cu alte capete de acuzare, in mai 2004, de catre procurorul Gh. Vizitiu, secondat de Marin Sandu. Vizitiu a devenit titular in cauza dupa avansarea lui Gh. Suhan ca adjunct al lui Amarie, pentru merite deosebite in dosarul Ciuca.

Doua dintre noile infractiuni sunt cele privind abilitatile de hacker ale Andreei Ciuca. Se pretinde ca ar fi spart baza de date a Tribunalului ca sa afle ce acte s-ar gasi in dosarul ei penal.

O alta vizeaza o nemaipomenita neglijenta in serviciu care ar fi dus la o paguba de 1,5 miliarde ROL in inventarul Tribunalului. Conform inventarului dispus de minister in acest semestru, la instantele din judetul Mures, s-a constatat ca toate bunurile sunt la locul lor. Iar acuza de un miliard si jumatate, tot la "locul" ei este, in dosarul judecatoarei.

O alta infractiune de-a lui Vizitiu este cea privind tulburararea insemnata pe care judecatoarea ar fi provocat-o prin executarea silita a drepturilor salariale ale magistratilor si ale personalului auxiliar. Pentru o suma de 8 miliarde lei, caci la atat s-a ridicat executia silita bazata pe hotarari judecatoresti definitive.

Dintre acuzele existente si extinse dupa imaginatia bolnavicioasa a procurorilor, aflam ca 4 au fost din nou trimise in judecata, la 15 decembrie 2003. La 2 ani de la prima trimitere in judecata si dupa 3 hotarari net defavorabile procurorilor, DNA face acelasi pas ca fostul PNA.

Asadar, dupa plecarea lor rusinoasa din institutie, DNA, la randu-i, le confirma actele. Monica Macovei a aratat in fata CSM ca Amarie, Suhan si Vizitiu au avut o activitate dezastruoasa, dar dupa pensionarea lor, Daniel Morar le confirma intru totul actele, in contradictie cu opinia motivata a ministrului.

Marin Sandu este pastrat, fara remuscari, la sefia unui serviciu ce se pretinde a lupta cu coruptia. Sa amintim si de cei peste 280.000 euro la care statul roman a fost obligat din cauza prestatiei acestui procuror in dosarul Hadareni.

Sau monitorizarea, fara autorizatie, de catre el, pentru mai bine de un an (mai 2003-iunie 2004) a telefoanelor mai multor jurnalisti din redactiile ziarelor "Romania libera", "Evenimentul zilei", "Ziarul de Mures", "Buna ziua, Ardeal" pentru a vedea daca judecatoarea Ciuca a hackerit ori nu.

Toate apelurile primite ori efectuate de acesti jurnalisti au fost monitorizate de procuror, in dispretul Conventiei Europene si al legilor interne.

Sau presiunile facute asupra mai multor martori (inclusiv din penitenciar), in mod direct, pentru a face declaratii acuzatoare la adresa Andreei Ciuca, inadmisibilele presiuni fiind dovedite in dosarul in care judecatoarea a fost achitata.

Dupa ce 15 magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, constituti in 3 complete diferite, au stabilit ca atat arestarea, cat si urmarirea penala a judecatoarei au fost lipsite de temei, procurorii DNA sustin in continuare acuzatiile. Pana acum cheltuielile facute de anchetatori cu „cazul Ciuca" depasesc suma de 2,5 miliarde de lei.

Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care Ciuca „trebuie" sa fie vinovata. Nu este deloc intamplator faptul ca trimiterea in judecata s-a facut inainte de judecarea recursului in primul dosar in complet de 9 judecatori.

„Sunt dezamagita sa constat ca noul DNA are metehnele vechiului PNA, care in iunie 2003 si-a permis sa tina dosarul 9 zile pentru motivarea recursului impotriva hotararii prin care eram pusa in libertate, desi legea prevedea o procedura de urgenta, cel mai lung termen fiind prevazut de 3 zile", a spus Andreea Ciuca referindu-se la faptul ca dosarul sau a fost retinut la DNA 90 de zile pentru motivarea recursului.

Primul termen in procesul magistratului va avea loc in luna februarie a acestui an. (S.G.)